Μετέωρα.Το γεωλογικό θαύμα[ εναέριες λήψεις ] .

Τα Μετέωρα βρίσκονται έξω από την Καλαμπάκα στο Νομό Τρικάλων.

Πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο.
Τεράστιοι βράχοι ορθώνονται κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των ΑντιΧασίων.
Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, αποτελούν το δεύτερο πλέον σημαντικό σύνολο μοναστηριών στην Ελλάδα, μετά από το Άγιο Όρος.

Έξι μόνο από τριάντα βρίσκονται σε λειτουργία και τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Γεωλογικό φαινόμενο

Η δημιουργία του γεωλογικού τοπίου, αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα ερμηνευθεί. Είναι ενδιαφέρον το ότι ούτε η Ελληνική Μυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στο χώρο αυτό.

 1η θεωρία για το σχηματισμό

Τα Μετέωρα είναι το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο στο κόσμο με τα εντυπωσιακά μοναστήρια στις κορυφές των βράχων. Τα Μετέωρα, αυτά τα μοναδικά γλυπτά των βράχων, έργα τέχνης , παραδομένα από τη φύση στο θαυμασμό του ανθρώπου, μετέωρα ανάμεσα στο συμπαγή όγκο της γης και στην ανάερη διαφάνεια του ουρανού, αποτελούν ένα από τα επιβλητικότερα και μεγαλοπρεπέστερα τοπία της χώρας μας. Πιθανώς οι πανύψηλοι βράχοι να αποτελούσαν τμήματα της κοίτης μεγάλου ποταμού που κυλούσε στα βουνά των Χασίων και χυνόταν στη λίμνη της Θεσσαλίας. Δημιουργήθηκαν τότε, σαν ένας ενιαίος όγκος κωνικού σχήματος, με τη συμπύκνωση μάζας από πέτρες του ποταμού άμμο και λάσπη. Όταν τα νερά της λίμνης Χύθηκαν στο Αιγαίο, ο κώνος χωρίστηκε λόγω της διαβρωτικής δράσης του ανέμου, της βροχής , και των σεισμών, σχηματίζοντας τους λόφους και τους βράχους που βλέπουμε σήμερα.

 

Σύμφωνα με την θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία. Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο. Έτσι αργότερα κατά την τριτογενή περίοδο που διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου, αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους, αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού.

2η θεωρία για τον σχηματισμό

Οι βράχοι είναι διαβρωσιγενείς σχηματισμοί από σκληρά κροκαλοπαγή πετρώματα, τα οποία απομονώνονται μετά τη διάβρωση των γειτονικών τους ψαμμιτικών και αργιλοαμμοδών πετρωμάτων. Κατά την άποψη λοιπόν αυτή, τα Μετέωρα ανήκουν στην κατηγορία των διαβρωσιγενών βουνών. Εν ολίγοις όλη η περιοχή ανήκει στην ίδια γεωλογική κατηγορία μεγάλα τμήματα της οποίας ”έκατσαν ” και κατέρρευσαν εξαιτίας βίαιων γεγονότων   στην διάρκεια των αιώνων αφήνοντας μερικά τμήματα τα οποία πήραν την μορφή των σημερινών όγκων .

METEΩΡΑ . Ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιας κληρονομιάς . from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Εγκατάσταση του μοναχισμού

Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστη.

Κατά διάφορες γνώμες βυζαντινολόγων υποστηρίζεται ότι ξεκίνησε πριν από το 11ο αιώνα. Άλλες ιστορικές όμως πληροφορίες αναφέρουν ως πρώτο ασκητή οικιστή κάποιον Βαρνάβα που το 950-970 ίδρυσε τη πολύ παλιά Σκήτη του Αγίου Πνεύματος.
Ακολούθησαν η ίδρυση της Μεταμόρφωσης (1020) από κάποιον Κρητικό μοναχό Ανδρόνικο και το 1160 ιδρύεται η Σκήτη Σταγών ή Δούπιανη.
Μετά από 200 χρόνια, ο ασκητής Βαρλαάμ ιδρύει το Μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών και των Αγίων Πάντων και αργότερα άγνωστοι ιερωμένοι δημιούργησαν τα Μοναστήρια Αγίας Τριάδος, του Αγίου Στεφάνου, της Υπαπαντής, του Ρουσάνου ή Αρσάνου, του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, της Παναγίας της Μήκανης, των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Γρηγορίου, του Αγίου Αντωνίου, του Παντοκράτορα, της Αγίας Μονής, του Προδρόμου, της Μονής Υψηλωτέρας, ή Καλλιγράφων, του Μοδέστου, της Αλύσεως, του Αποστόλου Πέτρου, του Αγίου Δημητρίου, του Καλλιστράτου, του Ταξιαρχών και του Ιωάννου του Μπουνήλα.

Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344. Γενικά η μοναστική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε ύφεση στα χρόνια της παρακμής και της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της συνακόλουθης οθωμανικής κατάκτησης της Θεσσαλίας το 1393.
Ωστόσο από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως τον 16ο αιώνα τα Μετέωρα γνωρίζουν τη μεγαλύτερή τους ακμή καθώς ιδρύονται νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, τα οποία κοσμούνται με απαράμιλλης τέχνης αγιογραφίες.

Με την πάροδο του χρόνου η μοναστηριακή αυτή πολιτεία άρχισε να ενισχύεται με μοναχούς για να φθάσει στο απόγειο της ακμής της γύρω στον 17ο αιώνα. Όμως από την εποχή αυτή αρχίζει και η παρακμή με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν μόνο τα μοναστήρια της Μεταμόρφωσης, του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Ρουσάνου, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου καθώς και κάποια τμήματα ορισμένων άλλων ενώ τα υπόλοιπα έχουν εξαφανισθεί.

Τα Μετέωρα λόγω και της μορφολογίας τους, πρόσφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιδανικό καταφύγιο για τον μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης. Στις αρχές του 19ου αιώνα πολλά μοναστήρια λεηλατήθηκαν από τον στρατό του Αλή Πασά.

Στη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες από το γειτονικό οροπέδιο κι έτσι η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τον μονών με ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια, σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Επισκέψιμες Μονές
Σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες και συγκεκριμένα:

* Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή του Αναπαυσά
* Η Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη
* Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.
* Η μονή των Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ
* Η Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων)
* Η γυναικεία Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: