Ανά την Ελλάδα 41. Σύρος η κοσμοπολίτισσα .[ εναέριες λήψεις ]

Μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται η όμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Σύρος. Η εύκολη πρόσβαση και η αρχοντική της “φυσιογνωμία”, την έχουν καταστήσει αγαπημένο προορισμό επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.

Ανά την Ελλάδα 41 . Σύρος η κοσμοπολίτικη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, συνδιαλέγονται με τρόπο αρμονικό η «καθ’ ημάς Ανατολή» με το «εξ Εσπερίας φως», με αποτέλεσμα μια ατμόσφαιρα μοναδική, αρχοντική και κοσμοπολίτικη. Την παράσταση κλέβει η πρωτεύουσα του νησιού, η Ερμούπολη, το πρώτο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας που γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη για τα ελληνικά δεδομένα κατά το 19ο αι. Συνεπεία αυτού η πόλη κοσμείται ως τις μέρες με λαμπρά δημόσια κτίρια (Δημαρχείο, Τελωνείο, Θέατρο Απόλλων), μεγαλοπρεπείς πλατείες και νεοκλασικές οικίες, ένα υπαίθριο αρχιτεκτονικό μουσείο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Βιομηχανικό Μουσείο που στεγάζεται σε τρία κτίρια και συνοψίζει την ιλιγγιώδη οικονομική άνθιση της πόλης, γνωστής και ως «Μάντσεστερ της Ελλάδας».

Σημείο αναφοράς τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης (Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Άγιος Νικόλαος ο Πλούσιος, Κοίμηση της Θεοτόκου), επιβλητικοί ναοί που αποτυπώνουν με σαφήνεια τη συνεισφορά της ορθόδοξης κοινότητας στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Ερμούπολης.

Σε αντίστιξη προς την ορθόδοξη παρουσία στη νεότερη Ερμούπολη αναπτύσσεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου η Άνω Σύρος, ο μεσαιωνικός οικισμός της καθολικής κοινότητας με την τυπική αμυντική διάταξη των οικιών γύρω απ’ τον (οχυρωμένο) καθεδρικό ναό του Σαν Τζώρτζη. Αξίζει να ανεβείτε και τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που οδηγούν στην κορυφή του λόφου και να περιπλανηθείτε μέσα από τα δαιδαλώδη σοκάκια, τα παραδοσιακά κατάλευκα σπίτια, τις καμάρες πάνω από το δρόμο και τα στενά καλντερίμια που οδηγούν στις μικρές γειτονιές. Η θέα από τον λόφο της Άνω Σύρου είναι καταπληκτική.

Το νησί προσφέρεται κατεξοχήν για θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς διαθέτει πλήθος από υπέροχες παραλίες: η Βάρη, ο Φοίνικας ο Γαλησσάς, το Κίνι και η πευκόφυτη Ποσειδωνία (ή Ντελαγκράτσια) με τις νεοκλασικές επαύλεις και τους περίτεχνες κήπους είναι μόνο μερικές από τις παραδεισένιες ακτές του νησιού.

Οι ονομαστές χαλβαδόπιτες και τα περίφημα λουκούμια, τα αλλαντικά όπως η λούζα και τα «μαραθολουκάνικα» ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, ενώ αξίζει ν’ αναζητήσετε το εξαίρετο πικάντικο τυρί ονομασίας προέλευσης Σαν Μιχάλη.

Η πλούσια πολιτιστική παράδοση του νησιού συνεχίζεται επάξια με τα παγκόσμιας απήχησης καλλιτεχνικά γεγονότα που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ερμούπολη: το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων και το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, τα Ερμουπόλεια και ο Μουσικός Μάης συνθέτουν μια γκάμα επιλογών που καλύπτουν κάθε γούστο εμπλουτίζοντας με αξέχαστες εμπειρίες τις διακοπές στη Σύρο.

Οταν στην Ερμούπολη ακούγονταν άριες, στην Ανω Σύρα μουρμούριζε μελαγχολικά το μπουζούκι: «Σύρα, η Απάνω Χώρα σου / με την ανηφοριά σου / με τα πολλά σκαλάκια σου / και με το Σα Μπαστιά σου». Ετσι την τραγούδησε κάποιος που βγήκε από τα σπλάχνα του σφιχτοδεμένου οικισμού, ο θρυλικός Μάρκος Βαμβακάρης. Με τη «Φραγκοσυριανή»του όχι μόνο περιγράφει την ψυχή της Σύρου αλλά ξεναγεί τον επισκέπτη στην πιο δημοφιλή διαδρομή του νησιού: από την Ερμούπολη πιάνει την παραλία και φτάνει πρώτα την αμμουδιά της Αζολίμνου και μετά της Βάρης και του Μεγάλου Γιαλού ως την αρχοντική Ντελαγκράτσια. Εκεί κοντά είναι η παραλία Κόμητο και οι Αγκαθωπές.

Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων
Τι απέμεινε από τη Φραγκοσυριανή; Ο Φοίνικας και ο Γαλησσάς με την Παναγία Μπακού πάνω από μια παραλία που προτιμούν γυμνιστές, δύο ειδυλλιακοί όρμοι. Από εκεί ο εσωτερικός δρόμος σε οδηγεί ξανά πίσω στην Ερμούπολη (απόσταση 7 χλμ.). Την άλλη, τη λιγότερο γνωστή διαδρομή, την περιγράφει ένα παραδοσιακό δίστιχο: «Να ’χα νερό απ’ τον Σύριγγα / σταφύλι από τα Χρούσα / κι ένα κλωνί βασιλικό από την Κυπερούσα». Ξεκινά από την Ανω Σύρα και τραβά προς την Απάνω Μεριά. Στη διασταύρωση, ο ένας κλάδος πάει κατά Παπούρι, Αετό, Πλάτος και Χαρτιανά, ενώ ο άλλος για Κυπερούσα, Λυγερό, Χαλανδριανή και τον Σύριγγα (με την πηγή του καλού νερού) και τη δυσπρόσιτη παραλία Λία.

Ετσι, ο περιηγητής φτάνει στον Σαν Μιχάλη (απ’ όπου η ονομαστή γραβιέρα), 7,5 χλμ. από την Ερμούπολη, για να απολαύσει τη θέα του πελάγους την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: