ΤΑΥΓΕΤΟΣ .Οι μύθοι , οι θρύλοι τα μπουρδολογήματα και η ιστορική πραγματικότητα . [vid drone]

Αντιγράφω από ”σοβαρό ” ηλεκτρονικό έντυπο

Ο Ταύγετος είναι μια Ιερή κορυφή ή πιό ορθά λοφοσειρά που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης, στην Πελλοπόνησο. Εκεί συμβαίνουν πολλά παράδοξα και περίεργα.. Υπάρχουν ΠΥΛΕΣ ενεργοποίησης κοσμικών διαύλων.. Έχει δημοσιευτεί στον Τύπο η περίπτωση του καθηγητή Λιασίδη ( ή κάπως έτσι), ο οποίος ανέβηκε στην κορυφή του Ταϋγετου και εξαφανίστηκε . Υπάρχει αρκετό υλικό στη διάθεσή μου , σε σχέση με την ΙΕΡΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ( πιο ορθά ΓΑΙΟ-ΓΡΑΦΙΑ), το οποίο λόγω έλλειψης χρόνου , απουσίας σχετικών μετρήσεων και άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών έχει μείνει στη μέση.. Στο εν λόγω βουνό βρίσκονται τρία τουλάχιστον πυραμιδοειδή κατασκευάσματα। Το ένα από αυτά αν και η φθορά του χρόνου το έχει αλλοιώσει διατηρεί την πυραμιδοειδή του μορφή αρκετά έντεχνα, πράγμα που φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία. Το θέμα είναι μεγάλο και χρειάζεται ολόκληρη εργασία για να αναπτυχθεί॥ Ο χώρος σχετίζεται σχετίζεται με την λατρεία του ΗΛΙΟΥ, του Α-ΠΟΛΛΩΝ-ΟΣ, δηλαδή της ΤΑΫ ΓΕΤΗΣ , μιας από της ΠΛΕΙΑΔΕΣ, έχει δε αριθμολογική σημασία ο χώρος. Η πυραμίδα του Ταύγετου αποτελεί την πιο αρχαία πυραμίδα του κόσμου, μάλιστα αποτελεί σημείο αναφοράς συντεταγμένων κλπ. Βρίσκεται σε απόλυτη νοητή ευθεία με τον Όλυμπο και σχετίζεται με τον αληθινό Όλυμπο, ότι και αν σημαίνει η λέξη Ο-ΛΥΜΠ-ΟΣ , όπως Λαμπερό Βουνό.. Τέλος κειμένου και βλακολογιας

Δεν μπορεί να λες οτι λες και να μην ξέρεις τον Λιαντινη και να τον λες Λιασιδη η κάπως έτσι,έλεος με τα μπουρδολογηματα κάποιων.. Τέλος, υπάρχει και η ρηξικέλευθη θεωρία πως η κορυφή του όρους Ταΰγετος στα 2000 μέτρα στην Λακωνία, είναι μια γιγάντια αρχαία πυραμίδα!!! Η θεωρία αυτή αναφέρθηκε από το ελληνικό περιοδικό αρχαιολογίας “Δαυλός΄΄ (τεύχος Απριλίου 1994) που παρουσίασε φωτογραφία στην οποία, από την συγκεκριμένη θέση που τραβήχτηκε, έδειχνε το σχήμα πυραμίδας στην κορυφή του όρους. Στην πραγματικότητα μόνον από συγκεκριμένη οπτική γωνία μπορεί να διαπιστωθεί το σχήμα αυτό. Αν πρόκειται πραγματικά για πυραμίδα, τότε χτίστηκε με λίθους ή λαξεύτηκε στα πετρώματα του όρους.

Πάντως, υπάρχει κάτι που μοιάζει με οριζόντια βάση η οποία ξεχωρίζει από το υπόλοιπο βουνό. Κατά τον μελετητή Π.Χατζηιωάννου, πρόκειται για πυραμίδα όπως αποδεικνύει και η ετυμολογία της λέξεως “Λακωνία΄΄ που προέρχεται από τις λέξεις “λίθος΄΄ και “κώνος΄΄, δηλαδή κωνικό λίθο, δηλαδή πυραμίδα!!! Όμως, άλλη εκδοχή για το όνομα Λακωνία είναι οι λάκκοι που υπήρχαν στο έδαφος της περιοχής. Να ‘μουν αετός για να πετώ εις τα βουνά της Μάνης Στου Ταϋγέτου την κορφή, στον Άγιο Λιά να κάτσω Και σε μια γρήγορη ματιά τριγύρω να κοιτάξω Να ειδώ την Αρεόπολη, να δω την Καρδαμύλη Εκεί που άναψαν αετοί της δόξας το φυτίλι Γ.Ι. Νικητέας Ψηλό βουνό η Λιάκουρα (Παρνασσός) ψηλό βουνό η Ζήρια (Κυλλήνη) μα σαν τον Πενταδαχτυλιά (Ταΰγετο) άλλο βουνό δεν είδα Δημοτικό

ΤΑΥΓΕΤΟΣ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Ο μύθος του Καιάδα. Οι Σπαρτιάτες δεν πέταγαν στη χαράδρα τα ασθενικά παιδιά, αλλά προδότες, εγκληματίες και αιχμαλώτους…

ο-μύθος-του-καιάδαΣύμφωνα με τον μύθο οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πετούσαν τα ασθενικά τους παιδιά στον Καιάδα. Αυτό όμως που επιβεβαιώνεται από την έρευνα, είναι ότι στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες δεν έριχναν τα προβληματικά παιδιά. Εκεί εκτελούσαν τους καταδικασμένους σε θάνατο, τους επίορκους, τους προδότες, τους εγκληματίες και τους αιχμάλωτους πολέμου.

Στον Καιάδα κατέληξε ο ήρωας του Β΄ Πελοποννησιακού πολέμου Αριστομένης ο Ανδανιεύς, μαζί με 50 αιχμάλωτους Μεσσηνίους, αλλά εκεί επρόκειτο να πετάξουν και τον βασιλιά Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως προδότης….

ο-μύθος-του-καιάδα-1

Ο Καιάδας, το σπηλαιοβάραθρο του «τρόμου», βρίσκεται κοντά στο χωριό Τρύπη, 10 χλμ. από τη Σπάρτη, δίπλα στο δημόσιο δρόμο Σπάρτης – Καλαμάτας. Η ύπαρξη βαράθρου με ανθρώπινα οστά στην Τρύπη ήταν για πολλά χρόνια γνωστή, αλλά η πρώτη επίσημη επιτόπια έρευνα έγινε το 1983. Τα περισσότερα οστά ήταν όντως ανθρώπινα. Οστά βρέθηκαν και σε φυσικές σχισμές και σε εσοχές ψηλότερα από το σημερινό δάπεδο.

Η ανατροπή του μύθου

Σύμφωνα με την ανθρωπολογική μελέτη πρόκειται για σκελετούς που ανήκουν σε άνδρες και λίγοι σκελετοί προέρχονται από γυναίκες. Άρα καταρρίπτεται ο μύθος για νεογέννητα που δήθεν πετούσαν εκεί λόγω αναπηρίας. Άλλωστε πολλοί διακεκριμμένοι Σπαρτιάτες δεν ήταν αρτιμελείς όπως ο ποιητής Τυρταίος που ήταν τυφλός κι ο βασιλιάς Αγησίλαος που ήταν χωλός.

Προφανώς, το σπηλαιοβάραθρο χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες κυρίως στη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων για την καταδίκη σε θάνατο των εχθρών της Σπάρτης ή των προδοτών. Στον Καιάδα μάλιστα είχε αποφασιστεί να πεταχτεί και το πτώμα του καταδικασμένου σε θάνατο, προδότη βασιλιά της Σπάρτης, Παυσανία, κάτι που τελικά δεν έγινε. Μαζί με τα οστά στον Καιάδα βρέθηκαν και αιχμές από βέλη και δόρατα.

Ένα θραύσμα κρανίου είχε καρφωμένη πάνω του την αιχμή βέλους. Βρέθηκαν επίσης, λύχνοι και σιδερένιοι χαλκάδες-δεσμά. Άρα επιβεβαιώνεται και η θεωρία ότι εκτελούσαν εκεί φυλακισμένους ή αιχμαλώτους. Ο κατακρημνισμός ήταν ένας ατιμωτικός θάνατος, γιατί αφορούσε εγκληματίες και επειδή το σώμα έμενε άταφο άρα η ψυχή του εγκληματία δεν θα έβρισκε ποτέ γαλήνη. Ήταν η αιώνια τιμωρία….

σπηλαιοβάραθρο-καιάδα

Η αρχή του μύθου

Ο μύθος με τα ασθενικά παιδιά ξεκίνησε από τον Πλάτωνα, ο οποίος στην «Πολιτεία» έκανε λόγω για θανάτωση ασθενικών βρεφών σε βάραθρο. Βέβαια ο Πλάτωνας αναφερόταν στην κλασική Αθήνα και όχι στη Σπάρτη. Ίσως ο μύθος λοιπόν να ταυτίστηκε με μια αναφορά του Πλουτάρχου στον βίο του Λυκούργου για τους «Αποθέτες». Σύμφωνα μ” αυτή οι Σπαρτιάτες οδηγούσαν τα νεογέννητα σε μια επιτροπή γερόντων. Αν το πόρισμα της επιτροπής ήταν αρνητικό σήμαινε ότι το παιδί δεν θα ήταν ικανός πολίτης για τη Σπάρτη.

Τότε το οδηγούσαν στους «Αποθέτες», ένα βάραθρο κάπου στον Ταΰγετο, έτσι ώστε το ασθενές βρέφος να πεθάνει μεν, αλλά ο θάνατός του να μη βαρύνει την πολιτεία. Η έρευνα υποστηρίζει ότι σ΄ αυτή την περίπτωση υπήρχαν εξακριβωμένες βαριές δυσμορφίες και όχι ελαφρές αναπηρίες. Προφανώς αυτό ίσχυε και για τα παιδιά εκτός γάμου.

Οι εκτελέσεις των αιχμαλώτων

Ο Ηρόδοτος κάνει λόγο για εκτελέσεις αιχμαλώτων που γίνονταν πάντα νύχτα αλλά στη φυλακή. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Καιάδα. Ίσως εκεί να ρίχνονταν τα σώματα μετά την εκτέλεση. Υπάρχουν ελάχιστες μαρτυρίες για ανθρωποκτονίες στη Σπάρτη και ακόμη λιγότερες για τις ποινές που επιβάλλονταν. Γενικότερα, στην αρχαιότητα οι αναφορές είναι περιορισμένες.

οι-εκτελέσεις-των-αιχμαλώτων

Η μυθολογία με τον Καιάδα φαίνεται να ξεκίνησε το 1904 μετά από έρευνα στο σπηλαιοβάραθρο. Τα οστά που βρέθηκαν θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε μικρά παιδιά και γι αυτό οι αρχαιολόγοι της εποχής κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν στον γκρεμό τα ανάπηρα παιδιά. Το 1956 που η επιστήμη είχε προχωρήσει ξεκίνησε επιστημονική έρευνα με τη μέθοδο του άνθρακα 14, που απέδειξε ότι τα ευρήματα των οστών ανήκαν κυρίως σε ενήλικους και έφεραν κατάγματα.

Κατά τη δεκαετία του 1980, αλλά και το 2003, αρχαιολογικές και σπηλαιολογικές αποστολές έβαλαν στόχο να επιβεβαιώσουν τη θεωρία καταρρίπτοντας το μύθο περί ασθενικών βρεφών. Οι επιστήμονες κατέβηκαν στον Καιάδα τουλάχιστον μέχρι κάποιο σημείο. Το κατά πόσο έφτασαν στον «πάτο» του πηγαδιού αυτό δεν το ξέρουμε. Άλλωστε μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια είναι πιθανό η γεωλογική δομή του Καιάδα να έχει αλλάξει.

Σημασία έχει ότι η έρευνα απέδειξε πως η πολυθρύλητη σπαρτιάτικη σκληρότητα, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, ήταν μια λανθασμένη εκτίμηση και η διαιώνιση αυτού του ισχυρισμού, ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και όχι της ιστορικής αλήθειας….

Μενελάϊον 

Αποτέλεσμα εικόνας για μενέλαιον
Σε ένα σημείο με απόλυτα προνομιακή θέα βρίσκονται τα απομεινάρια ενός κτηρίου που ευρήματα έχουν επιβεβαιώσει ότι κατά καιρούς είχε διοικητικό αλλά και θρησκευτικό χαρακτήρα. Οι θεοποιημένοι ήρωες Μενέλαος και Ελένη λατρεύονταν σε αυτό χώρο ο οποίος μας έδωσε ίχνη ανθρώπινης παρουσίας ήδη από την Μεσοελλαδική εποχή. Την εποχή του Παυσανία πίστευαν ότι εδώ βρισκόταν η τελευταία κατοικία του θρυλικού, ομηρικού ζευγαριού. Ανεβήκαμε θέλοντας να καλωσορίσουμε την Άνοιξη αλλά και να μοιραστούμε μαζί σας το σημείο με την συγκλονιστικότερη θέα στην περιοχή. Μη νομίζετε! Όπως λίγοι [συγκριτικά] Αθηναίοι έχουν ανέβει στο Βράχο της Ακρόπολης, έτσι και λίγοι Σπαρτιάτες έχουν ανέβει σε αυτό το χώρο. Και όμως, δεν απέχει ούτε 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης…

Αποτέλεσμα εικόνας για μενέλαιον

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: