Οξυγόνο ( animated short story ) .

Είχατε σκεφτεί ποτέ, τι συνέπειες θα είχε για τους ανθρώπους, καθώς και για όλα τα έμβια όντα και τον πλανήτη εν γένει η υποθετική εξαφάνιση του οξυγόνου από τη Γη, έστω και για πέντε δευτερόλεπτα; Έχουμε να σας πούμε πως οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, και άκρως τρομακτικές…

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων, θα συνέβαιναν τα ακόλουθα:

1. Όλοι όσοι βρισκόμασταν εκτεθειμένοι στο ηλιακό φως θα αποκτούσαμε σοβαρά εγκαύματα. Το Όζον είναι μοριακή ένωση οξυγόνου και εμποδίζει την πλειοψηφία του υπεριώδους φωτός να χτυπήσει τη Γη.

2. Εκτός από τα εγκαύματα, θα ανατιναζόταν κυριολεκτικά το εσωτερικό του αυτιού των ανθρώπων και σχεδόν όλων των ζωντανών πλασμάτων, αφού θα έχανε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα περίπου το 21% της πίεσης του αέρα του, γεγονός που ισοδυναμεί με άλμα από το επίπεδο της θάλασσας σε υψόμετρο 2.000 μέτρων!

3. Αν το οξυγόνο θα εξαφανιζόταν από το νερό των θαλασσών, το υδρογόνο θα γινόταν ένα αδέσμευτο ελεύθερο αέριο και έτσι απλά οι ωκεανοί θα εξαφανιζόταν…

4. Ο πρωινός ουρανός θα σκοτείνιαζε, αφού, έχοντας λιγότερα σωματίδια στην ατμόσφαιρα να σκορπίσουν το μπλε φως, ο ουρανός θα έμοιαζε μαύρος…

5. Όλα τα κομμάτια μη επεξεργασμένου μετάλλου θα κολλούσαν μεταξύ τους, αφού ο λόγος που τα μέταλλα δεν κολλάνε μεταξύ τους είναι επειδή είναι επικαλυμμένα με ένα στρώμα οξείδωσης. Σε συνθήκες κενού, τα μέταλλα συγκολλούνται χωρίς ενδιάμεση υγρή φάση.

6. Σε 5 δευτερόλεπτα, οι ουρανοξύστες θα μετατρέπονταν σε σκόνη: Το οξυγόνο είναι ένα σημαντικό συνδετικό υλικό σε κατασκευές σκυροδέματος (για την ακρίβεια, το CO2 είναι), και χωρίς αυτό οι ενώσεις δεν έχουν ακαμψία.

7. Τέλος δε θα έμενε κυριολεκτικά τίποτα όρθιο στον πλανήτη, αφού ο φλοιός της Γης, ο οποίος αποτελείται από 45% οξυγόνο, δε θα μπορούσε να αντέξει το βάρος το οποίο έχει.

Μια ανεξέλεγκτη άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας ή μια πτώση μεγάλου αστεροειδή θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια μια δραματική μείωση του οξυγόνου που αναπνέουμε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Την άποψη αυτή υποστηρίζει ο Σεργκέι Πετρόσβκι, καθηγητής εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στη Βρετανία.

Ο Πετρόβσκι χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσει την εξέλιξη του φυτοπλαγκτόν, δηλαδή των φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών που ζουν αιωρούμενοι σε επιφανειακά ύδατα λιμνών, ποταμών και ωκεανών, οι οποίοι παράγουν τα δύο τρίτα του οξυγόνου στη Γη.

Ο επιστήμονας διαπίστωσε κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό: πέρα από μια ορισμένη θερμοκρασία αυτοί οι μικροοργανισμοί αδυνατούν να φωτοσυνθέσουν κι έτσι δεν δύνανται να απελευθερώσουν πολύτιμο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το καταστροφικό σημείο σε λίγες μόλις δεκαετίες από σήμερα, μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Ο εφιάλτης θα γίνει πραγματικότητα εάν οι ωκεανοί της Γης υπερθερμανθούν κατά 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της Προβιομηχανικής Εποχής.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο στόχος της συγκράτησης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους δύο βαθμούς Κελσίου, όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι, είναι μάλλον ανέφικτος με τα σημερινά δεδομένα.

Η ανεξάρτητοι κλιματικοί επιστήμονες του Climate Action Tracker, υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί επαρκούν για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης στους 2,7 βαθμούς Κελσίου, χαμηλότερα από το σενάριο του Πετρόβσκι, αλλά αρκετά ψηλά για να πυροδοτηθεί μια μαζική άνοδος της στάθμης των ωκεανών, να αποχρωματιστούν οι εναπομείναντες κοραλλιογενείς ύφαλοι, να λιώσουν οι τελευταίοι παγετώνες και να διαταραχθούν οι κύκλοι της καλλιέργειας του εδάφους σε όλο τον πλανήτη με απρόβλεπτες συνέπειες για τη διατροφική επάρκεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για oxygen animation short film

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: