”ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΡΑΤΣΑ” ΣΠΑΝΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ!!

Ο καπετάν Μιχάλης, ο αδερφοποιτός του αλλά και μεγάλος εχθρός του Τούρκος αγάς, ο Ζορμπάς. Ο ίδιος ο Καζαντζάκης και οι ήρωές του ξεπηδούν μέσα τα διηγήματά του και εμφανίζονται στην ταινία μικρού μήκους στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα καιθ στοχαστή, που γυρίστηκε το 1964, 7 χρόνια μετά το θάνατό του.

Η ταινία ήταν άγνωστη μέχρι το 2014 όταν το Κρητικό Μουσικό Εργαστήριο Αεράκη, με την άδεια του σκηνοθέτη της, Γιώργου Ασσαριωτάκη, αποφάσισε να την επαναφέρει σε ένα dvd.

Η ταινία με τον τίτλο “περήφανη ράτσα”, που μοιάζει όχι πολύ ελκυστικός αλλά χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον Καζαντζάκη με διάφορες μορφές, δεν ενδιαφέρει μόνο για την “παρουσία” του μεγάλου στοχαστή, αλλά και τις μνήμες από το Ηράκλειο πριν από μισό και πλέον αιώνα, καθώς και γνωστές μορφές, καλλιτεχνικές και αθλητικές.

Νεαρός ακόμα εμφανίζεται ο Νίκος Ξυλούρης, πιο νεαρός ο Βασίλης Σκουλάς. Βλέπουμε τον Γιώργη Αβυσσινό,τον Ψαρογιάννη, τον Γιάννη Δερμιτζάκη, άλλους μουσικούς αλλά και χορευτές της Κρήτης.

Εμφανίζεται και ο Άβελ Σέστακ, μια θρυλική μορφή της πάλης, Γάλλοαργεντινός, γεννημένος στην Αργεντινή το 1918, που έζησε, δοξάστηκε και πέθανε στο Ηράκλειο το 1995. Είναι ο “Ζορμπάς” που σηκώνει τον γάιδαρο μπροστά στα Λιοντάρια, είναι ο “παππούς” του Καζαντζάκη που κηδεύεται με το τραγούδι του Αβυσσινού.

Το κεντρικό θέμα εξελίσσεται στο Μαρτινένγκο, πάνω στον τάφο του Καζαντζάκη. Εκεί ξεδιπλώνονται οι αφηγήσεις και τα μουσικά δρώμενα. Κι από κει, απ’ τη γωνιά του Καζαντζάκη, ξεπηδούν οι ήρωές του και φτάνουν στον Άη Μηνά, τον Κούλε, τα Λιοντάρια, τη Βασιλική, στο τουρκικό σεμπίλ της πλατείας Κορνάρου, που αναπαριστά τον τούρκικο καφενέ στον οποίο συχνά πυκνά ο καπετάν Μιχάλης, αφού έκανε τις θορυβώδεις και μανιασμένες βόλτες του στα σοκάκια του Μεγάλου Κάστρου, εισέβαλε και αντιμετώπιζε τον Τούρκο αγά.

Δείτε εικόνες και ολόκληρο το βίντεο, όπως έχει επανακυκλοφορήσει από Κρητικό Εργαστήρι Αεράκη

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΡΑΤΣΑ . Ένα σπάνιο φίλμ για την Κρήτη 1964 from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

perifani-ratsa-avyssinosperifani-ratsa-dermitzakisperifani-ratsa-xylourisperifani-ratsa-avelperifani-ratsa-vasiliki

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: