Διαδρομές .Η Βουλιαγμένη από αέρος ….

Στην Ελλάδα, στο όνομα της ανάπτυξης, οι περισσότερες περιοχές καταστρέφονται. Η Βουλιαγμένη βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Εκεί το πράσινο «ανθίζει», οι νόμοι τηρούνται, οι κάτοικοι ενδιαφέρονται και για όλα αυτά μπορεί και παραμένει παράδειγμα προόδου, χωρίς αυθαιρεσίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για βουλιαγμενη

Αν η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», η ακτογραμμή από το Καλαμάκι μέχρι το Σούνιο, είναι το κόσμημα της Αττικής, τότε η Βουλιαγμένη είναι το πολυτιμότερό του πετράδι. Λόγω ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εδώ και αρκετές δεκαετίες συγκαταλέγεται στις ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης. Τα θέλγητρά της όμως αναγνωρίζονται ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι μοναχοί Αρσένιος και Τιμόθεος ξεκινούν από τη Μονή Πετράκη με σκοπό να πάνε κάπου για κολύμπι. Ανακαλύπτουν τυχαία τη λίμνη της Βουλιαγμένης, ενθουσιάζονται και κατασκηνώνουν εκεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για βουλιαγμενη

Λίμνη. Της Βουλιαγμένης με ιαματικά νερά, επιβλητικό τοπίο και ρετρό ατμόσφαιρα.

Επιστρέφοντας διηγούνται τα καθέκαστα στον Ηγούμενο, ο οποίος αποφασίζει να κατασκευαστούν στο σημείο οικίσκοι για καλόγερους που θέλουν να κάνουν τα μπάνια τους. Eτσι, η Βουλιαγμένη ξεκινά «καριέρα» θέρετρου. Σταδιακά τους ρασοφόρους αντικαθιστούν οι πλούσιοι Αθηναίοι, ενώ προπολεμικά ακόμα, Σαββατοκύριακα και γιορτές έρχεται κόσμος από παντού, φορτωμένος σε φορτηγά και λεωφορεία για να γλεντήσει στα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Στα ’60s δεν υπάρχει σταρ της εποχής που να μην παραθερίζει στη Βουλιαγμένη. Λίγο αργότερα αρχίζουν να χτίζονται οι πρώτες πολυκατοικίες. Oμως, στα μέσα του ’80, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κασιδόκωστας, μειώνει τον συντελεστή δόμησης: Την εποχή που η Αθήνα καταστρέφεται, η Βουλιαγμένη σώζεται. Σήμερα συνιστά κατεξοχήν παράδειγμα του πώς μια εκ φύσεως προνομιούχα περιοχή μπορεί να παραμείνει προνομιούχα, φτάνει να τη σεβαστούν οι Αρχές και οι δημότες της.

Διαδρομές . Η Βουλιαγμένη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Η Βουλιαγμένη σε αριθμούς

  • 25 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας βρίσκεται η Βουλιαγμένη και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 6.442 κάτοικους.
  • 1937 ιδρύεται ο ΝΟΒ: Εχει κατακτήσει 6 ευρωπαϊκά τρόπαια στην υδατοσφαίριση και έχει αναδείξει αθλητές με Ολυμπιακά μετάλλια και διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα και στο πόλο.
  • 1959 ξεκινά ο μύθος του Αστέρα, όταν μια αμμώδης παραλία με πεύκα στον Λαιμό της Βουλιαγμένης γίνεται πλαζ.
  • 47 χρόνια το ξενοδοχείο Astir Palace Vouliagmeni αποτελεί συνώνυμο του υψηλού τουρισμού.
  • 25.7.1983 έγινε το περίφημο πάρτι στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη. 70.000 – 100.000 άτομα μαζεύτηκαν για να ακούσουν τους Κηλαηδόνη, Νταλάρα, Γερμανό, Μάνου, Ζορμπαλά και Μαντώ.
  • €8 στοιχίζει το εισιτήριο στη λίμνη της Βουλιαγμένης, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατευόμενος υγροβιότοπος.
  • Σχετική εικόνα

Η Βουλιαγμένη διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό μνημείο, το σπήλαιο και τη Λίμνη. Το σπήλαιο της Βουλιαγμένης είναι από τα εντυπωσιακότερα σπηλαιοβάραθρα της Αττικής, το οποίο επικοινωνεί υπόγεια με τη Λίμνη, αφού στα έγκατά του έχει μια λίμνη που το βάθος της φθάνει τα 100 μέτρα. Δύο μικρά ανοίγματα πριν την κορυφή του μικρού λόφου πάνω από τη λίμνη, λειτουργούν ως είσοδος του σπηλαιοβάραθρου.

Σχετική εικόνα

Η λίμνη της Βουλιαγμένης έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό μνημείο της φύσης, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και της φυσικής της τοποθεσίας. Έχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο “NATURA 2000” και προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση “RAMSAR” για την προστασία των υδροβιότοπων. Επίσης, εδώ και 15 χρόνια αποτελεί ένα από τα κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χάρη στην ιδιαιτερότητα των συστατικών του νερού της και του ιδιαίτερου φυσικού της τοπίου, αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: