L I F E . Το πρώτο και μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής …( βίντεο)

Η ιστορία του είναι συγκλονιστική. Πράγματι, το πλασματάκι -το επίσημο όνομά του είναι κύημα ή έμβρυο-, το οποίο μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά μιας γυναίκας , μεταμορφώνεται μέσα σε εννέα μήνες από ένα μικρό σύνολο κυττάρων σε ένα τέλειο μωρό. Πώς να χωρέσει αλήθεια ο νους ότι το μικρό ανθρωπάκι, που ανοίγει τα μάτια του για πρώτη φορά στον κόσμο μας, ξεκίνησε το ταξίδι του από ένα τόσο δα αυγό στο μικρόκοσμο των κυττάρων; Ας ανοίξουμε, λοιπόν, ένα φανταστικό παράθυρο στη μήτρα, για να σας δώσουμε τη δυνατότητα να θαυμάσετε τα συναρπαστικά γεγονότα που διαδραματίζονται πίσω από τα τοιχώματά της.

Σχετική εικόνα

Εκεί ακριβώς, γύρω στις εφτά μέρες μετά τη σύλληψη, θα εμφυτευτεί αυτή η ομάδα από τα εκατοντάδες κύτταρα, τα οποία αρχίζουν σιγά-σιγά να διαφοροποιούνται. Από αυτά, άλλα είναι προορισμένα να αποτελέσουν τη «μαγιά» για το μελλοντικό άνθρωπο και άλλα θα μεταμορφωθούν σε πλακούντα, ομφάλιο λώρο και αμνιακό σάκο. Ο πλακούντας, ο οποίος είναι ένα είδος καναλιού ανάμεσα στο αίμα και αυτό του εμβρύου, θα τροφοδοτεί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσα από τον ομφάλιο λώρο το αναπτυσσόμενο μωρό έως τη γέννησή του. Ταυτόχρονα, θα επιτρέπει στα άχρηστα παράγωγα να περνούν στο αίμα της εγκύου για να αποβληθούν.

LIFE . Το μακρύτερο ταξίδι ενός ανθρώπου from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Όσο για τον αμνιακό σάκο, γεμάτος όπως είναι με το αμνιακό υγρό θα προστατεύει τέλεια το μικρό πλασματάκι, το οποίο θα μεγαλώνει μέσα και θα κολυμπά αμέριμνο έως τη στιγμή της μεγάλης εξόδου του στον κόσμο.

Ώσπου να κυλήσουν οι δώδεκα πρώτες εβδομάδες, οι οποίες είναι καίριες για την ανάπτυξη του εμβρύου, το σώμα του θα πάρει μορφή και θα σχηματιστούν όλα του τα όργανα. Στους επόμενους μήνες, που ακολουθούν αυτή την περίοδο της εμβρυογένεσης, θα τελειοποιηθεί όλο το θαυμαστό έργο της δημιουργίας, η οποία έχει ξεκινήσει από τη συνάντηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο.

Και το μικρό , παρόλο που θα εξαρτάται από τον οργανισμό της μητέρας ώσπου να δει το φως της ημέρας, θα αποκτήσει πια μια σχετική αυτονομία. Ας δούμε, όμως, το χρονικό της εξέλιξής του στους εννέα μήνες της κύησης:

Σχετική εικόνα

Η εκστατική στιγμή της γέννησης πλησιάζει και το μικρούλι  προετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο. Πρώτα από όλα αποκτά λίπος κάτω από το δέρμα του και παίρνει βάρος 20 με 30 γραμμάρια τη μέρα, για να είναι δυνατό και στρουμπουλό στο ξεκίνημα της καινούργιας του ζωής. Γι’ αυτό άλλωστε κινείται λιγότερο από πριν, ιδιαίτερα τις δεκαπέντε με είκοσι τελευταίες μέρες της διαμονής του μέσα στην κοιλιά . Ενώ, δηλαδή, δεν έχει χάσει καθόλου τη ζωτικότητα και το κέφι του για σκανταλιές, έχει μεγαλώσει, ενώ το αμνιακό υγρό τώρα πια έχει λιγοστέψει, με αποτέλεσμα ο χώρος όπου κάνει τις τούμπες του να είναι περιορισμένος.

Σχετική εικόνα

Ωστόσο, στο διάστημα αυτό βρίσκει συχνά τον τρόπο για να στρίψει με το κεφαλάκι προς τα κάτω, διπλώνοντας τα χέρια και τα πόδια του στην κοιλιά του, ώστε την ώρα του τοκετού να περάσει τα σύνορα προς τον έξω κόσμο. Όσο για τα συστήματά του έχουν όλα αναπτυχθεί, αν και όσο περνά ο καιρός ο εγκέφαλός του εξελίσσεται ακόμα περισσότερο. Το χνούδι έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το σώμα του και το δερματάκι του είναι ροδαλό, λείο και απαλό. Τα ματάκια του είναι τώρα γαλάζια, έστω και αν μετά τη γέννησή του είναι προγραμματισμένα να αποκτήσουν άλλο χρώμα. Το μωράκι, στο τέλος του ενδομήτριου ταξιδιού του, θα είναι ένα ανθρωπάκι μισό περίπου μέτρο και θα ζυγίζει γύρω στα τρεισήμισι κιλά.

Το πρώτο πιο σημαντικό και ιστορικό ταξίδι του νέου ανθρώπου έφτασε στο τέλος του !!

Σχετική εικόνα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: