Ανά την Ελλάδα 47 . Η ακριτική ΧΙΟΣ και η μαστίχα της . [ drone vid ]

Πιθανή γενέτειρα του Όμηρου, καθώς και των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη, η Χίος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Αιγαίου πελάγους.

Σχετική εικόνα

Το νησί απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα τη χωρίζουν μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα (904 τετρ. χλμ.) με μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα και πληθυσμό που ζει τόσο στην πόλη της Χίου όσο και στα 64 χωριά του νησιού. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη απόδημη κοινότητα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποτελείται από τα νησιά Χίος, Ψαρά, Αντίψαρα και Οινούσσες. Διαιρείται διοικητικά σε τρεις δήμους, αυτούς των Οινουσσών, Χίου και Ψαρών. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο δήμος Χίου, ο οποίος καταλαμβάνει όλο το νησί της Χίου και πληθυσμιακά είναι ο μεγαλύτερος δήμος του νησιού.

Σχετική εικόνα

Το έδαφος της Χίου είναι κατά το κύριο μέρος του ορεινό, ενώ μόνο στα Νότια και Ανατολικά του νομού σχηματίζονται κάποιες πεδινές εκτάσεις. Στα βόρεια της Χίου βρίσκεται η οροσειρά Πελινναίο με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (1.297 μ.). Στη Χίο δεν υπάρχουν ποτάμια, παρά μόνο μικροί χείμαρροι. Το νησί είναι γνωστό για τα γραφικά του τοπία, αλλά και για το εύκρατο μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και με σπάνιες βροχές το καλοκαίρι. Οι άνεμοι συνήθως πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί και η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 28-29 βαθμών Κελσίου.

Ανα την Ελλάδα 47. Ακριτική Χίος from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Τα κύρια προϊόντα που εξάγει είναι η μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί, ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της. Διοικητικά, μαζί με τα νησιά Οινούσσες και Ψαρά, αποτελεί το νομό Χίου με πληθυσμό που φθάνει τους 52.600 κατοίκους (απογραφή 2011). Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Χίου, που λέγεται και Χώρα.

Σχετική εικόνα

Η πόλη της Χίου είναι το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Έχει πληθυσμό 30.000 κατοίκους και βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού και αποτελεί τη πρωτεύουσα του νησιού. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν δείξει ότι η Χίος κατοικήθηκε συνεχόμενα από το 6000 π.Χ. Η αρχαία πόλη, χτίστηκε από Έλληνες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν από το 1000 π.Χ. Έτσι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ιστορία της πόλης είναι μεγαλύτερη από 3000 χρόνων. Από το ξεκίνημά της έως τώρα έχει περάσει μεγάλες περιόδους ευημερίας και παρακμής  και σε κάθε ανοικοδόμηση, η πόλη κάλυπτε πάντοτε την ίδια γεωγραφική περιοχή.  Γι` αυτόν το λόγο, μπορούμε να βρούμε αποδείξεις στη σύγχρονη πόλη από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης ιστορίας της. Αυτό κάνει τη Χίο να μοιάζει με σπουδαία ελληνική πόλη, μια ζωντανή ενσάρκωση ενός πλούσιου ελληνικού και αιγαιοπελαγίτικου παρελθόντος.

ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ 

Το πιο διάσημο προϊόν της Χίου είναι φυσικά η περίφημη μαστίχα που παράγεται αποκλειστικά στα φημισμένα 24 χωριά που ονομάζονται μαστιχοχώρια

Μαστιχοχώρια Χίου

Τα Μαστιχοχώρια χρονολογούνται από τη βυζαντινή περίοδο, όμως στα χρόνια της Ενετοκρατίας (1346-1566) – όταν συστηματοποιείται η καλλιέργεια της μαστίχας – πήραν την οριστική τους μορφή και εξακολουθούν, παρά τις φθορές και τις καταστροφές που έχουν υποστεί στο πέρασμα των αιώνων, ν’ αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σκοπός της ίδρυσης και οργάνωσης των χωριών αυτών από τους Γενουάτες ήταν η συστηματική εκμετάλλευση του μονοπωλιακού προϊόντος της μαστίχας. Για την προστασία των χωρικών από τους επιδρομείς που είχαν κατακλύσει το Αιγαίο τους μεσαιωνικούς χρόνους, οι οικισμοί χτίστηκαν σε σημεία αθέατα από τη θάλασσα, και η χωροταξία τους πήρε φρουριακή μορφή, με κοινά σε όλους χαρακτηριστικά, όπως το κλειστό τετράπλευρο σχήμα και η περιμετρική διάταξη των τελευταίων προς τα έξω σπιτιών ώστε να σχηματίζουν αμυντικό τείχος.

Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το νησί το 1566, θεώρησαν τόσο σημαντικά τα Μαστιχοχώρια, ώστε τους παραχώρησαν προνόμια. Μάλιστα τους επέτρεψαν ν’ αποτελέσουν αυτόνομη διοικητική περιοχή που να υπάγεται απευθείας στο Παλάτι, υπό την προστασία της εκάστοτε Βαλιντέ Σουλτάνας (βασιλομήτορος).

Προνομιακό προϊόν για τον καθαρισμό του στόματος (όλο το χαρέμι του Σουλτάνου μασουλούσε μαστίχα) σε Ανατολή και Δύση, αλλά και περιζήτητο στο Ισλάμ (το χρησιμοποιούσαν για να αρτύζει το ψωμί και να δίνει δροσερή γεύση στο νερό), όπου αγαπήθηκε και ενσωματώθηκε στην κουλτούρα του πολιτισμού, η μαστίχα αποτέλεσε για αιώνες σπουδαία πηγή εισοδήματος για τα Μαστιχοχώρια.

Σήμερα, η μαστίχα Χίου παράγεται σε 24 χωριά στο νησί της Χίου, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί ή διατηρητέοι οικισμοί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με πιο γνωστά τα Αρμόλια, τα Θυμιανά, την Καλαμωτή, την Καλλιμασιά, τα Μεστά, τους Ολύμπους και το Πυργί.

Σχετική εικόνα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: