Ανά την Ελλάδα 48. Έβρος το τελευταίο σύνορο – εναέριες λήψεις .

Ο Έβρος, φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της βαλκανικής χερσονήσου, εκβάλλει στο θρακικό πέλαγος, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, σχηματίζοντας ένα μεγάλο και πολύμορφο Δέλτα.
Το όνομα του το πήρε από τον Έβρο, γιο του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου. Σύμφωνα με τον Βιργίλιο, στον Έβρο έριξαν οι Βάκχες το κεφάλι του Ορφέα, αφού πρώτα τον κατασπάραξαν.
Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 530 χμ. ενώ η ροή του στο ελληνικό έδαφος φτάνει τα 204 χμ. Η έκταση της πεδιάδας του Δέλτα είναι 188 τ.χμ. και μέσα σ’ αυτήν σχηματίζονται οι λιμνοθάλασσες: Λακκί, Δράνα και Μονολίμνη και οι λίμνες γλυκού νερού Νυμφών, Σκέπη, Σπίτια και Τσεκούρι.

Ανά την Ελλάδα 48. Έβρος το τελευταίο σύνορο from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Ο υγρότοπος του Έβρου είναι από τους πιο παραγωγικούς και ανανεώσιμους πόρους με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο. Το Δέλτα εξασφαλίζει νερό για πόση και άρδευση, επηρεάζει ευνοϊκά το μικροκλίμα της περιοχής και προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και ιχθυοκομίας.
Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να ζητήσει να μάθει περισσότερα για το Δέλτα, καθώς και για τον τρόπο προσέγγισης σ’ αυτόν, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δέλτα του Έβρου που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Τραϊανούπολης, δίπλα στο χωριό Λουτρός, καθώς και από το Δημοτικό Τουριστικό Κέντρο του Δήμου Φερών.

Πηγάζοντας από τη βουλγαρική οροσειρά Ρίλα και συγκεκριμένα από το όρος Σκόμιο, ο Έβρος  αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας και καταλήγει στο Θρακικό Πέλαγος, διανύοντας 530 χιλιόμετρα. Από αυτά, τα 230 ανήκουν  στην Ελλάδα. Είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός ποταμός αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος της Ευρώπης, μετά τον Δούναβη. Στο διάβα του χαρίζει στον ομώνυμο νομό τις ευεργετικές του ιδιότητες, δημιουργώντας μια εύφορη περιοχή, την οποία οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται γεωργικά, ενώ οι γηραιότεροι διηγούνται ως σήμερα ιστορίες από την εποχή που το νερό του χρησιμοποιούνταν ως πόσιμο, όταν τα αποθέματα νερού τελείωναν. Η αλιεία έχει απαγορευτεί για λόγους προστασίας του ιχθυοπληθυσμού του ποταμού. Η πρόσφατη παρουσία πιράνχας του Αμαζονίου στον ποταμό, αναστάτωσε την τοπική κοινωνία και οι φήμες δεν άργησαν να εξαπλωθούν.

Κάποιοι μίλησαν για μεταναστευτικό κύμα πιράνχας και οι πιο ευφάνταστοι θεώρησαν το γεγονός τμήμα συνομωσίας που αποσκοπεί στην αναχαίτιση του ρεύματος μεταναστών! Οι επιστήμονες βέβαια απέρριψαν τέτοιες θεωρίες, πιστεύοντας πως κάποιος ιδιοκτήτης τροπικού ενυδρείου πέταξε τα πιράνχας στον Έβρο. Στην περιοχή νότια των Φερών, όπου εκβάλλει ο ποταμός, σχηματίζεται το περιβόητο Δέλτα του Έβρου που οι Τούρκοι αποκαλούν Γκιαούρ Οντά, δηλαδή Νησί των Απίστων.

Η περιοχή έκτασης 95.000 στρεμμάτων προστατεύεται με τη Συνθήκη Ramsar, αφού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς υδροβιότοπους και φιλοξενεί δεκάδες είδη πτηνών, ψαριών, αμφίβιων, ερπετών και θηλαστικών. Για να κατανοήσει κανείς την αξία του μέρους, αρκεί να γνωρίζει πως από τα 422 είδη πτηνών της Ελλάδας, τα 316 βρίσκονται εδώ.

Την περιήγησή σας στο πανέμορφο τοπίο που θα σας μαγέψει με τα χρώματά του μπορείτε να οργανώσετε στο Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο των Φερών, από όπου θα ξεκινήσετε την πιο συναρπαστική εμπειρία της ζωής σας. Με βάρκες, που ονομάζονται πλάβες, θα ξεναγηθείτε για 2 με 2,5 ώρες στο Δέλτα του Έβρου, συνοδεία ξεναγών που θα φροντίσουν να μάθετε όσα πρέπει για την περιοχή. Είσοδος στο Δέλτα του Έβρου γίνεται από την περιοχή της Τραϊανούπολης. Εκεί, λίγο πριν το χωριό Λουτρά, θα βρείτε το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, το οποίο αναλαμβάνει την ενημέρωσή σας αλλά και την περιήγησή σας με βάρκες, διάρκειας περίπου μίας ώρας και 30 λεπτών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: