Διαδρομές . Βέροια των αναμνήσεων και Παναγία Σουμελά [ video drone ] .

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου, σας προκαλεί για μια παράκαμψη από την Εγνατία Οδό. Και δεν θα πείτε εύκολα όχι, όπως δεν θα αντισταθείτε και στο σήμα κατατεθέν παραδοσιακό ραβανί.

”Αφιερωμένο στις αναμνήσεις από τις Βαρβάρες και την 301ΜΠΠ ( αν υπάρχει πια ..) και στο ανεπανάληπτο Ραβανί ή Ρειβανί εκεί κοντά στο γήπεδο …..”

Αποτέλεσμα εικόνας για βεροια από ψηλά

Αν και η γραφικότητά της δεν είναι τόσο γνωστή, οι παλιές συνοικίες είναι πολύ όμορφες: η Κυριώτισσα με τα ανακαινισμένα σπίτια και αρχοντικά, η περιοχή της Παναγίας Δεξιάς με τα δαιδαλώδη δρομάκια και τα παραδοσιακά καφενεία, η εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα απλά, λαϊκά σπίτια καθώς και τον Τριπόταμο να τη διασχίζει, όπως και η χριστιανική συνοικία της Μακαριώτισσας με σημαντικούς βυζαντινούς και μετα-βυζαντινούς ναούς, οι οποίοι καθιστούν την πόλη σημαντικό κέντρο θρησκευτικού τουρισμού.

pegasus_large_t_242261_54440116

Σημείο αναφοράς η Πλατεία Ωρολογίου, ενώ στις κοντινές οδούς Μητροπόλεως, Ανοίξεως και Ελιάς καθώς και στα σοκάκια της Κυριώτισσας θα βρείτε πολλά μέρη για διασκέδαση. Μη χάσετε τη θέα προς την πεδιάδα από το πάρκο της Ελιάς. Με τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τρία-Πέντε Πηγάδια σε απόσταση αναπνοής, ελκύει τόσο τους φανατικούς του χιονιού όσο και τους φυσιολάτρες γενικότερα.

pegasus_large_t_242261_54440117

Θα μείνετε σε ξενώνες-αναπαλαιωμένα αρχοντικά αλλά και σε σύγχρονα ξενοδοχεία τόσο μέσα στην πόλη όσο και περιμετρικά αυτής.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο-μνημείο δίπλα στα τείχη, τον Μύλο του Μάρκου, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα: αποτελεί τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της περιόδου και λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει μέσω της συλλογής του τα πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Διαδρομές .Στη Βέροια και στη Σουμελά from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου
Η παλιά μητρόπολη κι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης ( 11ος αιώνας ), με σημαντικό ζωγραφικό διάκοσμο, βρίσκεται στη συνοικία της Παναγίας Δεξιάς. Στην Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί και απέκτησε μιναρέ.

pegasus_large_t_242261_54440111

Βήμα Αποστόλου Παύλου
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, σημείο απ’ όπου δίδαξε ο απόστολος το λόγο του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας.

Αρχαιολογικός Χώρος Βεργίνας

pegasus_large_t_242261_54441937
Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας βρίσκεται 13 χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια . Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, με κύρια αξιοθέατα τους βασιλικούς τάφους με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, για την προστασία των οποίων κατασκευάστηκε υπόγειο κτίριο – εξωτερικά με τη μορφή χωμάτινου τύμβου, ενώ στο εσωτερικό θα βρείτε τους θησαυρούς που υπήρχαν στους βασιλικούς τάφους.

pegasus_large_t_242261_54441941

Τα ευρήματα αυτά έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου ( 1977-1978 ), στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη και η έκθεση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι που περιείχε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και το χρυσό στεφάνι του νεκρού. Εδώ υπάρχουν επίσης το αρχαίο θέατρο και τα ανάκτορα.

Παναγία Σουμελά

Αποτέλεσμα εικόνας για βεροια σουμελά

Βρίσκεται 19 χλμ μακρυά από τη Βέροια .Η Μονή της Παναγίας Σουμελά βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Καστανιά της Βέροιας. Χτίστηκε το 1951 από πρόσφυγες του Πόντου που επιθυμούσαν να αναβιώσουν τη Μονή της Παναγίας Σουμελά, που βρισκόταν στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα. Στη Μονή του Πόντου βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία λέγεται ότι εικονογράφησε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς, εικόνα η οποία έχει μεταφερθεί από το Βυζαντινό μουσείο στη Μονή και πλήθος πιστών συρρέει κάθε χρόνο για να την προσκυνήσει.
Σχετική εικόνα
Στην Παναγία Σουμελά φυλάσσονται και άλλα θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια του ποντιακού ελληνισμού που σώθηκαν και μεταφέρθηκαν από την εκεί Μονή στην Ελλάδα και στα χρόνια που υπάρχει στη Βέροια αποτελεί πνευματικό κέντρο όλων των πιστών. Η Παναγία Σουμελά γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: