Ανά την Ελλάδα 49. Ο παγωμένος Νέστος και η αρκτική Δράμα [drone vid]

ΝΕΣΤΟΣ

Το πώς θα μπορούσε ένα ποτάμι να σε παρασύρει σε μέρη μαγευτικά και ονειρεμένα, με το να ακολουθήσεις απλά την πορεία του, το γνωρίζουν μόνο όσοι είχαν την τύχη να συναντήσουν τον μυθικό Νέστο στην διαδρομή του από την Ξάνθη προς την Δράμα και μπήκαν στον πειρασμό να τον ακολουθήσουν στα Στενά του μέχρι την στιγμή που θα σχηματίσει το φημισμένο Δέλτα.

ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΣ - 600 - 9

Μια υδάτινη διαδρομή σπάνιας ομορφιάς και φυσιολατρικού χαρακτήρα που επιφυλάσσει στον απροετοίμαστο οδοιπόρο (ή ταξιδιώτη) μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες. Απροετοίμαστο, γιατί δεν είχε συνειδητοποιήσει πως ακολουθώντας την ροή του ποταμού είτε με αυτοκίνητο είτε με τον σιδηρόδρομο θα ερχόταν σε επαφή με την μαγεία της φύσης στην πιο «καθαρή» της μορφή. Εν ολίγοις, στην περίπτωση του Νέστου, σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΣ - 600 - 3

Σε συνολική έκταση περίπου πεντακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, ο σημαντικότερος υγρότοπος της χώρας περιλαμβάνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αμμοθίνες (λόφοι από άμμο), καλαμιώνες, μικρές λιμνούλες, υγρά λιβάδια και το – επίσης ταλαιπωρημένο από τον άνθρωπο – «Μεγάλο Δάσος»(Κοτζά – Ορμάν), στο οποίο, σπάνια πλέον, καταφεύγουν πουλιά και θηλαστικά. Σημαντικό κομμάτι της πανίδας του Δέλτα και ένας από τους κύριους πόλους έλξης των φίλων της φύσης, είναι οι Νεροβούβαλοι, ένα σπάνιο είδος βουβαλιών, το οποίο πασχίζει να επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον.

Τον ολικά παγωμένο ποταμό, που αποτελεί έναν από τους πέντε μεγαλύτερους στην Ελλάδα, καταγράψαμε με drone και  την επίσης παγωμένη Δράμα και σας τα δείχνουμε παρακάτω :

Ανά την Ελλάδα 49 .Νέστος ποταμός και η Δράμα from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Η ΔΡΑΜΑ

Στη βόρεια Ελλάδα, η Δράμα στέκεται… αγέρωχη και αποτελεί μια ακριτική πόλη με πολλά πράγματα να δείτε και μεγάλη ιστορία να θαυμάσετε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ιστορία της Δράμας

Από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους, η περιοχή της Δράμας φαίνεται πως είχε πληθυσμό που κατοικούσε στον οικισμό Αρκαδικού, ενώ η ιστορία της είναι μεγάλη: παρά το γεγονός ότι αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη νότια Βαλκανική, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του ’21. Ενώθηκε με το ελληνικό κράτος το 1913 στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, για να καταληφθεί ξανά από τους Βουλγάρους στον Α’ Παγκόσμιο, οι οποίοι αποχώρησαν με τη λήξη του πολέμου. Αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο πέρασε δύσκολα με τους Βούλγαρους και τις επιχειρήσεις εκβουλγαρισμού του πληθυσμού της Δράμας, προβάλλοντας πάντα σθεναρή αντίσταση.

Σήμερα αποτελεί μια όμορφη πόλη, πλούσια σε αξιοθέατα, πολιτιστικά δρώμενα και φυσικό περιβάλλον, στην οποία ζουν 45.828 κάτοικοι (2011). Το όνομά της προέκυψε από το «Υδράμα»-«Δύραμα» και προέρχεται από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή.

Αποτέλεσμα εικόνας για η δράμα απο ψηλά

Από την Αθήνα απέχει 650 χιλιόμετρα, ενώ από τη Θεσσαλονίκη 150 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι αν δεν την επισκεφτείτε από κάποια γειτονική της πόλη, σας πέφτει λίγο μακριά και πρέπει στο ταξίδι σας σε αυτή να δείτε και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Το πολικό ψύχος που εισέβαλε τον προηγούμενο μήνα στη χώρα μας δεν προκάλεσε μόνο προβλήματα: χάρισε και μαγευτικές εικόνες, οι οποίες σπανίως αντιστοιχούν σε ελληνικά τοπία και απαντούν μόνον σε αρκτικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για παγωμένος νέστος

Μία από αυτές έκανε την εμφάνισή της στον ποταμό Νέστο, ο οποίος, σε όλη την έκτασή του, πάγωσε, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, που στη Δράμα, μάλιστα, κατακρημνίστηκαν ακόμη και στους 22 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: