Ανά την Ελλάδα 51 . Ελασσόνα ο νότος του Ολύμπου [ drone vid]

Η ορεινή Ελλάδα παρέχει στιγμές και εικόνες απαράμιλλου κάλλους . Μπορεί τα βουνά μας να μην υπερβάλλουν σε ύψος όπως εκατοντάδες άλλα στον πλανήτη αλλά είναι γεμάτα μύθους δοξασίες και είναι τα πρώτα στην ιστορία της ανθρωπότητας που είχαν πάρει ιδιαίτερες ιδιότητες

Το βουνό που δεσπόζει στο πάνθεον των Ελληνικών βουνών δεν είναι άλλο από τον Όλυμπο.Οι περισσότεροι συνδυάζουν το βουνό με αναβάσεις και δύσκολες διαδρομές που ξεκινάνε κατά βάση από την βορειοανατολική πλευρά του ορεινού όγκου που βρίσκεται στην Πιερία και σα σημείο αναφοράς έχει την όμορφη κωμόπολη του Λιτόχωρου

Σχετική εικόνα

Στο άρθρο θα δούμε μια πιο βατή προσέγγιση του βουνού των θεών από την νοτιοδυτική πλευρά στον νομό Λάρισας και από την επαρχία Ελασσόνας .

Αποτέλεσμα εικόνας για Ελασσόνα

Η Ελασσόνα βρίσκεται στο Νομό Λάρισας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες σειράς λόφων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Απέχει από τη Λάρισα 38 χλμ., από την Κατερίνη 70 χλμ., από την Κοζάνη 78 χλμ. και από τον Τύρναβο 22 χιλιόμετρα.

Αφού κινηθούμε βορειοδυτικά της Λάρισας και περάσουμε τον Τύρναβο , φτάνουμε στο ιστορικό χωριό της Τσαριτσάνης .Λίγο μετά συναντάμε την Ελασσόνα . Από εκεί οδηγούμαστε στην δημοτική ενότητα Ολύμπου

Η Δημοτική ενότητα  Ολύμπου βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου αποτελείται από δώδεκα οικισμούς σκορπισμένους στους πρόποδες και στις πλαγιές του Ολύμπου.

Αποτέλεσμα εικόνας για όλυμπος

Ο όγκος του βουνού δεσπόζει επιβλητικά και είναι ορατός απ’ όλα τα χωριά του Δήμου.Άγρια ομορφιά, υπέροχη φύση, μοναδική αίσθηση. Ένας τόπος προικισμένος με την αιώνια λιτότητα και το απέριττο μεγαλείο στέκεται εκεί, στο θρόνο του αυστηρός, επιβλητικός, κυρίαρχος και μας περιμένει να τον ερωτευθούμε.

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και το δεύτερο σε ύψος της Βαλκανικής χερσονήσου.
Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο ΜΥΤΙΚΑΣ (Πάνθεον), με υψόμετρο 2.917 μέτρα.

Οι κοντινότερες κορυφές του προς το Δήμο Ολύμπου είναι ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (υψόμετρο 2.815 μ), ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (υψόμετρο 2.701 μ.)και το ΣΚΟΛΙΟ ( 2η σε ύψος κορυφή με υψόμετρο 2.912 μ).

Η πρόσβαση της κορυφής από το Δήμο Ολύμπου γίνεται, από τα Καλύβια, τον Κοκκινοπηλό και από τη θέση ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΕΣ.

Η ανάβαση του Ολύμπου από την πλευρά της Περαιβίας έχει τα εξής πλεονέκτημα έναντι τηςΠιερίας, προσφέρεται στο ευρύ κοινό, αφού μοναδικός απαραίτητος εξοπλισμός είναι τα αθλητικά παπούτσια, διαθέτει την πιο σύντομη διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή του Ολύμπου “Καλύβια- Καταφύγιο Χριστάκης” και τη μοναδική χειμωνιάτικη προσέγγιση του Ολύμπου που γίνεται μέσω της διαδρομής “Σπαρμός- Καταφύγιο Βρυσοπούλες”.


Ανά την Ελλάδα 51 . Από την Ελασσόνα στον νότιο Όλυμπο from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Υπάρχουν πλήθος διαδρομών που μπορεί ο επισκέπτης να πραγματοποιήσει , κάποιες από αυτές είναι 

Α. ΚΑΛΥΒΙΑ- ΜEΓΑ ΛΑΚΚΑ – ΣΜΕΛΟΥ – ΓΟΥΡΝΕΣ-
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΧΡΙΣΤΑΚΗ-ΜΥΤΙΚΑΣ
   
Η πιο κοντινή διαδρομή με μεταφορικό μέσο προς την κορυφή του Ολύμπου, είναι μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Καλυβίων. Από τα Καλύβια η πρόσβαση προς την κορυφή διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Αποτέλεσμα εικόνας για όλυμπος
Η διαδρομή από το χωριό Καλύβια μέχρι τη θέση “Χριστάκης” έχει συνολικό μήκος 20 χλμ. και η διάρκειά της είναι περίπου 45 λεπτά. Η συγκεκριμένη διαδρομή συνιστάται για τους θερινούς μήνες. Ο δρόμος είναι αγροτικός (χωματόδρομος) και εύκολα προσβάσιμος όταν γίνεται με τζιπ αντί συμβατικού οχήματος.
Η θέα που θα απολαύσετε θα δικαιώσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Οι εικόνες που θα αντικρίσετε το άγριο τοπίο οι ψηλές κορυφές και οι απότομες χαράδρες ο κάμπος της Θεσσαλίας να απλώνετε στα πόδια σας και εσείς να νομίζετε ότι είστε πάνω σε αεροπλάνο και απολαμβάνετε την πτήση Θα δείτε άγρια άλογα να βόσκουν στην ελάχιστη βλάστηση της περιοχής κοπάδια από αγελάδες ελευθέρας βοσκής που πιο ελευθέρας δεν γίνετε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΑ.

Όταν ζήσεις έστω και λίγες στιγμές σ’ αυτό το θεϊκό περιβάλλον καταλαβαίνεις γιατί επιλέχτηκε για κατοικία των θεών.
Αποτέλεσμα εικόνας για όλυμπος
Ο καθένας μπορεί να νιώσει για λίγες στιγμές εκεί ψηλά ότι είναι ένας μικρός θεός. Ο Όλυμπος μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε και να τον απολαύσουμε Το μεγαλείο της φύσης και τα υπέροχα χρώματα του ορίζοντα δεν θα τα βρείτε ποτέ ούτε θα μπορέσει ποτέ να τα μεταφέρει ζωγράφος στην παλέτα του. Μόνο ο δημιουργός μας δίνει τόση ομορφιά που νομίζεις ότι δεν την αντέχει η όραση σου.
Όταν αντικρίσεις τις ομορφιές του Ολύμπου θέλεις ξανά και ξανά να βρεθείς εκεί ψηλά για να αποθανατίσεις όσο περισσότερες εικόνες η φύση σου δίνει.

Από το καταφύγιο Χριστάκης ο επισκέπτης φτάνει πεζός στην κορυφή Σκολιό σε 1 ώρα και από εκεί στον Μύτικα σε 30 λεπτά.

Ευχαριστίες ιδιαίτερες στον φίλο , συνάδερφο , Μιχάλη από την Καλλιθέα Ελασσόνας για την βοήθεια σε οδηγικά μέσα και στην ιχνηλασία της διαδρομής !

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: