Πάρτε τα βουνά και εμείς τα φαράγγια. Ίμπρος & Αράδαινα στα Σφακιά [ εναέριες λήψεις]

Βαθιές νυχιές αυλακώνουν το δέρμα της Κρητικής γης ,λες και ένας τεράστιος δράκος ακούμπησε  το κοφτερά νύχια του επάνω στο μαλακό έδαφος . Ποιητικός συνειρμός αλλά τα αγριοφάραγγα της Κρήτης έτσι μοιάζουν απο ψηλά όταν τα παρατηρείς .

Δεν είναι μόνο το παγκοσμίου φήμης φαράγγι της Σαμαριάς . Σε όλο το νησί και κυρίως στα νότια φαράγγια άλλοτε ήσυχα , άλλοτε πολύβουα και εκτάκτως ταραχώδη ( σαν του Χα ,που ναι τεκτονικό ρήγμα) υπάρχουν χαραγματιές που υποδηλώνουν το βίαιο γεωλογικό παρελθόν της Κρήτης.

Ας δούμε ( και από αέρος ) δύο από τα γνωστότερα φαράγγια που βρίσκονται κοντά στη  Σαμαριά στην περιοχή των Σφακίων

ΙΜΠΡΟΣ 

Το Φαράγγι της Ίμπρου είναι από τα πιο γνωστά της Κρήτης και ίσως το πιο φημισμένο, αμέσως μετά από αυτό της Σαμαριάς. Βρίσκεται κοντά στη Χώρα Σφακίων και ξεκινά από το χωριό Ίμβρος (ή Ίμπρος).

Σχετική εικόνα

Συνήθως είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Το μήκος του είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και η διάσχισή του δεν απαιτεί πάνω από τρεις ώρες πεζοπορίας. Το Φαράγγι της Ίμπρουκαταλήγει στο χωριό Κομητάδες.

Τα λεωφορεία που εκτελούν το δρομολόγιο Χανιά – Χώρα Σφακίων σταματούν στο χωριό, που είναι και το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού. Η είσοδος στο Φαράγγι της Ίμπρουαπαιτεί την πληρωμή μικρού αντιτίμου, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα από τα μαγαζάκια της Ίμπρου. Μέσα στο φαράγγι δεν υπάρχουν πηγές γι’ αυτό και θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό.

Αποτέλεσμα εικόνας για φαράγγι ΙΜΠΡΟΥ

Η κατάβασή του είναι σχετικά εύκολη και το φυσικό περιβάλλον είναι πλούσιο. Το πιο εντυπωσιακό του κομμάτι Φαραγγιού της Ίμπρου στενεύει απότομα και περιορίζεται σε πλάτος που φτάνει μόλις τα δύο μέτρα, ενώ τα κάθετα βράχια ορθώνονται σε ύψος 300 μέτρων, στο σημείο που ονομάζεται «πέτρινες πύλες».

Αποτέλεσμα εικόνας για φαράγγι ΙΜΠΡΟΥ

Μετά από πεζοπορία  περίπου μιας ώρας υπάρχει ένας χώρος ανάπαυσης για τους πεζοπόρους. Το Φαράγγι της Ίμπρου τελειώνει στον δρόμο που ενώνει την Χώρα των Σφακίων με το Φραγκοκάστελο, στο χωριό Κομητάδες, στο οποίο θα βρείτε μικρές ταβέρνες.

Ιμβρος & Αράδαινα from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

ΑΡΑΔΑΙΝΑ

Ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια της Κρήτης και αρκετά δημοφιλές στους πεζοπόρους είναι το Φαράγγι της Αράδαινας. Το συνολικό μήκος του είναι 15 χιλιόμετρα. Ξεκινάει από τα Λευκά Όρη και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος στην παραλία Μάρμαρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για φαράγγι αράδαινας

Η πιο διαδεδομένη είσοδος του Φαραγγιού της Αράδαινας είναι κοντά στην Ανώπολη Σφακίων, στο ερειπωμένο χωριό Αράδαινα, μετά τη γέφυρα του Αγ. Ιωάννη. Στο σημείο όπου μια μεταλλική γέφυρα ενώνει τις δύο άκρες του φαραγγιού, ξεκινά το μονοπάτι για την κοίτη του.

Το μήκος του Φαράγγι της Αράδαινας από αυτό το σημείο έως τα Μάρμαρα είναι 7 χιλιόμετρα και για την κατάβαση θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες. Το μονοπάτι είναι καθαρό και φροντισμένο, ενώ σε κάποιο σημείο που απαιτείται κατακόρυφη κατάβαση ύψους περίπου 10 μέτρων, έχει κατασκευαστεί σιδερένια σκάλα για την διευκόλυνση των πεζοπόρων.

Αποτέλεσμα εικόνας για φαράγγι αράδαινας

Από την έξοδο του Φαραγγιού της Αράδαινας, ο ευκολότερος τρόπος για να φύγετε είναι να πάρετε το καΐκι για το Λουτρό και από εκεί το καραβάκι για τη Χώρα Σφακίων. Μπορείτε όμως να συνεχίσετε στο μονοπάτι ως το Λουτρό (μία ώρα περίπου), περνώντας από τις πανέμορφες παραλίες Λύκος και Φοίνικας και – αν αντέχετε – να συνεχίσετε περπατώντας ως την Χώρα.

Η διαδρομή Λουτρό – Σφακιά διαρκεί περίπου δύο ώρες και το μονοπάτι σε κάποια σημεία είναι στενό και απόκρημνο. Στο Φαράγγι της Αράδαινας η πλούσια βλάστηση, η εναλλαγή σε αυτά που συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον και οι κατακόρυφοι βράχοι, κάνουν το τοπίο μοναδικό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: