Ανά την Ελλάδα 52 . Η άγνωστη Καρδίτσα [ βίντεο drone ]

pegasus_LARGE_t_242261_54496668

Το πλουσιοπάροχο ταξίδι στον κόσμο της Καρδίτσας ξεκινάει από τα χαμηλά, στην αγαπημένη του ποδηλάτου, μια πόλη άκρως φιλική προς τον επισκέπτη. Εύκολα κατατοπίζεσαι στην επίπεδη πρωτεύουσα. Η πατροπαράδοτη βόλτα αρχίζει (και τελειώνει) στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας (πλατεία Ελευθερίας), ο οποίος ενώνει το άλσος Παυσίλυπο με την οδό Βάλβη (κατάμεστη με τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά της μικρομάγαζα), η οποία με τη σειρά της καταλήγει στη Δημοτική Αγορά.

pegasus_LARGE_t_242261_54496667

Οι μονότονες ευθείες του Κάμπου και η λευκή «θάλασσα» των θεσσαλικών Αγράφων σε απόλυτη ισορροπία. Στη σκιά τους, μία λίμνη-θεσμός και γύρω της δύο μικρότεροι υδάτινοι θύλακοι που χαρίζουν ζωή στο γόνιμο τοπίο. Στις παρυφές τους ριζώνουν περήφανα κεφαλοχώρια και άνθρωποι φιλόξενοι, γλεντζέδες, μαθημένοι στον τουρισμό.

Βόρεια από την Καρδίτσα ξεδιπλώνεται ο κάμπος του Παλαμά. Νότια απ’ την Καρδίτσα ο ατελείωτος κάμπος των Σοφάδων.

pegasus_LARGE_t_242261_54496669

Στον Παλαμά εντρυφείς στην πολιτιστική παράδοση των Καραγκούνηδων, η οποία αντικατοπτρίζεται στον κατεξοχήν εκφραστή της, τον Λαογραφικό και Χορευτικό Μορφωτικό Ομιλο «Οι Καραγκούνηδες» με την πλούσια δράση εντός και εκτός συνόρων.

Μέσω Σοφάδων βρίσκεις τη διασταύρωση του Κέδρου, οπότε μέσω της λίμνης Σμοκόβου ανηφορίζεις προς τη «Βασίλισσα των Αγράφων».

Ανά την Ελλάδα 52 . Καρδίτσα from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Από την Καρδίτσα (είναι λογικό) όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην «ωραία του νομού», την περιβόητη Λίμνη Πλαστήρα. Είτε από Καλλίθηρο (βρίσκεις την ευκαιρία να περιηγηθείς στον λόφο της αρχαίας ακρόπολης) είτε από Μορφοβούνι (γνωρίζεις τη γενέτειρα του εμπνευστή της, «Μαύρου Καβαλάρη», Νικολάου Πλαστήρα) είτε από Μουζάκι (επισκέπτεσαι το κάστρο Φαναρίου, τα Κανάλια και το Μαυρομμάτι, τη γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη), εκεί καταλήγεις. Στο πιο αξιοποιημένο τουριστικά κομμάτι της περιοχής.

pegasus_LARGE_t_242261_54496675

Η θέση της Καρδίτσας, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, την κατέστησε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Βέβαια, οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι (ακόμα) επισκέψιμοι. Δεν «λείπουν» όμως. Εχει τόσα άλλα να δεις και τόσα άλλα να κάνεις. Κάτι για όλα τα γούστα. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε: έχει και καλό φαγητό!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: