Διαδρομές . Αρχαία Ολυμπία , δυτική ακτή παραλία Κουρούτας [ drone vid]

Κοιλάδα του Αλφειού. Πρόποδες του Κρονίου λόφου. Στο πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις από αλλού. Η διεθνής ακτινοβολία της Αρχαίας Ολυμπίας, του μέρους όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Λαμποκοπά γύρω από το ιερό άλσος της Aλτεως, επιβεβαιώνει τη θέση της ως το σημαντικότερο αθλητικό και θρησκευτικό κέντρο του Ελληνισμού.

pegasus_LARGE_t_242261_54203692

Το ότι δεν είναι ένας «τυχαίος» αρχαιολογικός χώρος το νιώθεις εξαρχής. Τα ίχνη της κατοίκησης στην περιοχή ανάγονται στην 4η π.Χ. χιλιετία, μα κάπου στον 10ο αι. καθιερώνεται η λατρεία του Δία και η Ολυμπία μετουσιώνεται σε λατρευτικό χώρο.Στον περιφραγμένο περίβολο πνιγμένο στα πούλμαν και τα τουριστικά γκρουπ, με τους ελάχιστους Ελληνες και τις ορδές των ξένων επισκεπτών να πραγματοποιούν το όνειρό τους, να πατούν στα ιερά χώματα της γέννησης του Ολυμπισμού.

Μαζί τους νιώθεις την ενέργεια. Εισπνέεις τον αέρα του «ευ αγωνίζεσθαι» στο ιερό του Διός, στο Φιλίππειον, στον ναό της Ηρας, στην παλαίστρα, στο γυμνάσιο. Στην ονομαστή για την ακουστική της στοά της Ηχούς (ή Επτάηχο – ο ήχος στο εσωτερικό της επαναλαμβανόταν επτά φορές), στο βουλευτήριο, στις θέρμες Λεωνιδαίου, στη μνημειακή «κρυπτή» είσοδο και τελικώς, στο ολυμπιακών διαστάσεων στάδιο, μήκους 212 μ. και πλάτους 30 μ., που (σε βάθος χρόνου) γέμιζε από 1 έως 5 μέρες, βούιζε κατάμεστο από 45.000 θεατές.

pegasus_LARGE_t_242261_54205318

Από το ιερό μέρος της Ολυμπίας ξεκινάμε δυτικά προς την ακτή της Δυτικής Πελοποννήσου . Η θάλασσα – ο τεράστιος Κυπαρισσιακός κόλπος δηλαδή, τα βουνά – η Λαπίθα και η Μίνθη, τα νερά – αμέτρητα ρέματα και πηγές και η μυθική Νέδα στα σύνορα με τη Μεσσηνία.

pegasus_LARGE_t_242261_54205319

Βάλε τώρα και τα απρόσμενα πέτρινα χωριά, τα στολισμένα από τους περίφημους Λαγκαδινούς κτιστάδες της Αρκαδίας, άκου και το λαμπρό παρελθόν που εξιστορούν τα αρχαία σπαράγματα του Λέπρεου και της Φιγαλείας και, προς Θεού, μην ξεχάσεις τον Καϊάφα!

pegasus_LARGE_t_242261_54204823

Βρισκόμαστε στα όρια του Κυπαρισσιακού κόλπου και ανεβάινουμε την ακτογραμμή προς τα βόρεια την Κυλλήνη . Στον δρόμο μας συναντάμε μια απο τις διασημότερες παραλίες της Πελοποννήσου και της Ελλάδας. Την παραλία της Κουρούτας .

Η παραλίας Κουρούτας βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Ηλείας, την Αμαλιάδα.
Η παραλία Κουρούτας εκτός από την πεντακάθαρη θάλασσα η οποία κάθε χρόνο βραβεύεται με τη Μπλε Σημαία του ομώνυμου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ) προσφέρει στον επισκέπτη πλειάδα επιλογών για τη διαμονή και τη διασκέδασή του.
Τα αμέτρητα καφέ-μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ τόσο στην παραλία Κουρούτας όσο και στο κοντινό αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου φροντίζουν να κάνουν την παραμονή σας στην περιοχή όσο το δυνατό πιο ξεκούραστη και απολαυστική.
Σχετική εικόνα
Η Κουρούτα κατέχει περίοπτη θέση στις παραλίες της Δυτικής Πελοποννήσου.
Το απέραντο γαλάζιο και η χρυσή άμμος, χάρη στο ήπιο κλίμα ζωντανεύουν τη διασκέδαση από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τον Οκτώβριο κάθε χρόνο. Στην περιοχή της Κουρούτας έχουν κατασκευαστεί πανέμορφοι χώροι αναψυχής και δρόμοι με ποδηλατοδρόμους που τη συνδέουν με το Παλούκι.

Διαδρομες. Δυτική ακτή . Ν Ηλείας from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Η Κουρούτα ανήκει στον δήμο Αμαλιάδας ( 3 χλμ) και πολύ κοντά βρίσκεται το Κατάκωλο. Στην επιστροφή οδηγείστε προσεκτικά ανάμεσα σε εκατοντάδες πάγκους που βρίσκονται εκατέρωθεν του εθνικού δρόμου και πουλούν κατά κύριο λόγο φράουλες .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: