Κρητών πόλεις απ΄αέρος . Χανιά

Κι όμως τίποτα δεν είναι ψεύτικο στα Χανιά. Το μαγευτικό Ενετικό λιμάνι δεν είναι σκηνικό, δεν είναι μια «βιτρίνα». Η αγκαλιά που σχηματίζουν στην είσοδό του ο λιμενοβραχίονας με τον Αιγυπτιακό φάρο από τη μια και το φρούριο Φιρκάς από την άλλη είναι σχεδόν χειροπιαστή.

Κρητών πόλεις . Χανιά from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Πίσω από τις πολυκαιρισμένες προσόψεις, ζουν, κινούνται, αναπνέουν άνθρωποι, όπως αιώνες πριν. Στα δαιδαλώδη σοκάκια πίσω από το λιμάνι, η ζωή συνεχίζεται και περπατά χέρι-χέρι με τον χρόνο και την ιστορία. Ο πανδαμάτωρ όχι μόνο δεν καταφέρνει να δαμάσει την ομορφιά της πόλης και την έλξη που ασκεί στον επισκέπτη, αλλά αντίθετα, με την πατίνα του, την κάνει όλο και πιο όμορφη, κάθε χρόνο που περνά.

pegasus_LARGE_t_242261_54456666

Παρελθόν, παρόν και μέλλον συνυπάρχουν αρμονικά και μπερδεύονται σε τέτοιο βαθμό που νομίζεις ότι εδώ, στην παλιά πόλη, το βέλος του χρόνου δεν κινείται ευθύγραμμα, αλλά κάποιες φορές σε τεθλασμένη γραμμή, άλλοτε σαν έμβολο με συνεχείς παλινδρομήσεις κι άλλοτε σε κυκλική τροχιά, σαν φίδι που δαγκώνει την ουρά του.

Μέσα σε αυτά τα παιχνίδια του χρόνου, πιάνεται αιχμάλωτος ο επισκέπτης στο δίχτυ της νοσταλγίας, μιας νοσταλγίας αδιευκρίνιστης και ανεξήγητης. Πώς είναι δυνατόν να αναπολείς κάτι που δεν έζησες; Το κενό της μη βιωμένης εμπειρίας υποκαθιστά η πανταχού παρούσα ιστορία, που σαν φίδι κι αυτή σιγοσέρνεται στα στενά.

pegasus_LARGE_t_242261_54456663

Σου προσφέρεται σαν ανοιχτό βιβλίο, περπατώντας σε έναν λαβύρινθο, όπου δεν θες να βρεις τον μίτο. Μινωικά ερείπια, βυζαντινά τείχη, βενετσιάνικες καμάρες και αρχοντικά, οθωμανικά σαχνισιά, ανατολίτικα χαμάμ, αραβικού τύπου αίθρια σιγοψιθυρίζουν ιστορίες σε διάφορες γλώσσες και γραφές, από τη Γραμμική Β΄ έως τα Νέα Ελληνικά.

«Ομφαλός» της παλιάς πόλης είναι το Ενετικό λιμάνι. Ανεβείτε στο Καστέλι, εκεί που βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας και απολαύστε τη μοναδική θέα του λιμανιού στα πόδια σας. Ελάτε μια φορά νωρίς το πρωί και άλλη μια φορά το απόγευμα την ώρα που δύει ο ήλιος.

Οταν αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι, κατεβείτε τα σκαλιά που οδηγούν στο Μεγάλο Αρσενάλι, περάστε τα νεώρια και περπατήστε στον λιμενοβραχίονα μέχρι τον αγέρωχο «Αιγυπτιακό» φάρο που αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης.

pegasus_LARGE_t_242261_54456673

Ολη η «βιτρίνα» της παλιάς πόλης βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας, καλύπτοντας μια γωνία σχεδόν 180 μοιρών. Το λιμάνι θα ξυπνήσει μέσα σας την αίσθηση φιλόξενης αγκαλιάς, ενός γαλήνιου καταφυγίου. Ο φάρος είναι, επιπλέον, ένα σημάδι ελπίδας. Οι περισσότεροι, όμως ξεχνούν ότι ο βασικός του ρόλος είναι προειδοποιητικός -αποτελεί ένα σήμα κινδύνου.

pegasus_LARGE_t_242261_54456676

Οσοι αφεθούν στο ρυθμικό ερέθισμα που προκαλεί στον αμφιβληστροειδή, καλύτερα να ψάξουν κατάρτι να δεθούν. Σαν οπτική ομηρική Σειρήνα, μαγεύει και σκλαβώνει. Μπορεί να σας κρατήσει για πάντα στα Χανιά!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: