Κρητών πόλεις & χωριά . Αρχάνες , Γιούχτας , Ηράκλειο από αέρος

ΑΡΧΑΝΕΣ

Οι Αρχάνες είναι μία όμορφη κωμόπολη χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο μέσο μιας λεκάνης που την διαρρέει ο χείμαρρος Καίρατος και την χωρίζει σε δυο άνισα μέρη. Απέχει 14 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και μόλις 7 χιλιόμετρα από το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΧΑΝΕΣ

Το πολύχρωμο αυτό χωριό έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαικής Ένωσης και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά την οικιστική του ανάπτυξη. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα μουσεία της κωμόπολης ανακαλύπτοντας την ιστορία της περιοχής μέσα από τα ευρήματα των Μινωικών-Βυζαντινών χρόνων μέχρι και τα εκθέματα λαογραφικής τέχνης. Επίσης πλήθος κτιρίων θαυμάσιας αρχιτεκτονικής και βυζαντινές εκκλησίες επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των Αρχανών ως πρότυπο παραδοσιακό οικισμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΧΑΝΕΣ

Μπορεί στην όμορφη πλατεία να απολαύσει ποικιλία μεζέδων στις πανέμορφες ταβέρνες με την αυθεντική Κρητική παραδοσιακή κουζίνα, όπως και να γευθεί τα περίφημα βραβευμένα κρασιά των Αρχανών. Στα παραδοσιακά λιοτρίβια (φάμπρικες) και τα πατητήρια θα ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι του χωριού παρήγαγαν από αιώνες πριν τα θαυμαστά προϊόντα, το λάδι και το κρασί ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στις Αρχάνες έχει ανακαλυφτεί το αρχαιότερο πατητήρι στον κόσμο. Το καλοκαίρι μπορεί να συμμετέχει στον τρύγο του αμπελιού παίρνοντας μέρος στην γιορτή του Αρχανιώτη αγρότη αλλά και σε άλλες αγροτικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΟΡΟΣ ΓΙΟΥΧΤΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για γιουχτας αρχανες

Ο Γιούχτας κατά την αρχαιότητα ήταν ιερό βουνό, κυρίως επειδή η όψη του από τα βορειοδυτικά θυμίζει έντονα ανθρώπινο πρόσωπο που κοιτάει στον ουρανό. Ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανθρωπόμορφη όψη του. Κατά το μύθο, εδώ βρισκόταν ο τάφος του Δία και μάλιστα το όνομα Γιούχτας αποτελεί παραφθορά του Λατινικού Jupiter, δηλαδή Δίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για γιουχτας αρχανες

Οι Μινωίτες είχαν τον Γιούχτα σε ιδιαίτερη θέση, καθώς ήταν το πρώτο βουνό που έβλεπαν όταν πλησίαζαν με τα καράβια τους τις ακτές της Κρήτης. Εδώ έκτισαν δύο μινωικά Ιερά,, το ένα στο ψηλότερο σημείο του βουνού (Ψηλή Κορυφή) και το δεύτερο στην θέση Ανεμόσπηλια.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Λένε πως είναι η πιο άσχημη πόλη της Κρήτης. Οτι αποτελεί μικρογραφία της Αθήνας. Οτι είναι η πρωτεύουσα των… αυθαιρέτων. Οτι δεν αντιπροσωπεύει επαρχιακή πόλη αλλά μια άχαρη μεγαλούπολη. Αδιάφορη, απρόσωπη, αυτοκαταστροφική. Κι ακόμη, πως δεν είναι πόλη για να ζεις, ούτε για να επισκεφτείς. Λένε κι άλλα. Κι όλα αρνητικά. Κι είναι να μη σου βγει το όνομα, αιώνες τώρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηράκλειο κρήτης

Κι όμως, το Ηράκλειο έχει βαλθεί να το αλλάξει! Και τα καταφέρνει περίφημα! Αθλος; Ασφαλώς! Και μάλιστα όχι ένας, πολλοί. Εξοντώνει μυθικά τέρατα: την αλόγιστη ανοικοδόμηση της δεκαετίας του ‘50 και το εύκολο χρήμα του τουρισμού, με όπλα την αυστηρή διατήρηση του ιστορικού κέντρου, τη διαμόρφωση πάρκων και τις αξιόλογες τουριστικές και πολιτιστικές επενδύσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηράκλειο κρήτης αξιοθέατα

Καθαρίζει τους στάβλους του Αυγεία: τους δρόμους του κέντρου από το αιώνιο μποτιλιάρισμα και τα ερειπωμένα μέγαρα, με πεζοδρομήσεις και αναστηλώσεις. Στρέφει και πάλι το πρόσωπο στη θάλασσα και φορά για λεοντή ό,τι πολυτιμότερο έχει: το ένδοξο παρελθόν του αρχαίου Ηρακλείου, του λιμανιού της Κνωσού, του βυζαντινού Χάνδακα, της ενετικής Κάντιας, του Μεγάλου Κάστρου της Τουρκοκρατίας, της πιο καλά οχυρωμένης πολιτείας της Μεσογείου.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηράκλειο κρήτης αξιοθέατα

Το Ηράκλειο, η διοικητική πρωτεύουσα της Κρήτης και τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η μεγαλούπολη με την άναρχη δόμηση, που κάνει μέχρι και τους Αθηναίους να δυσανασχετούν παρότι δεν διαφέρει και πολύ από τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, αποτινάζει από πάνω του την κακή του φήμη και εξαγνίζεται για τα λάθη του παρελθόντος.

Κρητών πολείς . from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη πολιτισμού, δραστήρια, εξωστρεφής και πολυπρόσωπη. Κι όπως γράφει η Ηρακλειώτισσα συγγραφέας Κλαίρη Μιτσοτάκη «Αν θελήσει κανείς να το ιχνογραφήσει σαν πρόσωπο, θα φτιάξει υποχρεωτικά ένα πορτρέτο νεανικό και μαζί γερασμένο, έναν χαρακτήρα ευέξαπτο, τραχύ συχνά, σκυθρωπό και ταλαιπωρημένο, αλλά και χαλαρό, ξεχασιάρικο, ερμητικό και μαζί ρέμπελο. Περίπλοκο και ασταθή, όχι αναγκαστικά χαριτωμένο, αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέροντα. Με νεύρο».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: