Ανά την Ελλάδα 53. Θεσσαλονίκη , αιώνια αγαπημένη . [drone vid]

pegasus_LARGE_t_242261_54439404

Η Θεσσαλονίκη δεν αποτυπώνεται στο χαρτί. Λευκός Πύργος, Κάστρα, βυζαντινά, ρωμαϊκά, οθωμανικά και νεότερα μνημεία, όταν τα αγγίζεις, σε περνούν σε άλλη διάσταση. Και δεν είναι μόνο αυτά -τα οφθαλμοφανή, τα κλασικά-, πάλι λάθος κάνεις. Εκατοντάδες μικροπράγματα την ξεχωρίζουν από κάθε άλλη. Σε τάζουν υπέρ της. Ολοκληρωτικά και απόλυτα.

Ανά την Ελλάδα.Θεσσαλονίκη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Ας είσαι. Αμα την έχεις ζήσει κιόλας… δυσκολεύουν τα πράγματα. Πάει και η αντικειμενικότητα, και η δύναμη της λογικής και όλα. Πώς γίνεται όταν ερωτεύεσαι κάτι; Που προσπαθείς να εξηγήσεις «γιατί» και δεν μπορείς να το εντοπίσεις;

pegasus_LARGE_t_242261_54439378

2.300 χρόνια ιστορίας που ανασαίνουν με το σήμερα. Τα μουσεία, οι χώροι τέχνης, τα καλοδιατηρημένα λουτρά – αγορές – αρχοντικά που στην κάθε ευκαιρία μετουσιώνονται σε χώρους πολιτισμού. Η αέναη κίνηση. Ο παλμός της πιο ευκολόπεπτης και φιλόξενης φοιτητούπολης. Τα ποτάμια κόσμου στην Αριστοτέλους και τη Ναυαρίνου. Η Καμάρα, ο «Θερμαϊκός», ο «Ηλιος», ο «Μύλος», «Το Τσινάρι»· τα τωρινά, τα χτεσινά, τα παντοτινά ραντεβού.

pegasus_LARGE_t_242261_54439412

Οι τουρίστες με τους ντόπιους, οι ψαράδες με τους ποδηλάτες, οι  αγκαλιασμένοι, οι αραγμένοι, οι φρεσκοερωτευμένοι. Οι πιτσιρικάδες, οι στυλάτοι, τα νυχτοπούλια, οι ξενύχτηδες. Που μασουλάνε κρέπες, μπουγάτσες, πιτόγυρα «γίγας», γκουρμέ σάντουιτς ή τρίγωνα πανοράματος. Πολυπολιτισμική, πολυπρόσωπη, πολύβουη. Εβραίοι, Τούρκοι, πρόσφυγες τη σημάδεψαν. Τους χώραγε όλους. Ετσι ήταν πάντα.

Δυο κεντρικοί κάθετοι δρόμοι, δυο παράλληλοι, βάζεις τα σημάδια σου σε λιμάνι και Λευκό Πύργο, έχεις για στεφάνι σου τα τείχη της Ανω Πόλης και ξεχύνεσαι στους δρόμους της. Σου ξεκαθάρισε το τοπίο ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος που οχύρωσε την πόλη τον 4ο μ.Χ. αι., όταν με μια κίνηση ματ, την έζωσε από στεριά και θάλασσα.

pegasus_LARGE_t_242261_54439406

Το συνολικό μήκος των τειχών του έφτανε τα 8 χλμ. Μετά την κατεδάφιση του παραθαλάσσιου μετώπου τον 19ο αι., σώζονται -κυρίως στην Ανω Πόλη- λιγότερα απ’ τα μισά. Οι κυλινδρικοί πύργοι πάντως, εξακολουθούν να ορίζουν βλέμματα και βήματα. Ο Πύργος Τριγωνίου στη βορειοανατολική άκρη του Επταπυργίου (ένα περιζήτητο και απαράμιλλο αγνάντι) προστίθεται με τον Λευκό Πύργο τον 15ο αι. και έκτοτε, ανταγωνίζονται ποιος θα συγκρατήσει τους περισσότερους φαν.

Τα συρματοπλέγματα του Γεντί Κουλέ, της ύστατης οχύρωσης των Παλαιολόγων δημιουργούν αντιστοίχως έντονα συναισθήματα. Διαφορετικής φύσεως, αλλά όπως και να ‘χει… Το διαβόητο κάτεργο του 1890 λειτουργούσε μέχρι προσφάτως – μέχρι το 1989- ως ανδρική και γυναικεία φυλακή.

pegasus_LARGE_t_242261_54439401

Σα να ανέλαβε τα ηνία από τον Λευκό Πύργο μοιάζει, ο οποίος ως το 1890 και πριν το ασβέστωμά του από έναν Εβραίο κατάδικο, προσφωνούνταν ως Πύργος των Γενίτσαρων ή του Αίματος! Η (επίσης) φοβερή και τρομερή φυλακή ύψους 33,90 μ., διαμέτρου 22,70 μ., αποτελούσε χώρο κράτησης βαρυποινιτών. Η δε πρόσοψή του, βαφόταν συχνά – πυκνά με αίμα από τις εκτελέσεις των φυλακισμένων…
pegasus_LARGE_t_242261_54439379

Περασμένα ξεχασμένα (και ως ένα βαθμό άγνωστα) τα εν λόγω γεγονότα, καθώς τίποτα πια δε  θυμίζει την ακάνθινη ιστορία του. Σήμερα φιλοξενεί ένα καλοστημένο Μουσείο Πόλης, με σημαντικές πληροφορίες για τον βίο και την πολιτεία της Θεσσαλονίκης – πραγματικό θησαυρό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: