Ανά την Ελλάδα 54. Γρεβενά , η άγνωστη πρωτεύουσα των μανιταριών ( εναέριες λήψεις )

pegasus_LARGE_t_242261_54438327

Ορεινός και γνωστός ως τόπος των μανιταριών, τα Γρεβενά έχουν ομορφιές που κερδίζουν κάθε επισκέπτη. Στο κέντρο του νομού, η ομώνυμη πόλη διαθέτει τοπία αλπικής ομορφιάς που βρέχονται από τον ποταμό Αλιάκμονα. Το θαυμαστό οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα  πλαισιώνουν πέτρινα γεφύρια και παραδοσιακά χωριά, σε ένα μαγευτικό σκηνικό υψηλής φυσιολατρικής αξίας. Εδώ και το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας για σας που αγαπάτε το σκι και το σνόουμπορντ.

Ανά την Ελλάδα 54. Τα άγνωστα Γρεβενά from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Πανέμορφη και η κωμόπολη της Δεσκάτης με τον μεγάλο κάμπο, τις δύο μεγάλες πλατείες και τους φιλόξενους κατοίκους. Καλοδιατηρημένοι οικισμοί και βλαχοχώρια, πετρόκτιστα αρχοντικά, πλούσια δάση κωνοφόρων και οξιάς, καταπράσινες κοιλάδες και λίμνες συμπληρώνουν την μαγευτική εικόνα ενός νομού που αποτελεί πρόκληση για ταξίδι όλες τις εποχές του χρόνου.

Ακούς τους ντόπιους να συζητούν μεταξύ τους για το τι μάζεψαν σήμερα, και συνειδητοποιείς ότι μιλούν για τα μανιτάρια με τα επιστημονικά τους ονόματα, και λες «μα πώς μαζεύτηκαν τόσοι επιστήμονες εδώ;» Γιατί όντως οι Γρεβενιώτες έχουν αναγάγει το όλο θέμα πια σε αληθινή επιστήμη. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

pegasus_LARGE_t_242261_54431913

Τα βουνά των Γρεβενών, η Πίνδος, ο Ορλιακας ήταν ανέκαθεν γεμάτα από τον περίφημο αυτό μύκητα. Περίπου 2.000 διαφορετικά είδη φύονται στα δάση του, κι ακόμα μένουν εκατοντάδες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως. Κάποτε λοιπόν, σε εποχές μαύρες και δύσκολες, οι ντόπιοι βρήκαν στα μανιτάρια μια πρώτης τάξεως λύση στο έντονο επισιτιστικό πρόβλημα και τα έκαναν βάση της διατροφής τους. Θέμα επιβίωσης τότε. Ολόκληρη η πόλη περιστρέφεται γύρω από τα μανιτάρια. Κυριολεκτικά μάλιστα, με δυο  μανιταροαγάλματα να στολίζουν κεντρικούς κόμβους στην είσοδο και στο κέντρο των Γρεβενών. Λογικά λοιπόν η πόλη ανακηρύχτηκε επισήμως το 2007 «πόλη των μανιταριών». Οσο για το φαγητό; Στα εστιατόρια των Γρεβενών θα δοκιμάσεις μανιτάρια σε κάθε πιθανή και απίθανη μορφή: μανιτάρια ψητά, τηγανητά, τουρσί, σούπα, μπρουσκέτα, ριζότο, ζελέ, γλυκό κουταλιού, αποξηραμένα, σε σκόνη, σε σάλτσα, σε λικέρ. Μανιτάρι παγωτό δεν υπάρχει ακόμη, αλλά ποιος ξέρει;

pegasus_LARGE_t_242261_54431916

«Κουπάτς» στα σλάβικα θα πει «δρυς, βελανιδιά». Και από βελανιδιές στα Γρεβενά άλλο τίποτα. Οσο απομακρύνεσαι από την πόλη με κατεύθυνση προς τα δυτικά, προς τους ορεινούς όγκους του Ορλιακα, της Βασιλίτσας και του Σμόλικα, οι βελανιδιές όλο και πυκνώνουν. Γι’ αυτό και ονόμασαν τα χωριά της περιοχής «κουπατσοχώρια», αν και εξίσου ακριβές θα ήταν να τα πουν «πευκοχώρια» ή «φλαμουριοχώρια».

pegasus_LARGE_t_242261_54431930

Η απίστευτη βλάστηση της περιοχής δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Μαυρόπευκα, οξιές, φλαμουριές, κρανιές, λεύκες, κέδρα, σφενδάμια, αγριοπούρναρα, πλατάνια και άρκενθοι σχηματίζουν ένα ασύλληπτο σύνολο χρωμάτων, που ξεπερνά και τις κορυφαίες εμπνεύσεις του πιο ευφάνταστου καλλιτέχνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για τα Γρεβενά από ψηλά

Η πόλη των Γρεβενών βρίσκεται σε εξαιρετικό γεωγραφικό σημείο, στο κέντρο σχεδόν του νομού· μια πρώτης τάξεως βάση για εξορμήσεις στην απίστευτης ομορφιάς γρεβενιώτικη φύση. Θα κάνεις όμως μια βόλτα και στην πόλη, θα περπατήσεις στην πλατεία Ελευθερίας για να δεις το εκατόχρονο Ρολόι και, αν τύχει να βρεθείς Παρασκευή στα Γρεβενά, θα δεις και τη λαϊκή αγορά με κόσμο πολύ να κατεβαίνει από τα χωριά και να διαλαλεί την πραμάτεια του (και μανιτάρια!) περιμετρικά της πλατείας.

Αποτέλεσμα εικόνας για τα Γρεβενά από ψηλά

Ενας πεζόδρομος οδηγεί στην Αιμιλιανού, την πλατεία με τα κανόνια και τα πολλά καφέ όπου συχνάζει η νεολαία. Στα αξιοθέατα ανήκουν επίσης η Μητρόπολη και η συλλογή ξυλόγλυπτων του Γρεβενιώτη Δημήτρη Αγοράστη, του «Θεόφιλου της ξυλογλυπτικής» όπως τον αποκάλεσαν (στεγάζεται στη Δημοτική Επιχείρηση).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: