Βίκος . Το Grand Canyon της Ελλάδας [drone vid ]

Έντονες αντιθέσεις, εικόνες επιβλητικής ομορφιάς, πλούσια χλωρίδα και πανίδα και ένα βραβείο Guinness στο Grand Canyon της Ελλάδας. Ας ταξιδέψουμε ως τα μαγευτικά Ζαγοροχώρια και το μοναδικό Φαράγγι του Βίκου, για μια συναρπαστική εμπειρία στο σημαντικότερο αξιοθέατο του Ζαγορίου.

ipeiros7

Το θέαμα από το Φαράγγι του Βίκου θα σας κόψει την ανάσα. Σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1778 μ., στα νοτιοδυτικά της Γκαμήλας, το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια στον κόσμο και έχει μπει στο βιβλίο Guinness ως το βαθύτερο φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο. Ειδικότερα, το στενότερο σημείο του φτάνει μόλις τα 1100 μέτρα, ενώ το βάθος του ξεπερνά τα 900 μέτρα.

pegasus_LARGE_t_242261_54425915

Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στον οποίο βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία από σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, με 5 φυτά που δεν απαντώνται αλλού, βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες, σπάνια πτηνά και ζώα όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αρκούδες κλπ. Ολόκληρη η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

pegasus_LARGE_t_242261_54425928

Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε το φαράγγι του Βίκου είναι κάνοντας πεζοπορία με έμπειρους συνοδούς. Διασχίστε το βαθύτερο φαράγγι του Βίκου με την Trekking Hellas, ξεκινώντας από το Μονοδένδρι με προορισμό το χωριό του Βίκου. Η περιοχή διακρίνεται για τις έντονες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο με κατάφυτες πυκνές εκτάσεις να διαδέχονται το γκρίζο των απότομων γκρεμών. Η πεζοπορία στο εσωτερικό του φαραγγιού διαρκεί 4 ώρες, ενώ ακολουθεί άλλη μία ώρα σε ένα ανηφορικό μονοπάτι ως το χωριό του Βίκου, όπου μπορείτε να θαυμάσετε και ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, τον Βοΐδομάτη.

pegasus_LARGE_t_242261_54425934

Δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις ενώ η χλωρίδα και η πανίδα που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας.

Το Βικάκι, ο παραπόταμος του Βοϊδομάτη διαρρέει το φαράγγι και ολοκληρώνει το σκηνικό της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

pegasus_LARGE_t_242261_54425939

Το τοπίο είναι μοναδικό και αποδεικνύει ότι η φύση μπορεί να κάνει θαύματα!

Στην περιοχή συγκεντρώνονται πολλά και σπάνια φυτά ενώ κάποια από αυτά δεν απαντώνται αλλού στον κόσμο. Διάφορα σημεία της περιοχής, όπως η θέση Οξυά, προσφέρουν πανοραμική θέα στο φαράγγι που κόβει την ανάσα.

ΒΙΚΟΣ το Grand Canyon της Ελλάδας from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Ευρισκόμενο στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, μια περιοχή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας, το φαράγγι του Βίκου έχει χαρακτηριστεί επίσης ως το «Γκραν Κάνυον της Ελλάδας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: