Ανά την Ελλάδα 55. Κοζάνη η ενεργειακή [βίντεο drone]

Σημαντικός εμπορικός, συγκοινωνιακός και πολιτιστικός κόμβος αλλά και τόπος πλούσιος σε λιγνίτη, ο νομός Κοζάνης απαρτίζεται από ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με μεγάλες οροσειρές που διακόπτονται από τον Αλιάκμονα με τους ορμητικούς του παραποτάμους. Εδώ βρίσκονται και τα δάση του Βοΐου με τα αμέτρητα γεφύρια, τις κρυστάλλινες πηγές, μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και προστατευμένους βιότοπους. Με μέρη που διατηρούν αναλλοίωτα ήθη και έθιμα, όπως τα φημισμένα χάλκινα, η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης έχει να επιδείξει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα μέσα από τα μουσεία και την σημαντικής σπουδαιότητας Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη στην ομώνυμη πρωτεύουσα.

pegasus_LARGE_t_242261_54431819

Μερικά χιλιόμετρα από την αναπτυσσόμενη Κοζάνη, σας υποδέχονται η ανεπιτήδευτα όμορφη Σιάτιστα με τα επιβλητικά βουνά, η σπουδαία καστροπολιτεία στα Σέρβια με την περίφημη γέφυρα και τις αρχαίες πόλεις (Αιανή, Απιδέα), ενώ η κωμόπολη του Βελβεντού εξακολουθεί να θυμίζει μακεδονίτικο χωριό με άρωμα ροδάκινο.

pegasus_LARGE_t_242261_54431829

Η πόλη είναι μία από τις μεγαλύτερες της Δυτικής Μακεδονίας, κόμβος εμπορικός, συγκοινωνιακός, πολιτιστικός. Αφετηρία κάθε δραστηριότητας, περιήγησης και γνωριμίας με την Κοζάνη είναι η κεντρική πλατεία Νίκης, όλοι οι δρόμοι εκεί οδηγούν.

Εδώ το δημαρχείο, εδώ κι η εμπορική κίνηση, γύρω απ’ την πλατεία οι καφετέριες και οι δρόμοι που οδηγούν σε περισσότερες καφετέριες. Και βέβαια εδώ και το σήμα κατατεθέν, το μεγάλο καμπαναριό, το Ρολόι, με τον ναό του πολιούχου-προστάτη Αγίου Νικολάου, του «παππούλη της Κοζάνης».

Ανά την Ελλάδα 55 .Κοζάνη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Αν μάλιστα είσαι πρωτοφερμένος και νιώθεις πως η ρυμοτομία σε μπερδεύει, με τα στενά και τις πολλές στροφές, και τη σχεδόν μόνιμη κλίση στους δρόμους, να έχεις στον νου σου έναν αλάνθαστο τρόπο «προσανατολισμού»: όταν ανηφορίζεις, κατευθύνεσαι προς το κέντρο, άρα θα βγεις στην πλατεία Νίκης. Οταν κατηφορίζεις έχεις πάρει κατεύθυνση προς την έξοδο της πόλης.

pegasus_LARGE_t_242261_54431821

Στην πλατεία ξεκινάει στην ουσία και η ίδια η ιστορία της Κοζάνης. Μια μικρή κωμόπολη ήταν μέχρι τα μισά του 17ου αι., όταν ένας δαιμόνιος Κοζανίτης, ο Χαρίσης Τράντας, πέτυχε να αποσπάσει από τον Σουλτάνο ένα «μαλικιανέ», ένα φιρμάνι δηλαδή που παραχωρούσε την Κοζάνη στη δικαιοδοσία της μητέρας του σουλτάνου.

Πρακτική σημασία; Η πόλη αποκτούσε άφθονα προνόμια και φοροαπαλλαγές. Η εποχή της ανάπτυξης μόλις είχε ξεκινήσει και μαζί της ξεκίνησε και το χτίσιμο του Αγίου Νικολάου, το 1664. Τι κι αν στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, δεν επιτρεπόταν να πάρουν ύψος οι χριστιανικοί ναοί;

pegasus_LARGE_t_242261_54431835

Η σχέση της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής με την ενέργεια είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει κάποιον δικό της εργαζόμενο στις τοπικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Ο ενεργειακός χαρακτήρας της πόλης, πάντως, βασίζεται και στην καινοτομία: η Κοζάνη είναι μία από τις πρώτες (και έως σήμερα ελάχιστες) πόλεις στη χώρα που «ζεσταίνεται» με τηλεθέρμανση.

pegasus_LARGE_t_242261_54431834

Ενα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. του Κασλά θερμαίνει σε ειδικούς λέβητες μεγάλες ποσότητες νερού και ένα δίκτυο αγωγών μεταφέρει έπειτα το ζεστό νερό στα σπίτια της πόλης. Ούτε πετρέλαιο, ούτε κλιματισμός.

Οι μεγάλες δουλειές φέρνουν ενίοτε και μεγάλες αλλαγές. Η Χαραυγή και το Κλείτος, που μπορεί να βρεις σε κάποιον χάρτη, είναι χωριά που δεν υπάρχουν πλέον, καθώς στη θέση τους λειτουργούν εργοτάξια εξόρυξης λιγνίτη. Οι κάτοικοί τους μετεγκαταστάθηκαν σε νέες τοποθεσίες, στη Νέα Χαραυγή και στο Νέο Κλείτος, ενώ το ίδιο θα συμβεί σύντομα και με τον οικισμό της Ποντοκώμης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: