Διαδρομές . Θράκη , πόρτο λάγος και Βιστωνίδα [ air 4k drone video]

Το Πόρτο Λάγος ανήκει στον Δήμο Αβδήρων και απέχει μόλις 26 χλμ. από τη Ξάνθη. Πρόκειται για ένα ήσυχο χωριουδάκι, γνωστό για το λιμάνι του και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται λόγω αυτού. Μία από τις πιο οργανωμένες και γνωστές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Πόρτο Λάγος είναι το ψάρεμα. Λειτουργούν αλιευτικοί συνεταιρισμοί και στο λιμάνι βρίσκει κανείς αλιευτικά σκάφη. Για το λόγο αυτό, συστήνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια στα ταβερνάκια της περιοχής, ειδικά τον τοπικό λικουρίνο, και να απολαύσετε τη γραφικότητα του τόπου. –

Σχετική εικόνα

Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου, στο χωριό Νέα Κεσσάνη γίνονται οι γιορτές της “Μπάμπως”, όπου αναβιώνει το έθιμο της γυναικοκρατίας, ένα παλιό έθιμο της Αν. Θράκης.

Όποιος επιλέξει να κάνει τη διαδρομή από την Ξάνθη στην Κομοτηνή από την παλαιά οδική αρτηρία, θα έχει την τύχη να διασχίσει με το αυτοκίνητό έναν από τους πιο ωραίους υγροτόπους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Αναμφίβολα το σήμα κατατεθέν της διαδρομής αποτελεί η Μονή και το εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα, χτισμένο σε ένα μικρό νησάκι μέσα στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγο, (το λιμάνι της λίμνης), το οποίο ενώνεται με την ξηρά με μια ξύλινη γέφυρα. Η λιμνοθάλασσα συνδέεται με τη θάλασσα με φυσικό δίαυλο πλάτους 60 και μήκους 500 περίπου μέτρων αλλά και με τη ρηχή τριγωνική λίμνη Βιστωνίδα ή Μπουρού η οποία εκτείνεται από την άλλη πλευρά του δρόμου, μέσω τριών στομίων εκ των οποίων το καθένα είναι πλάτους 5-10 μέτρων περίπου. Η Βιστωνίδα χαρακτηρίζεται από το σπάνιο για τα Ελληνικά δεδομένα φαινόμενο του να διαθέτει γλυκά νερά στο βόρειο τμήμα της – το οποίο δέχεται τις εισροές όλων των ορεινών χειμάρρων της περιοχής και των τριών ποταμών Κόσυνθου (Ξανθιώτη), Κομψάτου (Κουρού ή Πολύανθου) και Τραύου (Ασπροπόταμου) – και υφάλμυρα νερά στο νότιο τμήμα της το οποίο επικοινωνεί με τη θάλασσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για βιστωνιδα

Έχει έκταση γύρω στα 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι σχετικά ρηχή. Τα μέσα επικρατέστερα βάθη είναι 2 έως 2,5 μέτρα. Ο βυθός της λίμνης αποτελείται από λεπτόκοκκο ιλύ, που προέρχεται από τις φερτές ύλες των τριών εισρεόντων ποταμών, οι οποίοι   με τη φυσική ροή τους ρυπαίνουν και επιχωματώνουν τη λίμνη, μεταφέροντας διάφορες ύλες.

Διαδρομές . Πόρτο Λάγος from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Μυθολογία: Κατά την αρχαιότητα γύρω από τη λίμνη κατοικούσαν οι Βίστωνες, ένας από τους λαούς που σχημάτιζαν το έθνος των Θρακών. Ο Ηρακλής πήρε εντολή από το βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα, να του φέρει ζωντανά τα φοβερά άλογα του βασιλιά των Βιστώνων Διομήδη, άγριες φοράδες που τρέφονταν με ανθρώπινες σάρκες και από τα ρουθούνια τους πετούσαν φωτιές. Τα άλογα αυτά έγιναν τόσο άγρια επειδή έπιναν νερό από τον ποταμό Κοσσινίτη (σημερινό Κόσινθο), που χύνεται στη Βιστωνίδα, γιατί τα νερά του είχαν την ιδιότητα να εξαγριώνουν τα ζώα. Ο Ηρακλής έφτασε στο Πόρτο Λάγος με πλοίο και άρπαξε τα άλογα από τους στάβλους του Διομήδη και έφτασε στην παραλία. Πριν μπουν στο πλοίο για την επιστροφή ο Ηρακλής και οι παρέα του, τους μυρίστηκαν οι Βίστωνες και ακολούθησε μάχη. Ο Ηρακλής σκότωσε τον Διομήδη και έτρεψε σε φυγή το στρατό του. Τα σαρκοφάγα άλογα πρόλαβαν και κατασπάραξαν τον φίλο του Άβδηρο, στην μνήμη του οποίου χτίστηκε αργότερα πόλη Άβδηρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για βιστωνιδα

Ιστορία: Στην περιοχή οι δύο πόλεις που δημιουργήθηκαν κατά την αρχαιότητα, τα Άβδηρα και η Δίκαια, έγιναν γνωστές ως οι πατρίδες μεγάλων φυσιογνωμιών όπως ο Δημόκριτος, ο Λεύκιππος, ο Πρωταγόρας, ο Βίων κ.α. Οι κάτοικοι λένε ότι στο βυθό της Βιστωνίδας υπάρχου ερείπια αρχαίας πόλης. Τελευταίοι εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι το 14ο αιώνα και έμειναν μέχρι το 1920. Το όνομα «Μπουρού» χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τους ντόπιους και συνδέεται με το φρούριο Μπουρού, που υπήρχε στις Βόρειες όχθες της. Στις νεότερες εποχές το Πόρτο Λάγος ήταν λιμάνι που παρουσίαζε αξιόλογη κίνηση μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα. Ως πόλη ήταν μεγαλύτερη από την Καβάλα και υπήρχαν πρακτορεία όλων των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών καθώς και προξενεία της Γαλλίας και Αυστροουγγαρίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: