Κρητών πόλεις & χωριά από αέρος . Ο Πετρές και το φαράγγι πλατανιών στο Ρέθυμνο

Ο ΠΕΤΡΕΣ

56027575

Ο Πετρές βρίσκεται στο ανατολικό τέρμα της τεράστιας σε μήκος παραλίας που ξεκινά από την Γεωργιούπολη στον νομό Χανίων και ανά περιοχή παίρνει και το όνομα του κοντινότερου οικισμού ή χωριού ( παραλία Κουρνά , καβρού , επισκοπής κλπ)  και ονομάζεται έτσι από το υπέροχο φαράγγι του Πετρέ, το ποτάμι του οποίου καταλήγει εδώ. Η περιοχή έχει μερικούς κολπίσκους, οι οποίοι έχουν άμμο και πολλά βραχάκια. Τριγύρω υπάρχουν αρκετές υποδομές, όπως δωμάτια, ταβέρνες, σχολή κατάδυσης.

54693230

Στον κυρίως κόλπο, που βρίσκεται βορειότερα από τους υπόλοιπους, υπάρχουν ομπρέλες και είναι λιγότερο αμμουδερός. Ο βραχώδης βυθός είναι ιδανικός για ψάρεμα και για μάσκα. Ωστόσο, στην περιοχή φυσούν συνήθως βόρειοι άνεμοι, που κάνουν την θάλασσα κυματώδη εκτός από τους μικρούς κολπίσκους που βρίσκονται στο απώτερο άκρο της παραλίας και τα βράχια που βρίσκονται ανοιχτά κόβουν τον έντονο κυματισμό .

Πετρέ και Φαράγγι πλατανιών from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ

Το Φαράγγι Πλατανίων βρίσκεται στην κοιλάδα του Αμαρίου, 38km νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και στις δυτικές παρυφές του Ψηλορείτη. Κατά μήκος των πλαγιών του, κι όχι μέσα από το φαράγγι υπάρχει μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι μια μοναδική διαδρομή, με εντυπωσιακούς γκρεμούς, κατακόρυφους βράχους ασβεστόλιθου βαμμένους στα κιτρινοκόκκινα χρώματα της διάβρωσης, βραχοσκεπές και σπήλαια.

IMG_9133

Η διαδρομή οδηγεί στη σπηλιά του Πάνα, που ονομάστηκε έτσι γιατί σύμφωνα με το μύθο εκεί γεννήθηκε ο αρχαίος Θεός Πάνας. Στο εσωτερικό της σπηλιάς, μπορεί κανείς να διακρίνει βραχογραφίες που ίσως να ανατρέχουν στη μινωική περίοδο και υποδηλώνουν ότι ο χώρος είχε λατρευτική σημασία. Η σπηλιά του Πάνα βρίσκεται σχετικά κοντά στην πάνω είσοδο του φαραγγιού, που ξεκινάει στη περιοχή Κοκκινοχάρακο όπου μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο από τη Βισταγή.

IMG_9144 (1)

Στο φαράγγι φωλιάζουν πολλά είδη πουλιών, όπως γυπαετοί, γύπες, γεράκια, αγριοπερίστερα και κοράκια. Ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης εγκαταλειμμένους ελαιώνες, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία ενδημικών και μη φυτών της Κρήτης, όπως οι αγκαραθίες, οι καμπανούλες, οι πρίνοι, τα σφεντάμια και τα πεύκα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: