Κρητών πόλεις & χωριά από αέρος . Το φοινικόδασος του Βάι . ( drone vid)

Το Βάι βρίσκεται 94 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 24 χλμ ανατολικά της Σητείας, στις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο φοινικόδασος με δέντρα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastiι). Το όνομα του μάλιστα προέρχεται από το βάι που είναι ο φοίνικας.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαι

Η αποικία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με 5000 περίπου δέντρα, ενώ μικρότερες αποικίες υπάρχουν σε άλλα μέρη της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία. Σύμφωνα με το θρύλο, οι φοίνικες φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική. Ωστόσο, το φοινικόδασος έχει ηλικία 2000 χρόνων, γεγονός που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή την εικασία. Πλέον η θεωρία έχει αντικαταστήσει τα πειρατικά πλοία με φοινικικά, 20 αιώνες πριν.

pegasus_LARGE_t_242261_54414397

Το παραδεισένιο φοινικόδασος είναι φυτρωμένο σε μια μεγάλη κοιλάδα και ποτίζεται από τα νερά που την διαρρέουν. Στην έξοδο του φοινικόδασους στη θάλασσα, σχηματίζεται μια εξωτική αμμουδερή παραλία με ανοιχτή άμμο, που με το φόντο των φοινικόδεντρων, θυμίζει παραλίες από Αφρικανικά τοπία και την Καραϊβική. Η περιοχή ανήκει στην περιουσία της πανίσχυρης Μονής Τοπλού. Στη μονή, που είναι κτισμένη σαν φρούριο, υπάρχει μια εκπληκτική συλλογή από Βυζαντινές εικόνες.

Κρητών πόλεις & χωριά . Βάι , το φοινικόδασος from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Το Βάι ήταν άγνωστο ως τις αρχές τις δεκαετίας του 1970, όταν γυρίστηκε εδώ μια διαφήμιση για την σοκολάτα με καρύδα της Bounty, η οποία είχε ως μαγευτικό φόντο τους φοίνικες. Στη διαφήμιση έπεφταν καρύδες από φοίνικες, ωστόσο αυτό ήταν τρικ, καθώς οι φοίνικες του Θεόφραστου παράγουν μόνο χουρμάδες. Η διαφήμιση έκανε αυτό το άγνωστο μέρος διάσημο σε όλο το κόσμο και έτσι οι εκδιωγμένοι από τα Μάταλα χίπηδες άρχισαν να έρχονται και να κάνουν τις διακοπές τους στον επίγειο αυτό παράδεισο. Την δεκαετία του 1980, όταν η μόδα του χιπισμού ξεπεράστηκε, οι χίπηδες έδωσαν τη θέση τους σε ορδές κατασκηνωτών που διέμεναν κάτω από τα δέντρα, βρώμισαν την παραλία και προκάλεσαν μεγάλη οικολογική καταστροφή. Αυτός ήταν ο λόγος που η Ελλάδα κήρυξε το Βάι ως προστατευόμενη περιοχή. Έτσι, το περιφραγμένο φοινικόδασος του Βάι σήμερα προστατεύεται και απαγορεύεται αυστηρά η διαμονή στην παραλία.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαι κρητη φωτογραφιες

Αν έρθετε με αυτοκίνητο τότε θα πρέπει να το αφήσετε στον χώρο στάθμευσης και να περπατήσετε ως την παραλία. Επίσης, υπάρχουν δρομολόγια με λεωφορεία ΚΤΕΛ από τη Σητεία, ενώ όλα τα πρακτορεία ταξιδίων διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές.

Tο Βάι αποτελεί μια από τις παραλίες που πρέπει σίγουρα να επισκεφτεί όποιος έρθει για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: