Διαδρομές . Από Θεσσαλονίκη στα Τέμπη στον αέρα με ένα drone

Συνήθως οι περισσότεροι γράφουν για μια διαδρομή που ξεκινά από τον νότο της πρωτεύουσας προς τον βορρά . Διαδρομές που περιλαμβάνουν το κλασικό Αθήνα Χαλκίδα ή Λαμία , Λάρισα και ευθεία μετά τα Τέμπη για την συμπρωτεύουσα .

Ας κάνουμε λοιπόν μια αντίθετη πορεία . Τι βλέπουν οι Σαλονικείς κατεβαίνοντας νότια !

Για την Θεσσαλονίκη δεν θα γράψουμε πολλά .Ήδη στο site έχουμε ανεβάσει άρθρα βίντεο και εικόνες που την αφορούν ..πάμε λίγο πιο κάτω λοιπόν

ΠΙΕΡΙΑ

Ο Όλυμπος των θεών, τα Πιέρια Όρη των μουσών, η κοσμοπολίτικη ακτογραμμή, οι αρχαιότητες, τα πέτρινα ορεινά στολίδια. Η γοητεία της Πιερίας έχει πολλές διαστάσεις.
pegasus_LARGE_t_242261_54440067

 Είναι αυτό το «βουνό και θάλασσα» που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, αλλά σε υπέρτατο βαθμό. Σκέψου μια βραβευμένη με Γαλάζιες Σημαίες, πλήρως οργανωμένη ακτογραμμή να απλώνεται για 70 ατελείωτα χιλιόμετρα· από τα παράλια της Λάρισας μέχρι το Δέλτα του Αλιάκμονα. Βάλε για στεφάνι της όχι ένα οποιοδήποτε βουνό, αλλά τον Ολυμπο, τη σκέπη της Ελλάδας. Πρόσθεσε στην εξίσωση τα κατάφυτα Πιέρια Ορη που σε χωρίζουν από την Ημαθία και ίσως καταλάβεις για τι μιλάμε.

pegasus_LARGE_t_242261_54440084

Η Πιερία είναι προορισμός 4 εποχών και αυτό λόγω του υψηλότερου βουνού της χώρας, του «Παρθενώνα της ελληνικής φύσης» με τις νεφελοσκέπαστες κορυφές που ασκούν μια ακατανίκητη έλξη σε όλους όσοι αντικρίζουν τη μεγαλοσύνη του. Οι δεκάδες πεζοπορικές (πάσης φύσεως δυσκολίας) διαδρομές είναι το κερασάκι στην τούρτα. Στο Λιτόχωρο γίνεται η είσοδος. Εκεί και το φαράγγι του Ενιπέα, εκεί και η πρώτη κατά μέτωπο συνάντηση με τις δύο υψηλότερες πτυχές του. Μέσω Λιτοχώρου καταλήγεις στα Πριόνια, το οριακό σημείο στο οποίο το αμάξι πλησιάζει την καρδιά του βουνού, εκεί και οι δύο μονές Παλιού και Νέου Αγίου Διονυσίου που συνιστούν τα μεγαλύτερα προσκυνήματα.

pegasus_LARGE_t_242261_54782506

Στην Κατερίνη μία είναι η «Παραλία». Το δηλώνουν δώθε-κείθε οι ταμπέλες σαν να μη χρειάζεσαι άλλη επεξήγηση. Μόλις 9 χλμ. ανατολικά ξετυλίγεται η αμμουδερή πλάση που κάθε καλοκαίρι λικνίζεται σε άκρως τουριστικούς ρυθμούς. Στην αγκαλιά της θα βρεις συγκεντρωμένα τα περισσότερα καταλύματα, θα χαρείς την  περατζάδα με την αμείωτη κίνηση, τα λούνα παρκ, τα φαγάδικα και τα παραταγμένα beach bars.

Διαδρομές . Απο Θεσσαλονίκη στα Τέμπη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ 

Τα πρώτα οχυρωματικά έργα έγιναν τον 10ο μ.Χ. αιώνα, πιθανόν στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ηράκλειο (4ος αι). Το τοπωνύμιο Πλαταμώνας αναφέρεται γραπτώς για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού Α’, το 1198.
Αργότερα και μετά την κατάληψη της Κων\πολης από τους Σταυροφόρους(1204), οι Φράγκοι που είχαν βάλει φαίνεται σκοπό να στρογγυλοκάτσουν για τα καλά στην περιοχή, ύψωσαν τα επιβλητικά τείχη και τον θεόρατο πύργο. Από τότε και στο εξής, για περίπου 200 ολόκληρα χρόνια, πιο μεθοδικά πλέον, διαφέντευαν τους φτωχούς αγρότες του κάμπου και ήλεγχαν τα καραβάνια που περνούσαν από εδώ.


Όταν όλη η Βαλκανική χερσόνησος πέρασε στα χέρια των Τούρκων, το θρυλικό καστέλι υποδέχτηκε τους νέους ηγεμόνες. Το 1897 βομβαρδίστηκε από τον πλοίαρχο Σαχτούρη και εγκαταλείφθηκε από τους Τούρκους. Το Απρίλη του 1941 μετά την κατάρρευση του μετώπου και την παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Γερμανούς, μια στρατιωτική μονάδα Νεοζηλανδών έχοντας ως αποστολή της να προστατεύσει την υποχώρηση των συμμάχων και να εξασφαλίσει τη μετάβασή τους στην Κρήτη, οχύρωσε το κάστρο προσπαθώντας να καθυστερήσει την προς Νότο επέλαση των ναζί. Τότε οι Γερμανοί σφυροκόπησαν το θρυλικό οχυρό του Πλαταμώνα προκαλώντας του μεγάλες ζημιές.


Η επιβλητική διπλή πύλη οδηγεί τους επισκέπτες στο εσωτερικό των τειχών (πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης) όπου ξεχωρίζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η μόνη σωζόμενη από τις άλλες πέντε που υπήρχαν εδώ πριν καταστραφούν ολοσχερώς από τους Τούρκους.

ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Φθάνουμε στο τέρμα της διαδρομής στην κοιλάδα των Τεμπών, με τους θρύλους και τα φοβερά της περάσματα, ανάμεσα στην Οσσα και στον Ολυμπο, τα δυο βουνά που πάντα μάλωναν, κι από ‘κει στα Αμπελάκια, στη Ραψάνη, στο Δέλτα του Πηνειού.

pegasus_LARGE_t_242261_54508501

Φυσική οριογραμμή Βόρειας και Νότιας Ελλάδας, τα Τέμπη είναι ένας τόπος προικισμένος, ιδιαίτερος, ίσως μαγικός. Θα ‘χεις περάσει δεκάδες φορές απ’ τα στενά των Τεμπών, και πάντα αναγνωρίζεις πως η αίσθηση είναι κάθε φορά το ίδιο υποβλητική.

Κι αν δεν έχεις περάσει ακόμα, φαντάσου αυτό: τον Πηνειό να κατεβαίνει ράθυμα απ’ τη Λάρισα, να διασχίζει την κοιλάδα με συνεχόμενους φιδογυρισμούς, να συναντά έπειτα τον Ολυμπο στα αριστερά του και τον Κίσαβο στα δεξιά, τα δυο βουνά που πάντα μάλωναν, να διασχίζει το στενό φαράγγι κι έπειτα από τόσα και τόσα χιλιόμετρα να φτάνει πια στο Στόμιο και να χύνει τα νερά του στο Αιγαίο.

pegasus_LARGE_t_242261_54508506

Το πιο πολυσύχναστο κομμάτι της κοιλάδας, εκεί που σταματούν πολλοί για να δουν «εκ των έσω» την κοιλάδα, είναι το σημείο της κρεμαστής πεζογέφυρας. Ενα σωρό μαγαζάκια μικροπωλητών με τα απαραίτητα αναμνηστικά, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής σκαλισμένο στον βράχο (το έχτισαν οι σιδηροδρομικοί τον περασμένο αιώνα) με το αγίασμα βαθιά στη σπηλιά, και λίγο πιο πέρα το αυτοσχέδιο λιμανάκι όπου τα καλοκαίρια δένει η «Αγία Παρασκευή» ή «πλοίο της αγάπης», για μια σύντομη (ημίωρη) κρουαζιέρα στα νερά του Πηνειού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: