Αλεξάνδρεια اسكندريه : Η πόλη του στρατηλάτη Αλέξανδρου ( βίντεο)

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που πατάτε το πόδι σας στην Αλεξάνδρεια, ( Αλ Ισκανταρίγια ) μια αίσθηση οικειότητας σας πλημμυρίζει. Μια πρωτόγνωρη αίσθηση που συνέχεια διογκώνεται και σας ακολουθεί παντού, σε κάθε σας βήμα. Γιατί τούτη η πόλη, που εδώ και 2.340 χρόνια διατηρεί το όνομα και την αρχαία θέση της -βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου, στο Δέλτα της Ιστορίας- μιλά μια γλώσσα που την ξέρετε πολύ καλά.

Από την ημέρα που γεννήθηκε (20 Ιανουαρίου 331 π.Χ.), η Αλεξάνδρεια μιλά συνέχεια ελληνικά: μιλά για τον ιδρυτή της τον Μέγα Αλέξανδρο, για τους Πτολεμαίους, για τους Αλεξανδρινούς φιλοσόφους, για τον Αβέρωφ, τον Μπενάκη, την Πηνελόπη Δέλτα, τον Καβάφη…

Το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην παραλιακή Λεωφόρο Corniche

Στους γεμάτους αναμνήσεις και Ιστορία δρόμους της Αλεξάνδρειας περπάτησαν κι άλλοι λαοί στο πέρασμα του χρόνου: Ρωμαίοι, Αραβες, Βυζαντινοί, Τούρκοι, Ενετοί, Μαμελούκοι, Γάλλοι, Αγγλοι… μια πανσπερμία εθνοτήτων! Και παρά το γεγονός ότι οι κατακτητές και οι πολιτισμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, η Αλεξάνδρεια τους αγκάλιαζε όλους, με κοινό παρονομαστή την ελληνική γλώσσα και το ελληνικό πνεύμα.

Με μια πρώτη ματιά, η σύγχρονη Αλεξάνδρεια θυμίζει περισσότερο νοτιοευρωπαϊκή πόλη της Μεσογείου παρά αστικό κέντρο της Μέσης Ανατολής. Η γενέτειρα του Καβάφη διατηρεί ακόμα τον κοσμοπολίτικο αέρα που έφεραν εδώ μαζί τους, στα μέσα του 19ου αιώνα, Ελληνες και Ευρωπαίοι μεγαλοαστοί. Η γοητεία της παλιάς Αλεξάνδρειας είναι ακόμα παρούσα και «συγχέεται» γλυκά με την πολύβουη καθημερινότητα των Αράβων κατοίκων της.

Biblioteca Alexandrina

Αντίθετα, τα μνημεία και τα μουσειακά εκθέματα που υπάρχουν και αναφέρονται στη δημιουργική περίοδο της Ελληνορωμαϊκής περιόδου είναι ελάχιστα σε σχέση με την πληθώρα των αθάνατων έργων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και καλλιτεχνών που μεσουράνησαν εδώ.
Παρ’ όλα αυτά, η Αλεξάνδρεια συνεχίζει να μιλά ελληνικά. Αξίζει να την αφουγκραστείτε. Ισως να σας αποκαλύψει πού βρίσκεται ο τάφος όπου αναπαύεται -μες στην αιώνια δόξα του- ο βασιλιάς Αλέξανδρος.

Stanly-Bridge-Alexandria

Στην Αλεξάνδρεια, οι συνειδητοί Έλληνες ταξιδευτές έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν αξιόλογες μαρτυρίες του πρόσφατου ελληνικού παρελθόντος. Η κατοικία του Καβάφη, όπου ο Αλεξανδρινός ποιητής έζησε τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής του, βρίσκεται στην οδό Κ. Καβάφη 4, όπως μετονομάστηκε πρόσφατα προς τιμήν του ποιητή η πρώην οδός Charm el-Sheik. Άνοιξε για το κοινό στις 16 Νοεμβρίου 1992. Χειρόγραφα, προσωπικές φωτογραφίες, βιβλία και μεταφράσεις των ποιημάτων του σε 20 γλώσσες φιλοξενούνται στο μουσείο, ενώ μια αίθουσα του μουσείου είναι αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό συγγραφέα Στρατή Τσίρκα.

η πόλη του Μ. Αλεξάνδρου from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.
Το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο, ο ορθόδοξος ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το παλιό ζαχαροπλαστείο «Αθηναίος», το art deco cafe «Le Trianon» και το εστιατόριο θαλασσινών γεύσεων «Greek Club» (δίπλα στο φρούριο Qaitbey) βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης και υπενθυμίζουν την ελληνική ομορφιά που χάθηκε, το μακραίωνο ελληνικό πολιτισμικό στοιχείο που ξεριζώθηκε.

Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η παρουσία του ελληνικού στοιχείου της Αλεξάνδρειας ήταν αρκετά έντονη. Από τα 200.000 άτομα που αριθμούσαν οι ξένες παροικίες της πόλης, οι 150.000 ήταν Ελληνες.
Σήμερα, το ελληνικό στοιχείο της Αλεξάνδρειας, που για αιώνες άκμαζε σε όλους τους τομείς της αιγυπτιακής κοινωνίας, έχει δυστυχώς συρρικνωθεί απελπιστικά. Η ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας μετρά μόλις 600 μέλη, τα οποία κρατάνε τις Θερμοπύλες του ελληνισμού στην περιοχή. Πρόκειται για τις τελευταίες ζωντανές μαρτυρίες μιας λαμπρής ιστορικής περιόδου του ελληνισμού που βαδίζει δυστυχώς στη δύση της.

Ο οικιστικός πυρήνας της Σίβα. Στο βάθος διακρίνεται η αλμυρή λίμνη της όασης
η όαση της Σίβα

Ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος είχε αντικρίσει το σκληρό, αδυσώπητο πρόσωπο της ερήμου, διασχίζοντας τη Δυτική Ερημο της Αιγύπτου με προορισμό το Μαντείο του Αμμωνα Δία στη Σίβα. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης και οι λιγοστοί συνοδοιπόροι του έζησαν έναν θανάσιμο εφιάλτη που κράτησε εννιά μέρες, εξαιτίας της ανυπόφορης ζέστης και της έλλειψης νερού.

ο ναός του Άμμωνα Δία στην όαση της  Σίβα

Σήμερα, ο ασφαλτοστρωμένος οδικός άξονας Μάρσα Ματρού-Σίβα είναι ο μοναδικός ομφάλιος λώρος που συνδέει την όαση με τον «έξω κόσμο». Κανένα ίχνος ζωής δεν υπάρχει καθ΄ οδόν, ενώ την ατέρμονη πλεύση μέσα στη θάλασσα της σαχαρινής απεραντοσύνης διακόπτουν μόνο οι καμήλες που περιφέρονται ελεύθερες στο βασίλειο της ερήμου.

Η όαση Σίβα (620 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας) προσφέρει σήμερα στέγη σε 21.300 κατοίκους, οι οποίοι αρέσκονται στη μοναξιά που τους προσφέρει η όασή τους, αδιαφορώντας για τους ρυθμούς ανάπτυξης των αιγυπτιακών αστικών κέντρων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: