Διαδρομές : Βυτίνα Αρκαδίας ( εικόνες , βίντεο )

Η Βυτίνα θεωρείται το πιο φημισμένο ορεινό θέρετρο της Πελοποννήσου. Είναι κτισμένη στα 1033 μ. υψόμετρο, στους πρόποδες του Μαινάλου. Απέχει 45 χλμ. από την Τρίπολη και 190 χλμ. από την Αθήνα. Αριθμεί πληθυσμό 650 μονίμων κατοίκων. Αποτελεί ιδεώδη βάση χειμερινού τουρισμού (το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου απέχει μόλις 13 χλμ. από τη Βυτίνα) αλλά και θερινού τουρισμού (ως ορμητήριο για τη γνωριμία με το Ν. Αρκαδίας). Κρατά αναμφισβήτητα τα πρωτεία στην τουριστική κίνηση της ορεινής Αρκαδίας. Μέχρι το 2010 ήταν έδρα του Δήμου Βυτίνας, τώρα πια όμως ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας, που έχει έδρα τη Δημητσάνα.

v03

Επιτυχημένο θεσμό, που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας, το οποίο διοργανώνεται στη Βυτίνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων μελιού, προσφορά γλυκισμάτων, μουσικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές διαλέξεις κλπ.

v05

Σεργιανώντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού θα θαυμάσουμε πολλά παλιά αρχοντικά πέτρινα σπίτια και θα αναζητήσουμε τον παραδοσιακό φούρνο του Λιαρόπουλου που ψήνει εδώ και 100 χρόνια χωριάτικο ψωμί σε θράκα από κούτσουρα. Στην γεμάτη ζωντάνια πλατεία της Βυτίνας θα επισκεφθούμε το λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι και ο πολιούχος της Βυτίνας.

v13

Ακολούθως θα περάσουμε από τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα, να πάρουμε και λίγο τυράκι για να συνοδεύσουμε το χωριάτικο ψωμί και στη συνέχεια θα καθίσουμε για καφέ στο cafe bar Δρυάδες. Έπειτα θα κατευθυνθούμε προς τον περίφημο δρόμο της αγάπης, όπου βολτάρουν νωχελικά κάθε δειλινό όλα τα ρομαντικά ζευγαράκια (και ο οποίος βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το “μονοπάτι της αγάπης” που βρίσκεται στο όρος Πιέρια).

v07

Η Βυτίνα, πασίγνωστος ορεινός τόπος διακοπών, εδώ και πολλά χρόνια κρατά τα πρωτεία στην τουριστική κίνηση της Αρκαδίας και είναι πάντα το πετράδι του Μαινάλου όπως γνωρίζουν οι λάτρεις της αλλά και αυτοί που δεν την έχουν επισκεφθεί ακόμα. Όμορφη, δροσερή, γαλήνια, καταπράσινη και γραφική, πολιτισμένη και φιλόξενη, η Βυτίνα, παραμένει η μεγάλη κυρία της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Αρκαδίας.

Απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα την οριοθετούν και την αρωματίζουν με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και φρεσκάδα που δύσκολα ξεχνά κανείς, και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που εδώ και χρόνια θεωρήθηκε θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Αρχοντική και ωραία η Βυτίνα, με τα παλιά πετρόσπιτα της , τα γραφικά στενά της, την ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για περιπάτους, τα δασάκια και τις εξοχές της, ανταμείβει τον επισκέπτη της με διακοπές αξέχαστες.

v11

Γύρω της σε μικρές αποστάσεις, υπάρχουν χωριά εκπληκτικής ομορφιάς, ποτάμια, πηγές, μνημεία ιστορικά, μοναστήρια, τόποι μαγικοί που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα των διακοπών στην Βυτίνα είναι ότι εδώ ο επισκέπτης τιμάται ιδιαίτερα με υψηλό επίπεδο τουριστικής φιλοξενίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: