Ανοιξιάτικη βόλτα στο Ρέθυμνο [ drone vid]

Αν έχετε αγαπήσει το Ρέθυμνο κάποιο καλοκαίρι, μια ανοιξιάτικη επίσκεψη θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε μιαν άλλη, εξίσου γοητευτική πτυχή του. Χωρίς τους φρενήρεις καλοκαιρινούς ρυθμούς, αλλά ολοζώντανη χάρη στους φοιτητές της, η όμορφη κρητική πόλη ζει αυτήν την εποχή σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, αγαπάει τις γλυκές λιακάδες και υποδέχεται τους επισκέπτες της σαν φίλους.

Aν βρεθείς στο Ρέθυμνο λίγο πριν από την κορύφωση του τουριστικής σεζόν στο καλοκαίρι , που πριμοδοτεί όσο να ’ναι την εξωστρέφεια, ο γενικός κανόνας είναι  ότι αν αποπειραθείς να σταματήσεις στην πρώτη ρακή που θα σε κεράσουν σε κάποιο καφενείο η ατάκα «δυο πόδια έχεις» θα σε παρασύρει στις επόμενες και ούτε που θα καταλάβεις για πότε θα πεις το Ρέθυμνο «Ρεθυμνάκι», όπως το αποκαλούν τρυφερά όσοι κατοικούν εδώ.

346e1222-6c00-cd36-90c4-7ff63a96e980

 Ο περίπατος στην Παλιά Πόλη είναι από μόνος του μια μοναδική εμπειρία που σε ταξιδεύει σε χρόνους παλιούς, κυρίως ενετικούς και οθωμανικούς. Ιδανικός σύμμαχος οι περιποιημένες πινακίδες οι οποίες εξηγούν την ιδιότητα κάθε προσώπου που δίνει το όνομά του στον εκάστοτε δρόμο. Ξεκινήστε από την Κρήνη Ριμόντι ( ή Βρυσάκια για τους ντόπιους ) στην Πλατεία Πλατάνου και περιπλανηθείτε στα ατμοσφαιρικά σοκάκια, ιδανικά χωρίς χάρτη. Άλλωστε κι αν χαθείτε, πολύ εύκολα θα ξαναβρείτε το δρόμο σας. αφήστε που μπορεί να κάνετε κι ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Οι επισκέπτες της πρώτης φοράς ας έχουν πυξίδα από τη μία τη μεγάλη εμπορική οδό Αρκαδίου και από την άλλη τη Νικηφόρου Φωκά ( ή αλλιώς Μακρύ Στενό ), τη ραχοκοκαλιά της Παλιάς Πόλης.
 Χαθείτε άφοβα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης
Στη Βερνάρδου, πέρα από τα παραταγμένα, αγαπημένα των φοιτητών ρακάδικα-μεζεδοπωλεία, θα βρείτε επίσης το Νεραντζέ Τζαμί, το οποίο στεγάζει το ωδείο της πόλης, και το ιστορικό εργαστήρι του Γιώργου Χατζηπαράσχου, ενός καταρχήν ευγενέστατου ανθρώπου, που ανοίγει θεόρατα φύλλα και παρασκευάζει θεσπέσιο μπακλαβά και κανταΐφι με την ίδια και απαράλλακτη συνταγή εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Από πίσω, η μεγάλη Πλατεία Μικρασιατών συνενώνει –κάπως ιδιότυπα είναι η αλήθεια– το σήμερα ( urban πλακόστρωση, γκράφιτι, σκεϊτμπορντάδες ) με κτίρια του παρελθόντος, όπως το παλιό τουρκικό σχολείο και το καθολικό της μονής Αγίου Φραγκίσκου, που εδώ και λίγο καιρό φιλοξενεί το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
 «UPano»: εντυπωσιακή νέα άφιξη στον Πλατανιά
Κάθε βόλτα που σέβεται τον εαυτό της, βέβαια, περνάει από το γαλήνιο Ενετικό Λιμάνι, όπου οι ψαράδες εξακολουθούν να απλώνουν τα δίχτυα τους κάθε πρωί με φόντο τον πέτρινο φάρο. Από τη μία πλευρά του ξεκινά το φαρδύ παραλιακό μέτωπο της Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ από την άλλη η λεγόμενη «πασαρέλα» πάνω από το δημοτικό πάρκινγκ πιάνει την ανηφόρα του περιφερειακού που οδηγεί στη φοβερή και τρομερή Φορτέτζα, χαρίζοντας μοναδική θέα στον χιονισμένο Ψηλορείτη.

Rethymnon Promoted from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Από τη μονή Αρκαδίου και το Φράγμα Ποταμών μέχρι το φαράγγι­ του Αγίου Αντωνίου και τις ξακουστές πηγές της Αργυρούπολης στις πολλές και καλές αφορμές για να εξορμήσετε εκτός των τειχών του Ρεθύμνου προσθέστε ασφαλώς και το καινούργιο μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, που άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Ιούνιο. Η ιστορική διαδρομή της πόλης που άκμασε κατά την αρχαιότητα ξεδιπλώνεται στις τρεις συνεχείς αίθουσες, οι οποίες φιλοξενούν όλη την ιστορία της πόλης από το 3000 π.Χ. μέχρι το 1300 μ.Χ. Πρόκειται για τεσσερισήμισι χιλιετίες μέσα από αντικείμενα καθημερινής ζωής κι έργα τέχνης από την προϊστορία, τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, και πρωτοβυζαντινά, βυζαντινά χρόνια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: