Ανά την Ελλάδα 61 . Ευρυτανία , ορεινή κοσμογονία [ video drone ]

Η πιο αμιγώς ορεινή πλευρά της Ελλάδας είναι και μία από τις πλέον πολύμορφες: βουνά και ποτάμια, φύση και Ιστορία, πολιτισμός και παράδοση, όλα συνταιριάζονται με τρόπο που μόνο η Ευρυτανία μπορεί να καταφέρει.

pegasus_LARGE_t_242261_55370080

Την άνοιξη και το φθινόπωρο, τα δάση και οι ρεματιές γεμίζουν χρώματα που εξαντλούν την παλέτα ακόμη και του πιο εμπνευσμένου ζωγράφου, ενώ το καλοκαίρι τα δροσερά ποτάμια της γεμίζουν από κάθε λογής υδάτινες δραστηριότητες.

Πρωτεύουσα και της Ευρυτανίας είναι το Καρπενήσι, στις παρυφές του Τυμφρηστού. Είναι η μόνη πόλη που έχει τόσο κοντά της ένα χιονοδρομικό κέντρο, στο Βελούχι (μόλις στα 12 χλμ.) κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ανά την Ελλάδα 61 . Καρπενήσι from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Κατά μήκος της κοιλάδας της Ποταμιάς και του Καρπενησιώτη ποταμού αναπτύσσονται οικισμοί όπως οι Κορυσχάδες, το Βουτύρο και το Μεγάλο Χωριό, με τις υποδομές που χρειάζεσαι και αξιοθέατα φύσης και Ιστορίας.

pegasus_LARGE_t_242261_55370083

Στον Προυσό θα επισκεφθείς το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας, από τα πιο δημοφιλή προσκυνήματα στη χώρα μας, θα μπεις στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες, θα περπατήσεις και στο διάσημο φαράγγι Πάντα Βρέχει.

pegasus_LARGE_t_243961_54267074

Αξεπέραστα Αγραφα

Καθώς περνάς τον ποταμό Μέγδοβα (ή Ταυρωπό) μπαίνεις ουσιαστικά στην πολυθρύλητη περιοχή των Αγράφων. Η Παλιά Βίνιανη αποτέλεσε για λίγους μήνες πρωτεύουσα της ελεύθερης (εν μέσω Κατοχής) Ελλάδας, στις δύο Φραγκίστες, Ανατολική και Δυτική, θα διαπιστώσεις πως διατηρείται έντονο το παραδοσιακό χρώμα τους, ενώ κινούμενος παρόχθια της λίμνης Κρεμαστών θα συναντήσεις την επίσης ιστορική Μονή Τατάρνας, και θα φτάσεις μέχρι το τέλος της διαδρομής και το χωριό της Σιβίστας, με το νησάκι στη λίμνη και το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο.

pegasus_LARGE_t_242261_55409055

Βλέποντας το γεφύρι της Τέμπλας θα μείνεις ακόμη μια φορά έκθαμβος μπροστά στη μαστοριά των παλιών μαστόρων, μα εκείνο που πραγματικά θα σε αφήσει άφωνο είναι το περιβάλλον των Αγράφων, η θέα των βουνών, των αυστηρών κορυφών και της άσπιλης, αμόλυντης φύσης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: