Ανά την Ελλάδα 62 . Αλεξανδρούπολη ο τελευταίος φάρος [ drone vid]

Πρωτεύουσα του… φανταρονομού της Ελλάδας. Πρωτεύουσα της Γκατζολίας κι όμως τόσο αλέγκρα. Πώς το καταφέρνει; Πώς γίνεται όση ένταση κουβαλά η συνοριακή γραμμή τόση αλαφράδα να ‘χει ετούτη; Ισως να είναι το Θρακικό, η θαλασσινή αύρα που την ενεργοποιεί, αλλά αλήθεια τι σημασία έχει; Αυτό που μετρά είναι που η Αλεξανδρούπολη συνεχώς εξελίσσεται, και παρά τη γεωγραφική της θέση (300 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 800 από Αθήνα) βρίσκει τρόπους να ακουστεί σ’ όλη τη χώρα.

pegasus_LARGE_t_242261_55386300

Προσφυγιά, βουλγαρική κατοχή και ξανά προσφυγιά και ξανά βουλγαρική κατοχή. Γι’ αυτά κουβέντα δεν ξεστομίζει. Οι πληγές είναι φρέσκες ακόμη. 93 χρόνια απ’ την απελευθέρωση. Κάθε νύχτα, όλη νύχτα, το ίδιο τροπάρι. Ωσπου να χαράξει και να σωπάσει. Η Αλεξανδρούπολη να ξυπνήσει και πρώτη να καλημερίσει τον ήλιο ως η ανατολικότερη πόλη της Ελλάδας. Αυτή υποδέχεται και ξεπροβοδίζει ανθρώπους από και προς την Ανατολή. Με αεροπλάνα και βαπόρια, με τρένα και λεωφορεία ενώνεται με όλη την Ελλάδα. Ανακατεύει στον ταβά γλώσσες και θρησκείες, συνήθειες κι έθιμα, μνήμες. Ετσι πρέπει. Τέρμα Ελλάδα. Τέρμα Ευρώπη.

pegasus_LARGE_t_242261_55386311

Ακολουθείς την ιστορία της κατά πόδας. Εντός και εκτός. Κάθε λέξη που σου σφυρίζει κάπου καλά θα σε βγάλει. Βόρεια, στους πύργους του Πόταμου και στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια του σιδηροδρομικού του σταθμού. Στο σπηλαιώδες εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων όπου προσκυνάς τους σταλακτίτες και τις τοιχογραφίες του 11ου, 12ου και 13ου αιώνα ή στα κάστρα του Αβαντα που μοιάζουν απόρθητα και είναι. Πιάνεις την παραλιακή και αναζητάς το σπήλαιο του Κύκλωπα στη Μάκρη.

Σύμβολο της πόλης είναι φυσικά ο φάρος, στο πλακόστρωτο της παραλίας, δυτικά του λιμανιού. Κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρεία, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της ναυσιπλοΐας από και προς τον Ελλήσποντο ήδη από το 1880.

 

Ανά την Ελλάδα . Έβρος , Αλεξανδρούπολη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Τα… επιτεύγματα συνεχίζονται στα βορειοανατολικά. Στην Τραϊανούπολη όπου πλάι στα σύγχρονα ιαματικά λουτρά παρατηρείς την Χάνα του 14ου αιώνα και τους κεραμικούς σωλήνες που συνδέονταν με τα λουτρά και λένε ότι λειτουργούσαν ως καλοριφέρ! Ηταν το χάνι όπου διέμεναν ταξιδιώτες και λουόμενοι. Γιατί η ιστορία ετούτων των λουτρών κρατάει από παλιά. Από όταν ιδρύθηκε εδώ, πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό, η Τραϊανούπολη από τον ίδιο τον αυτοκράτορα Τραϊανό.

pegasus_LARGE_t_242261_55307293

Επόμενη σπουδαία υπογραφή στις Φέρες. Στην Παναγία την Κοσμοσώτειρα. Ετος ίδρυσης: 1152. Αυτοκράτορας Ισαάκιος Κομνηνός ο κτήτορας. Πόσο μικρός μπορεί να νιώσεις καμιά φορά; Οσο  και παρακάτω. Οπου κι αν αποφασίσεις να πας. Μικρός κι ασήμαντος πάνω στη γέφυρα των Κήπων που στεφανώνει τον Εβρο κι ενώνει Ελλάδα και Τουρκία. Εχοντας μόλις περάσει το ελληνικό φυλάκιο, βλέποντας στα λίγα μέτρα το τουρκικό, ανάμεσα σε γαλανόλευκη και ημισέληνο. Μικρός κι ασήμαντος και στο δρόμο προς νότο. Πάνω στο ανάχωμα που οδηγεί στο βασίλειο του Εβρου. Η πινέζα στον χάρτη είσαι εσύ!

Οι Φέρες απέχουν 29 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, και η πρώτη μας στάση είναι βέβαια στο βυζαντινό υδραγωγείο, ενώ στο κέντρο της κωμόπολης στέκει ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, γνωστός και ως η «Αγια-Σοφιά της Θράκης», θεμελιωμένος πιθανότατα το 1152 ως το καθολικό μοναστηριού που ίδρυσε ο Ισαάκιος Κομνηνός.

pegasus_LARGE_t_242261_55386305

Απομένουν πλέον μόλις 17 χλμ. μέχρι να φτάσουμε στη Γέφυρα των Κήπων, εκεί που κλείνει και ανοίγει το σύνορο. Το σημείο που αποτελεί την αρχή μα συνάμα και το τέλος. Μια γαλάζια και μια κόκκινη γραμμή που ενώνουν δυο πολιτισμούς και δυο λαούς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: