873 φωτογραφίες του Κρόνου σε ένα βίντεο

Κανένα άλλο ανθρώπινο αντικείμενο δεν έχει φωτογραφίσει τον Κρόνο, διαπερνώντας τις ζώνες από πάγο και σωματίδια σκόνης, τα οποία στροβιλίζονται γύρω από τον πλανήτη. Μάλιστα, κινούμενο με ταχύτητα 124.000 χιλιομέτρων/ώρα, το Cassini χρησιμοποίησε την κεραία τηλεπικοινωνιών που διαθέτει ως ασπίδα, για να προστατευθεί από τυχόν προσκρούσεις με τέτοια σωματίδια.

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίεσ του κασίνι απο τον κρόνο

Έτσι, το σκάφος είχε διακόψει την επικοινωνία του με τη Γη κατά τη διάρκεια της “βουτιάς”. Κάτι που σημαίνει πως οι επιστήμονες έπρεπε να περιμένουν για αρκετές ώρες, μέχρι να λάβουν το πρώτο σήμα του και έτσι να επιβεβαιώσουν πως δεν έπαθε κάποια βλάβη.

 

cassini photos from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Οι προγραμματισμένες “βουτιές” του Cassini αποτελούν το κύκνειο άσμα της αποστολής του, εξασφαλίζοντας για τους ερευνητές εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη, από τις οποίες εκτιμούν πως θα αντλήσουν σημαντικά νέα επιστημονικά στοιχεία. Η αποστολή θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, με την είσοδο του σκάφους στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου, ώστε να πυρακτωθεί.

Σχετική εικόνα

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε το 1997 και χρειάστηκε επτά χρόνια για να φτάσει στον προορισμό του, με σκοπό να μελετήσει όχι μόνο τον Κρόνο αλλά και τους δορυφόρους του. Στις αρχές του 2005, απελευθέρωσε ένα μικρότερο μη επανδρωμένο σκάφος, το Huygens, το οποίο προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου.

Ο Τιτάνας είναι το μόνο αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα, για το οποίο υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως μέρος της επιφάνειάς του καλύπτεται από ρευστό. Το Huygens αποκάλυψε πως αυτές οι “λίμνες” αποτελούνται από υγρό αιθάνιο και μεθάνιο.

Σχετική εικόνα

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι παρατηρήσεις του Cassini έδειξαν πως ίσως και ο Κρόνος “φιλοξενεί” στο υπέδαφος του λίμνες, κυρίως από νερό, στις οποίες ενδεχομένως έχει αναπτυχθεί εξωγήινη ζωή. Ο θερμός πυρήνας του Τιτάνα είναι πιθανό να κρατά αυτές τις λίμνες σε ρευστή κατάσταση, ενώ το μεθάνιο, το αιθάνιο και οι υπόλοιποι υδρογονάνθρακες στην επιφάνεια ενδεχομένως διεισδύουν στο υπέδαφος, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εξέλιξη απλών μικροοργανισμών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: