Ανά την Ελλάδα 63 : Πάρος , η κυρά του αρχιπελάγους [ drone video ]

Οι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Πάρο είναι πολλοί και γίνονται αντιληπτοί με την πρώτη ματιά, ακόμα και στους πρωτάρηδες ταξιδιώτες: καταγάλανα πεντακάθαρα νερά, ατελείωτες αμμουδιές, ατέλειωτη δράση και μπόλικη κυκλαδίτικη ανεμελιά. Με κυρίαρχα χρώματα το λευκό και το γαλάζιο, η Πάρος δεν αποτελεί τυχαία έναν από τους πιο διαχρονικούς και δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών.

pegasus_LARGE_t_242261_54484747

Ενα μεθυστικό κοκτέιλ χρωμάτων και αισθήσεων που απλώνεται σε όλο το νησί, από την μποέμ Παροικιά μέχρι την κοσμοπολίτικη Νάουσα, και από τον εμβληματικό ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής μέχρι τα beach bars των οργανωμένων παραλιών.

Ανά την Ελλάδα 63. Πάρος from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Η αγαπημένη του δημοφιλούς συμπλέγματος δεν χρειάζεται συστάσεις. Το τρίτο μεγαλύτερο Κυκλαδονήσι έχει για «δορυφόρους» την Αντίπαρο, τη Νάξο, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τη Σύρο και τη Μύκονο· αν ανέβεις σε ένα ύψωμα, οι μορφές τους σε τυλίγουν, σε κάνουν να καταλαβαίνεις πού βρίσκεσαι, φτιάχνουν αυτό το αξέχαστο κυκλαδίτικο πανόραμα.

pegasus_LARGE_t_242261_54705110

Με εμπειρία ετών στα τουριστικά δρώμενα, η Πάρος εγγυάται την ποιότητα σε επιλογές διαμονής και φαγητού. Εχει camping, μαρίνες για σκάφη και ευκαιρίες για διασκέδαση για όλα τα γούστα. Προτείνει πεζοπορικές διαδρομές, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για ανακάλυψη.

Είναι όσο μεγάλη «πρέπει» και αντιπροσφέρει ό,τι ζητήσεις. Κάπως έτσι εξηγείται το πολύπλοκο ανθρώπινο χαρμάνι που την επιλέγει στην πρώτη ηλιόλουστη ευκαιρία: οι οικογένειες, οι κοσμικοί, οι σκαφάτοι, τα ζευγάρια, οι πιτσιρικάδες, οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

pegasus_LARGE_t_242261_54705112

Τέσσερις ώρες και έφτασες. Ξεκινάς, όπως όλοι, στην Παροικιά, την πρωτεύουσα, εκεί όπου δένει το βαπόρι. Η πολύβουη Χώρα ορίζει την άκρη του κόλπου που σχηματίζουν τα Λιβάδια και ο Κριός· οι συνεχόμενες, πολυσύχναστες και πιο κοντινές παραλίες.

pegasus_LARGE_t_242261_54705109

Κάποτε, η Πάρος ήταν πευκόφυτη και από τα σωθικά της έβγαινε το πιο καλό λάδι. Κάποτε,  μοναδικοί οικισμοί (τα πρώτα κάστρα) ήταν της Παροικιάς, της Νάουσας, του λόφου του Κεφάλου. Κι οι μύλοι που βλέπεις σε κάθε πετάρισμα του ματιού, άλεθαν τον πολύτιμο καρπό. Από τους 60 που υπήρχαν συνολικά, σήμερα έχουν μείνει οι μισοί και κάποιοι αναστηλώνονται. Αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής φυσιογνωμίας, ποζάρουν αγέρωχοι με φόντο μαβιά ηλιοβασιλέματα, γίνονται σπίτια και χώροι πολιτισμού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: