Ανά την Ελλάδα 64: Καστελόριζο στην απόλυτη άκρη .[ βίντεο drone]

Το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας είναι ένα νησί για λίγους. Παραλίες δεν έχει, μόνο βαθιά και καθαρά νερά για βουτιές. H Μεγίστη πήρε το όνομα Καστελόριζο εξαιτίας των κόκκινων βράχων του λόφου όπου είναι κτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο. Παρότι ανήκει στην άγονη γραμμή, διατηρεί κάτι από τον κοσμοπολιτισμό που του κληροδότησαν οι Ιταλοί που το «ανακάλυψαν» στα ’70s, αγόρασαν σπίτια εδώ κι έρχονται και ξανάρχονται. Όχι άδικα, αφού όλος ο οικισμός είναι διατηρητέος και τα μικρά, χρωματιστά νεοκλασικά που στεφανώνουν το φυσικό λιμάνι μοιάζουν με σκηνικό, καθώς αντανακλούν πάνω στα διάφανα πράσινα νερά. Είναι ιδανικό για ερωτευμένα ζευγάρια, για όσους αποζητούν την απόλυτη χαλάρωση και για εκείνους που θέλουν να ξεχάσουν τον ήχο των αυτοκινήτων!

Ο μοναδικός δρόμος, εξάλλου, συνδέει το λιμάνι ( όπου βρίσκεται και ο οικισμός ) με το αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε εδώ: υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τη Ρόδο, αλλά καλό θα είναι να κάνετε νωρίς κράτηση. Αρχικά μπορεί να σας φανεί αδύνατο να περάσετε πάνω από δύο ημέρες στο νησί, αλλά όταν μπείτε στο ρυθμό του ο χρόνος περνά πολύ ευχάριστα.

Με βόλτες στον κουκλίστικο μόλο ( Κορδόνι ), ρεμβάζοντας με θέα στα αναστυλωμένα σπίτια, με ψαρομεζέδες στις λίγες ταβέρνες αλλά και μικρές εκδρομές. Μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού, ο οποίος περιλαμβάνει μπάνιο στη Ρω κι επίσκεψη και μπάνιο στο Γαλάζιο Σπήλαιο, ή περάσετε με καΐκι στο Κας της Τουρκίας για να επισκεφτείτε τη βυθισμένη πολιτεία της Κέκοβα, τον Άγιο Νικόλαο και τους Λυκιακούς Τάφους.

pegasus_LARGE_t_242261_54489592

Τέσσερις φορές την εβδομάδα προσγειώνεται το χειμώνα (αέρα επιτρέποντος) το ελικοφόρο στο θρυλικό αεροδρόμιο του νησιού, στην άκρη του γκρεμού, και κάθε προσγείωση-απογείωση αποτελεί μια μικρή περιπέτεια. Αλλες τόσες δένει το πλοίο στο λιμάνι του, που το συνδέει με τον Πειραιά (24 ώρες) και τη Ρόδο (5 ώρες).

Η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσεις έπειτα από μακρά πλεύση κατά μήκος των μικρασιατικών ακτών είναι ο άγονος βράχος των 8,9 τετ. χλμ. σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική πόλη Κας (αρχαία Αντίφελλος). Η δεύτερη εικόνα, καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι, είναι οι ελληνικές σημαίες στα κτίρια, που αιφνίδια επανακτούν την αξία τους. Η τρίτη εικόνα, όμως, είναι εκείνη που θα θυμάσαι για πάντα: ο λιλιπούτειος οικισμός με τα χρωματιστά στενομέτωπα κτίσματα που καθρεφτίζονται στη θάλασσα.

pegasus_LARGE_t_242261_54489589

Δεν ήταν πάντα τόσο μικρός. Μια φωτογραφία των τελών του 19ου αιώνα, της οποίας αντίγραφο έχει κάθε Καστελοριζιός, απεικονίζει τον οικισμό εντυπωσιακά πυκνοκτισμένο, να απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ στο λιμάνι είναι αραγμένα δεκάδες ιστιοφόρα. Είναι από την εποχή που το Καστελόριζο έφτασε στο απόγειο της ακμής του και αριθμούσε 20.000 κατοίκους.

Τον πλούτο και κατ’ επέκταση την οικιστική και πνευματική άνθηση έφεραν η θάλασσα και η καίρια γεωγραφική θέση του νησιού, καθώς οι κάτοικοί του, εκμεταλλευόμενοι τα προνόμια που τους είχε παραχωρήσει αιώνες πριν η Υψηλή Πύλη, ανέπτυξαν έναν ισχυρό εμπορικό στόλο, που όργωνε την Ανατολική Μεσόγειο.

Ανά την Ελλάδα . Το Καστελόριζο from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Η παρακμή ξεκίνησε στα 1913, όταν οι Καστελοριζιοί επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων, προκαλώντας τη διακοπή των ζωτικών εμπορικών σχέσεων με τους γείτονες και ολοκληρώθηκε με την κατοχή των Ιταλών. Ο πυκνοκτισμένος αρχοντικός οικισμός δέχτηκε το πρώτο πλήγμα από τον ισχυρό σεισμό του 1926, το καταστροφικό έργο του οποίου ολοκλήρωσαν οι Γερμανοί και οι Αγγλοι σύμμαχοι.

pegasus_LARGE_t_242261_54489588

Το Καστελόριζο ήταν το πρώτο από τα Δωδεκάνησα που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1913, με μόνη βοήθεια μια ομάδα Κρητών.

Αλλά η κυβέρνηση δεν βοήθησε στην ενσωμάτωση. Η ιστορία του νησιού δεν είναι εγκυκλοπαιδική γνώση, έχει ουσία και αντίκτυπο στο σήμερα. Το ‘41 για παράδειγμα, έστειλαν Αγγλους κομάντος για να την απελευθερώσουν από τους Ιταλούς. Τελικά ήθελαν απλά να απασχολήσουν τους Γερμανούς ώστε να περάσει ο συμμαχικός στόλος στο Αιγαίο και η ελευθερία της κράτησε μόλις λίγα 24ωρα.

Οι Καστελοριζιοί δεν το ήξεραν κι όταν οι Ιταλοί επέστρεψαν συνέλαβαν 29 άντρες και τους έστειλαν σε φυλακές της Ιταλίας. Αυτά οι ντόπιοι δεν τα ξεχνάνε.»

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: