Μουσείο πολέμων στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνης

Το μουσείο

Το Μουσείο λοιπόν , βρίσκεται στη νότια μεριά του Χρωμοναστηρίου, επτά περίπου χιλιόμετρα πάνω απ’ το Ρέθυμνο, ένα γλυκύτατο χωριουδάκι με καμιά τριακοσαριά κατοίκους…..έχει παλιά ιστορία και τα βυζαντινά και ενετικά του μνημεία –έξω απ’ το μουσείο αξίζει σίγουρα και μια επίσκεψη στο χωριό- έγιναν αιτία να χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός…..ένα από αυτά τα ενετικά κτήρια είναι και το μέγαρο που φιλοξενεί το μουσείο…..Χτίστηκε στις αρχές του 1600μΧ και αποτελούσε την εξοχική κατοικία τωνClaudio, ενετών αρχόντων…..στην αυλή του μουσείου υπάρχει το οικόσημο τους,  αντίστοιχο οικόσημο υπάρχει και  στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου όπου βρισκόταν το σπίτι τους.

Οι Ενετοί έφυγαν…..ήρθαν οι Τούρκοι, φύγαν κι αυτοί…..το 1985 το κτήριο δωρήθηκε στην κοινότητα Χρωμοναστηρίου από τον ιδιοκτήτη του Α. Κοτσαμπασάκη…..και τελικά το 1997 η κοινότητα πια αποφάσισε την παραχώρηση του στο ΓΕΣ για την αναστήλωση του και τη δημιουργία στρατιωτικού μουσείου…..το κτήριο αναστηλώθηκε – αριστούργημα αναστήλωσης κατά κοινή ομολογία, ας είναι καλά η 736 ΔΣΕ- αποκαταστάθηκε το Φθινόπωρο του 2003 σύμφωνα με τα χρονοδιάγραμμα…..και ως συνήθως σύντροφοι –στην Ελλάδα ζούμε- έμεινε αχρησιμοποίητο και αφημένο στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών ωε τα τέλη του 2009…..ευτυχώς, τον Ιανουάριο του 2010 ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης επισκέφθηκε το μουσείο και πήρε αποφάσεις για την ενεργοποίησή και τη λειτουργία του.

Κι αμέσως άρχισε η αποστολή μουσειακού υλικού…..και μουσειολόγος ήρθε…..και επιτέλους στις 21 Μαΐου 2010 έγιναν και τα εγκαίνια του…..κι από τότε το μουσείο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, μαζί τους κι εγώ!!!

Στη είσοδο του Μουσείου εκτίθενται ένα ελικόπτερο τύπου «Huye», ένα αεροσκάφος  «U-17», και άρματα και πυροβόλα διαφόρων τύπων και εποχών.

 
Αμερικάνικο Α/Κ Α/Α πυροβόλο BOFORS M-42 του 1952 με πλήρωμα εξ ανδρών, βάρος 25,5ΤΝ
 και ταχύτητα 75ΧΑΩ.
Αμερικανικό ελαφρύ άρμα μάχης Μ-24 CHAFFEE του 1943 με πλήρωμα 5 άνδρες΄, βάρος 18ΤΝ
και ταχύτητα 55ΧΑΩ.

Τα εκθέματα του μουσείου παραχωρήθηκαν από το ΓΕΣ, το Πολεμικό μουσείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, τον επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη ως συν θεμελιωτή –γι αυτό μάλλον εκθέτουν τη στολή και τα παράσημα του, γιατί ο άνθρωπος και εν ζωή είναι και δυναμικό παρών επιδεικνύει στα κοινά του χωριού και σαφώς δεν είναι μουσειακό έκθεμα – και άλλους αξιωματικούς και από τον Διευθυντή του μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Μουσειολόγο κ. Βασίλη Νικόλτσιο.

Μια μικρή  απόπειρα ξενάγησης στο μουσείο…..

Το Μουσείο φιλοξενείται σε οικόπεδο 1.370τμ και αποτελείται από δύο ανεξάρτητα και  διώροφα κτίρια με συνολική επιφάνεια 1.123τμ.

Η αποκατάσταση τους είχε στόχο την ιστορική προσέγγιση του κτιρίου ώστε να είναι κατάλληλο να διεκπεραιώσει την αποστολή του ως Στρατιωτικό Μουσείο που είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη προβολή κάθε είδους πολεμικών κειμηλίων και ενθυμίων της Ιστορίας μας.

  1. Στον πρώτο διώροφο κτίριο του συγκροτήματος λοιπόν, στο ισόγειο  αριστερά καθώς μπαίνεις πρωτοσυναντάς –κι εντυπωσιάζεσαι- την αίθουσα στολών και μακετών που, εκτός των άλλων εκτίθενται οι μακέτες του Αρκαδίου, της Μεγάλης πόρτας Ρεθύμνου, της πύλης Φορτέτζας Ρεθύμνου, της πύλης Ιησού Ηρακλείου και της πύλης Παντοκράτορα Ηρακλείου…..
 
Αμερικάνικο πολυβόλο BROWNING Μ1917 κατασκευής 1917, 2 χειριστές, βάρους 47ΚΛ

…..δυο αίθουσες κειμηλίων, στις οποίες εκτίθενται κειμήλια όλων των ιστορικών περιόδων της πατρίδας μας…..

 

 
Κειμήλια της περιόδου της Επανάστασης του ’21

 

 
Κειμήλια των περιόδων του Μακεδονικού Αγώνα 1904-08
και των Βαλκανικών πολέμων 1912-13
 
Κειμήλια των περιόδων του Α’ ΠΠ και της Μικρασιατικής εκστρατείας 1919-22
 
Γερμανικά & Ιταλικά κειμήλια του Β’ ΠΠ
 
Ελληνικά κειμήλια του Β’ ΠΠ

 

 
Κειμήλια της Εθνικής Αντίστασης και της Μέσης Ανατολής 1941-44

 

 
Γαλλικός όλμος HOCTHKISS BRANDT 81ΧΙΛ

…..ενώ παντού δεσπόζουν καλαίσθητες επεξηγηματικές πινακίδες.

Ύστερα, συναντάς κι εντυπωσιάζεσαι δύο συνεχόμενες  αίθουσες περιοδικών εκθέσεων όπου φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις και θεματικά σύνολα  ενώ η άλλη αίθουσα  φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης .

 
Γερμανικά κειμήλια από τη μάχη της Κρήτης
1.Στολή Αλεξιπτωτιστή και Ορεινού Κυνηγού
2.Κράνη και χειροβομβίδες
3.Αυτόματο SCHMEISSER MP40 & τουφέκι MAUSER M1898
4.Πιστόλια LUGER P08 & WALTHER P38 & PP

 

 

1. Επιράμματα, διάσημα, παράσημα & μετάλλια των Αλεξιπτωτιστών & των Ορεινών κυνηγών
2.Γερμανικές εκδόσεις για τη μάχη της Κρήτης & ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ του Αδόλφου Χίτλερ
3.Το σπάνιο περιπτήχιο KRETA αναμνηστικό των Γερμανών μαχητών της Κρήτης

 

 

 

Κειμήλια στρατών Κοινοπολιτείας & Ελληνικά απ’ τη μάχη της Κρήτης
1.Τουφέκι & αραβίδα MANNLICHER-SCHONAUER M1903
2.Τουφέκι ENFIELD N.1 & N.4
3.Περίστροφο WEBLEY MK VI
4.Χιτώνι σμηνίτη ης RAF & Αυστραλού στρατιώτη
5.Σακίδιο, ζώνη, αντιασφυξιογόνα μάσκα, κυάλια ,παγούρι κλπ

 

 

1.Στολές Εύελπη 1ης τάξης, Ανθυπολογαγού πεζικού & Σαλβάρι
2.Τουφέκι MANNLICHER_BERTHIER M1907/15 & MAUSER M1892
3.Πιστόλι COLT M1915

 

 

1.Περίστροφα ENFIELD & WEBLEY
2.Εκδόσεις & αναλώσιμα στρατιωτών της ΚοινοπολιτείαςΟ σταυρός που διακρίνεται είναι από το τάφο του στρατηγού FREYBERG

 

 
1.Πιστόλια, περίστροφα & αναλώσιμα του Ελληνικού στρατού
2.Εκδόσεις για τη μάχη της Κρήτης & την Εθνική αντίσταση

…..γιατί πρόκειται για εκθέματα εντυπωσιακά, ενώ το πλήρες ιστορικό της μάχης της Κρήτης παρουσιάζεται σε καλαίσθητους, προσιτούς και ελκυστικούς στο ευρύ κοινό πίνακες.

 

 

Με το χαμόγελο στα χείλη

Στον 1ο όροφο του κτηρίου υπάρχει αίθουσα Internet που μαζεύει το μαθητόκοσμο του χωριού, δυο βιβλιοθήκες με μεγάλο αριθμό βιβλίων που παραχωρήθηκαν από το ΓΕΣ, τη ΔΙΣ και άλλους χορηγούς και αναγνωστήριο.

  1. Στο άλλο διώροφο κτίριο του συγκροτήματος –δεξιά καθώς μπαίνουμε υπάρχουν οι παρακάτω χώροι…..Ο προθάλαμος που εκτίθενται όλμοι διαφόρων τύπων…..
 
Γερμανικός όλμος GRANATWEFER 81ΧΪΛ κατασκευής 1934, βάρους 69ΚΛ, με 4 χειριστές
 
Βρετανικός όλμος 76,2ΧΙΛ, κατασκευής 1917,, βάρους 52ΚΛ, με 4 χειριστές.

…..στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα συνεδρίων -προσφορά του πολιτιστικού συλλόγου Χρωμοναστηρίου- διακοσμημένη με ανάγλυφα αρχαίων παραστάσεων και αντίγραφα αγαλματιδίων που παραχωρήθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο στο ΓΕΣ και διάφορες γκραβούρες…..στον 1ο όροφο του κτιρίου υπάρχει αίθουσα αφιερωμένη από το ΓΕΣ στον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Παραγιουδάκη, αλλά και το γραφείο που χρησιμοποιούσαν οι Α/ΓΕΣ έως το 2009.

 
Το γραφείο των Α/ΓΕΣ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2009…..δωρεά του ΓΕΣ

 

 
και το υπασπιστήριο

Αυτά τα λίγα  για το μουσείο στο Χρωμοναστήρι…..

…..αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι εφόσον έρθετε θα ξανάρθετε…..κι όταν ξανάρθετε θα οδοιπορήσετε και στο χωριό που είναι εξίσου όμορφο σαν το μουσείο…..στολίδι!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: