Ανά την Ελλάδα 66 : Σπέτσες , παράδοση και lifestyle . [ drone vid ]

Οι Σπέτσες συνταιριάζουν εποχές με τρόπο που εδώ θα μπορούσε να βρει εφαρμογή. Γιατί μπορεί σήμερα να είναι για πολλούς συνώνυμο του lifestyle και της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας, όμως η Ιστορία του νησιού ξεδιπλώνεται μπροστά σου σε κάθε σου βήμα, σε ένα ατέρμονο παιχνίδι ισορροπίας που έχει μόνο νικητές.

Σχετική εικόνα

Στις Σπέτσες έρχεσαι με το πλοίο από τον Πειραιά ή με το αυτοκίνητο μέχρι την Κόστα κι εκεί επιβιβάζεσαι στο φέρι που σε περνάει απέναντι σε 15’ (2€ το άτομο) ή στο θαλάσσιο ταξί (€20 η διαδρομή). Στην Κόστα θα αφήσεις και το όχημά σου, γιατί  στις Σπέτσες δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα (παρά μόνο για τους κατοίκους, κι αυτά ελάχιστα) και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με μηχανές, βάρκες και τα δύο λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια προς κάποιες παραλίες, κι αυτά μόνο την τουριστική περίοδο.

Σχετική εικόνα

Το νησί είναι μικρό, μόλις 27 τ.χλμ., όρθωσε όμως γιγάντιο ανάστημα στα χρόνια της Επανάστασης, όταν οι καπεταναίοι του μπήκαν στην πρώτη γραμμή και έδωσαν ψυχή και σώμα για τον Αγώνα. Μια βόλτα από το σύγχρονο λιμάνι και την κεντρική πλατεία της Ντάπιας μέχρι το παλιό λιμάνι θα σε πείσει: παντού βλέπεις (συντηρημένα) δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα κανόνια που κάποτε στόχευαν τα εχθρικά πλοία δίνοντας  το σύνθημα της νίκης.

gallery-4

Οι αγωνιστές των Σπετσών, πολλοί: η θρυλική Μπουμπουλίνα, ο Χατζηγιάννης-Μέξης, ο Χατζηαναργύρου. Τα αρχοντικά τους, και άλλων πολλών ακόμη καπεταναίων, βρίσκονται διάσπαρτα σήμερα στον οικισμό των Σπετσών, τα περισσότερα στο εσωτερικό της πόλης, για μεγαλύτερη προφύλαξη από τα εχθρικά μάτια.

Ανά την Ελλάδα . Σπέτσες from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Πάνω ακριβώς από το παλιό λιμάνι, βρίσκεται το άλσος του Πολεμικού Ναυτικού με τα περίτεχνα γλυπτά της Ναταλίας Μελά,  την Παναγιά την Αρμάτα, όπου κάθε Σεπτέμβρη «παίρνει φωτιά η θάλασσα» με την αναπαράσταση της περίφημης Αρμάτας, και βέβαια τον φάρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για σπετσες αξιοθεατα

Μέσα στον οικισμό, αναζήτησε το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο (με ιδιαίτερα γλαφυρή ξενάγηση!), και το Μουσείο Σπετσών που στεγάζεται στο αρχοντικό Χατζηγιάννη-Μέξη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: