Διαδρομή στα ρήγματα Αταλάντης και Ωρωπού [ drone video]

Το ρήγμα της Αταλάντης είναι μήκους 34 χιλιομέτρων στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας.

Περνά από την νότια πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του όρους Χλωμό και έχει δώσει πολλούς σεισμούς από την αρχαιότητα έως σήμερα με πιο χαρακτηριστικούς τους σεισμούς του 1894.

Το ρήγμα αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα – Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα.

atalanti rigma 1

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί του ρήγματος

427/426 π.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο.
Οι περιγραφές που έχουμε στα χέρια μας από Θουκυδίδη (σύγχρονος μάλιστα του σεισμού), Διόδωρο Σικελιώτη και Στράβωνα μιλούν για τεράστιες καταστροφές: από μεγάλες εδαφικές μεταβολές ως τσουνάμι στο Καλλίαρο πεδίο (πεδιάδα της Αταλάντης). Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστο 3.000 νεκρούς.

105 ή 106 ή 107 μ.Χ.
Με βάση όσα είναι γνωστά σήμερα, θεωρείται ότι ο σεισμός αυτός ήταν η αιτία καταστροφής της αρχαίας πόλης του Οπούντα. Σημειώθηκε επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος φρόντισε για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

551 π.Χ. με επίκεντρο την πόλη του Σχίναιου (Αχινό ή αρχαίος Εχίνους)
Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα υπήρξε για την περιοχή ο σεισμός της άνοιξης του 551 μ.Χ. οπότε και καταστράφηκαν τα τείχη των Θερμοπυλών ενώ θεωρείται πιθανή ακόμη και αποκοπή εδάφους με τη δημιουργία του Αταλαντονησιού που ως τότε ήταν χερσόνησος.

1544μ.Χ. επίκεντρο τη Λαμία

1740μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό κόλπο

1758μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο

1870μ.Χ. με επίκεντρο ανατολικά της Αράχωβας

atalanti rigma 2
Οι σεισμοί του 1894

Το 1894 σημειώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί.

Ο πρώτος συνέβη στις 20 Απριλίου με επίκεντρο Μαλεσίνα-Μαρτίνο και ο δεύτερος τις 27 Απριλίου με επίκεντρο τη περιοχή Αταλάντης και προς Άγιο Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με το σεισμολόγο καθηγητή Κ. Μητσόπουλο που έφτασε στην περιοχή αμέσως μετά, σεισμοί αυτοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σχετική εικόνα

Ολόκληρες κατοικημένες περιοχές της Αταλάντης και του Μαρτίνου υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και ορισμένα σημεία τους κατεστράφησαν ολοσχερώς.

Οι ανθρώπινες απώλειες έφτασαν συνολικά τα 253 θύματα.

Το μέγεθος του πρώτου σεισμού, που ενδέχεται να ήταν και προσεισμός εκτιμάται από 6,4 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ του δευτέρου από 7,0 έως 7,2 και έδωσε ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή, αν και το επίκεντρο του ήταν μάλλον πιο βορειοδυτικά προς Άγιο Κωνσταντίνο.

pegasus_LARGE_t_242261_54433990_type12683

Ερείπια του σεισμού είναι ακόμη και σήμερα ορατά στην παραλία «Παλιομάγαζα» στο Κυπαρίσσι ενώ στο βίντεό μας παρακάτω φαίνεται η δημιουργία λιμνοθάλασσας δίπλα στην τωρινή ακτή η οποία καταβυθίστηκε περίπου 3 μέτρα

Ενδεικτικό επίσης του μεγέθους του φαινομένου αποτελεί και η αναφορά του στην αγγλική εφημερίδα «The Illustrated London News» στο φύλλο του της 2ας Ιουνίου 1894.

Η σημαντικότερη γεωλογική συνέπεια των σεισμών του 1894 ήταν η δημιουργία του “μεγάλου χάσματος της Λοκρίδας” που αρχικά υπολογίσθηκε στα 60 χιλιόμετρα, ενώ σήμερα ύστερα από εκτεταμένες γεωσεισμικές έρευνες, γνωρίζουμε ότι η μεγάλη αυτή διάρρηξη δεν ξεπερνά τα 35 χλμ.

Και αν το ρήγμα της όμορφης Αταλάντης είναι διάσημο , το κοντινό νοτιότερα του Ωρωπού και σχετικά άγνωστο παραμένει και σε ανήσυχη ηρεμία διατηρείται !

Σχετική εικόνα

Το ρήγμα του Ωρωπού η Σκάλας είναι ένα ρήγμα με κατεύθυνση από τις νοτιοδυτικές υπώρειες  της Πάρνηθας με προσανατολισμό την θάλασσα στο ύψος του Χαλκουτσίου έχει διάρρηξη 15 περίπου χιλιομέτρων και αποτελεί το ανατολικό άκρο της ζώνης διαρρήξεως που ξεκινά από τις Πλαταιές συνεχίζει στο Θριάσιο πεδίο με απόληξη το ρήγμα της Φυλής  ( Σεισμοί της Πάρνηθας 1999 ) το ρήγμα της Αυλώνας  και πριν στρίψει προς τη σκάλα Ωρωπού και χαθεί στον Ευβοϊκό διέρχεται δίπλα από την σημερινή παραλία και παράλληλα με το οδικό δίκτυο ενώ σε ορισμένα σημεία είναι ορατό

Σχετική εικόνα

Δύσκολες ώρες πέρασαν οι κάτοικοι του Ωρωπού και της ευρύτερης περιοχής, το πρωί της 20ής Ιούλη του 1938, 77 χρόνια πριν, όταν η πόλη πλήγηκε από ισχυρό σεισμό.

Ο σεισμός προξένησε σοβαρές ζημιές στις κατοικίες και στις υποδομές.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων – της 20ής έως τις 23ης Ιούλη 1938 – ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στη Σκάλα Ωρωπού, το Χαλκούτσι Ωρωπού, τα Ν. Παλάτια, τη Μαλακάσα και τον Αυλώνα. Δεκαοκτώ κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100, και 8.000 περίπου έμειναν άστεγοι.

Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στο τότε εργοστάσιο της ηλεκτρικής ενέργειας, στις στοές των ορυχείων στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στη σιδηροδρομική γραμμή στο 63ο χλμ, σε γέφυρα του ΟΣΕ στο ύψος του Αυλώνα, στα σχολεία, στις τότε φυλακές Ωρωπού, στις αγροτικές αποθήκες σταριού κλπ.

Διαδρομή στα ρήγματα Αταλάντης και Ωρωπού from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: