Το ιδιαίτερο Ελληνικό καλοκαίρι vol 2 . Στα όρη και στα χωριά [ cinematic drone vid]

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στα νησιά κι επιλέγουν το βουνό για τις διακοπές τους, υιοθετώντας μια αγαπημένη συνήθεια των Ευρωπαίων, η οποία συνδυάζει το value for money με τη διάθεση για περιήγηση και χαλάρωση μακριά από τα πλήθη. Συνάμα η οικονομική κρίση που ήρθε για να μείνει ( ελπίζουμε πως όχι) έφερε την ανάγκη για οικονομικότερες αποδράσεις και διακοπές

Η ύπαρξη χωριού είναι ένα μεγάλο θέμα πλέον . Πριν από μία δεκαετία οι περισσότεροι από εμάς είχαμε την εμφάνιση στα χωριά μας σαν guest παρουσία το διήμερο τριήμερο που αυτό ( χωριό) τύχαινε να γιορτάζει ( δες 15Αυγουστος) . Η επίπλαστη ευμάρεια μας οδηγούσε σε ακριβούς προορισμούς με χλιδή και μετά στο τέλος κάναμε την χάρη σε όλους να πάμε ηλιοκαμένοι στο έρμο το χωριουδάκι …

orinoxorio31

Ξεχάσαμε όμως ότι αυτό το χωριουδάκι ήταν το λιμανάκι της απόδρασης από την ετήσια καθημερινότητα πολύ πριν τα διακοποδάνεια σκάσουν σαν τσουνάμι . Απο την άλλη ακόμη και όσοι επιμένουν για σικάτες διακοπές ..αυτές δεν ξεπερνούν το τριήμερο τετραήμερο ..τόσο που στο τέλος δεν θυμάσαι ούτε τον δρόμο που έμεινες .

Χωριό λοιπόν ακόμη και αν η θάλασσα βρίσκεται κάπου εκεί στα πέρατα του κόσμου γιατί με πέτρα και χώματα μεγαλώσαμε και όχι με Belvedere και ντάπα ντούπα ντίριιιιι ντάρρααααα στα κατουρημένα σοκάκια κάποιων νησιών που ναι και άσχημα ανάθεμάτα

 

SUMMER GREECE VOL 2 from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Είναι και αυτοί όμως που δεν έχουν χωριά να πάνε . Εμείς επιλέγουμε μερικά ορεινά σημεία της χώρας που καλύπτουν  σχεδόν όλη τη στερεά χώρα και σίγουρα θα ορίσουν την έννοια value for money ιδανικά .

Πήλιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πηλιο

Ιδανική επιλογή για όσους δυσκολεύονται να αποχωριστούν τη θάλασσα. το βλέμμα μπορεί να χάνεται ταυτόχρονα στο πράσινο του Βουνού των Κενταύρων και στο γαλάζιο του Παγασητικού και του Αιγαίου.Η καλύτερη θέα, ένα πανόραμα του Αιγαίου και του Παγασητικού που δύσκολα ξεχνάς, είναι από την κορυφή Αγριόλευκες ( περίπου στα 1.500 μ. ). Τσαγκαράδα, Μακρινίτσα και Πορταριά είναι από τα πιο μεγάλα χωριά, με πολλά αρχοντικά και τουριστική υποδομή, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ιδανική αφετηρία.

Παγγαίο

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφα ελληνικά χωριά

Σε απόσταση αναπνοής από την Καβάλα, θα βρείτε γραφικά ορεινά χωριά, όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, οινοποιεία, ένα σημαντικό πολιτιστικό φεστιβάλ και πανοραμική θέα στην Καβάλα, την κοιλάδα Πιερέων και τη θάλασσα. Θα κάνετε βόλτες στην Ελευθερούπολη με τις παλιές καπναποθήκες και από εκεί θα ανηφορίσετε για το Παλαιοχώρι, τη Νικήσιανη και την ιερά μονή Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας.

Ζαγοροχώρια

 Το πλατσούρισμα στα ποτάμια της ορεινής Ελλάδας, όπως  ο Βοϊδομάτης στο Ζαγόρι, είναι εμπειρία για τολμηρούς!

Καλά κρυμμένα «πίσω από το βουνό», τα χωριά έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές. Άλλωστε, δίνουν πλήθος από λόγους: πέτρινα χωριά σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, που έχουν την ικανότητα να «αδειάζουν» κάθε βάρος από μέσα σου, ατμοσφαιρικοί ξενώνες και ψαγμένα μαγαζάκια, κόσμος που άφησε συνειδητά πίσω του τα μεγάλα αστικά κέντρα και προσπαθεί να «ριζώσει» εκεί όπου η ψυχή του νιώθει πιο ανάλαφρη.

Νυμφαίο

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφα ελληνικά χωριά

Παραμυθένιο το χειμώνα, εξίσου ωραίο όμως και το καλοκαίρι. Οι ρυθμοί εδώ είναι χαλαροί. Το πέτρινο παραδοσιακό χωριό μοιάζει να ακουμπά στο δάσος, τα βήματα χάνονται στα πλακόστρωτα δρομάκια και τα αναστυλωμένα σπίτια-ξενώνες με ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Κιλκίς

Αποτέλεσμα εικόνας για δοιρανη κιλκις

Με την καταπληκτική του φύση ως σημαία, το Κιλκίς εξελίσσεται σε ανερχόμενο προορισμό για τους απανταχού φυσιολάτρες. Γι’ αρχή θα ανέβετε στο λόφο του Αϊ-Γιώργη και θα επισκεφθείτε το ομώνυμο διώροφο σπήλαιο. Μετά όπου σας βγάλει …από Δοϊράνη μέχρι τις όχθες του Αξιού …

Και σίγουρα θα περάσετε καλύτερα ..!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: