Ανά την Ελλάδα . Αίγινα , το δεύτερο νησί του Καζαντζάκη ( airdrone video)

Η Αίγινα διαθέτει πανάρχαια ιστορία και για αυτό το λόγο αρκετά αξιοθέατα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η τουριστική της ανάπτυξη και η πολύ κοντινή απόσταση της Αίγινας από την Αθήνα, την κάνουν ιδανικό προορισμό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις από την καθημερινότητα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αποτέλεσμα εικόνας για αίγινα

Στην Αίγινα θα βρείτε κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες, εξαιρετική τοπική και διεθνή κουζίνα, πευκοδάση που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και μεγάλη ποικιλία επιλογών.

Η μυθολογική παράδοση θέλει την Αίγινα να έχει πάρει το όνομα της από τη νύμφη Αίγινα. Η νύμφη Αίγινα ήταν κόρη του Ασωπού ποταμού και της Μετώπης. Την άρπαξε ο Δίας όπως τόσες και τόσες θνητές που του άρεσαν και την έφερε στο νησί που τότε ονόμαζονταν σύμφωνα με διάφορες πηγές (Ηρόδοτος, Πίνδαρος, Στράβωνας), Οινώνη, Οινώνα ή Οινοπία

Αποτέλεσμα εικόνας για αίγινα

Η Αίγινα είναι αρκετά μεγάλο νησί και για όποιον επισκέπτη έχει όρεξη για περιήγηση μπορεί να του προσφέρει αρκετές συγκινήσεις με τα αξιοθέατα της. Πρώτα από όλα η Αίγινα διαθέτει πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε ευχάριστα όταν θα δείτε από κοντά τον αρχαίο Ναό της Αφαίας ή το σημαντικότατο προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου.

Σχετική εικόνα

O ναός της Αφαίας στην Αίγινα είναι από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της υστεροαρχαικής εποχής. Ο ναός δεσπόζει στην περιοχή του ιερού της Αφαίας που ίδρυσαν οι Αιγινίτες για να τιμήσουν την Μινωίτικη θεότητα Αφαία, κόρη του Δία και της Κάρμης.

Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, υπήρχε αρχικά στα χρόνια του Βυζαντίου, ένα άλλο Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή, στο οποίο ασκήτεψε η Οσία Αθανασία.Αυτό το εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι αποφάσισε ο Άγιος Νεκτάριος στα 1904 να αναστυλώσει και να στεγάσει τη Μονή της Αγίας Τριάδας. Οι εργασίες αναστύλωσης διήρκεσαν τρία χρόνια, από το 1904 έως και το 1907. Ενα χρόνο αργότερα, στα 1908, αποσύρθηκε στη Μονή ο Άγιος Νεκτάριος όταν παραιτήθηκε από την θέση του διευθυντή της Ριζαρείου.Την νεοϊδρυθείσα Μονή στελέχωσαν ορισμένες από τις πνευματικές θυγατέρες του Αγίου Νεκταρίου με προεξέχουσα τη μοναχή Ξένη, ανέλαβε καθήκοντα ηγουμένης της Μονής.

Σχετική εικόνα

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στην Θράκη το 1846 και το 1889 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου και το 1904 εγκαταστάθηκε στην Αίγινα. Ο Άγιος Νεκτάριος “κοιμήθηκε” στις 9 Νοεμβρίου του 1920, το σώμα του παρέμεινε άφθαρτο για 21 ολόκληρα χρόνια και το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1963. Αυτές είναι και οι δύο ημερομηνίες εορτασμού της μονής: στις 9 Νοεμβρίου (κοίμηση Αγίου Νεκταρίου) και στις 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή Ι. Λειψάνων), οπότε και συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι χιλιάδες πιστών, προερχόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Από το Λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για την Αίγινα, που φθάνουν στο Λιμάνι της Αίγινας περίπου σε 1 ώρα & 10 λεπτά. Τα Ferry Boats παίρνουν εκτός από επιβάτες, αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα.Εκτός από τα δρομολόγια που πηγαίνουν απευθείας στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας υπάρχουν και δρομολόγια ανοικτού ferry boat που γίνονται από το λιμάνι του Πειραιά, και πηγαίνουν στο λιμάνι της Σουβάλας, καθώς επίσης και δρομολόγια πλοίου για το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

gallery_12

Ο Καζαντζάκης και η Αίγινα

Σημείο αναφοράς στη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957), ενός από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους που έδρασαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, υπήρξε η Αίγινα.Η επαφή του με την Αίγινα ξεκίνησε το Μάιο του 1927, όταν απομονώθηκε εκεί για να ολοκληρώσει την «Οδύσσεια» (είχε αρχίσει το σχεδιασμό της το 1924 και είχε συγγράψει τις ραψωδίες Α-Ζ το 1925).

Ο Καζαντζάκης και η Αίγινα
οικία Καζαντζάκη στην Αίγινα

Το 1931, έχοντας επιστρέψει στην Eλλάδα από το εξωτερικό (Παρίσι και Νίκαια), εγκαταστάθηκε στην Αίγινα και ασχολήθηκε με τη συγγραφή ενός γαλλοελληνικού λεξικού.

Το 1933, λόγω οικονομικών δυσκολιών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την  Ισπανία, όπου είχε επιχειρήσει να σταδιοδρομήσει από το 1932. Επέστρεψε στην Αίγινα, όπου επιδόθηκε στην τέταρτη γραφή της «Οδύσσειας».

Το 1935 ο Καζαντζάκης προέβη στην αγορά γης στην Αίγινα. Το 1936 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σπιτιού του στο νησί, της πρώτης μόνιμης κατοικίας του.

Το 1937 ολοκλήρωσε στην Αίγινα την έκτη γραφή της «Οδύσσειας».

Η Αίγινα αποτέλεσε τη μόνιμη έδρα του Καζαντζάκη καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, απομονωμένος, ο μεγάλος πνευματικός άνδρας εργάστηκε πυρετωδώς, παρά τις στερήσεις της γερμανικής κατοχής.

Ανά την Ελλάδα . Αίγινα from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: