Φορτέτζα και Πρέβελη Ρεθύμνου ..μια βόλτα από ψηλά

Χτισμένο στο λόφο του Παλαιοκάστρου, πάνω από το δυτικό τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου, το βενετσιάνικο φρούριο της Φορτέτζας στέκει αγέρωχος φρουρός της πόλης από το 1573, όποτε και οικοδομήθηκε από τους Ενετούς. Ορατό από κάθε γωνιά της πόλης, προσφέρει πανοραμική θέα τόσο στο Ενετικό λιμάνι όσο και στην υπόλοιπη πόλη του Ρεθύμνου.

Φρούριο Φορτέτζας

Σκοπός της δημιουργίας του δεν ήταν άλλος από την προστασία της πόλης από τις επιδρομές του πειρατή Ολούτζ Αλή. Μέσα στο κάστρο, ωστόσο, μετά το πέρας των εργασιών το 1580, εγκαταστάθηκε μόνο η βενετσιάνικη φρουρά καθώς ο χώρος ήταν αρκετά μικρός για να χωρέσουν όλες οι κατοικίες της πόλης. Με την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους μετά το 1646, το φρούριο δεν υπέστη πολλές αλλοιώσεις από την αρχική του μορφή. Ωστόσο, έγιναν κάποιες συμπληρωματικές προσθήκες στις επιχωματώσεις και στον περίβολο του φρουρίου.

P7291237

Στο κάστρο σήμερα διακρίνονται η κεντρική πύλη, στο ανατολικό τμήμα του μεταξύ των προμαχώνων του Αγίου Λουκά και του Αγίου Νικολάου, κάποια ερείπια από την κατοικία του Ρέκτορα (Ενετού διοικητή), ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου (επί τουρκοκρατίας είχε μετατραπεί σε τζαμί), οι πυριτιδαποθήκες, δεξαμενές, η αποθήκη πυροβολικού και κάποια μη αναγνωρισμένα κτήρια, οι πληροφορίες των αρχαιολόγων για τα οποία είναι ελάχιστες. Σήμερα στο φρούριο της Φορτέτζας διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Πρέβελη

Στο νότιο τμήμα του νομού και σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου (περίπου 50′ με το αυτοκίνητο) συναντάται η Πρέβελη, μία από τις πιο φημισμένες παραλίες όχι μόνο του νομού αλλά ολόκληρης της Κρήτης. Η ακτή είναι γνωστή και ως Λίμνη Πρέβελης ή Φοίνικας και συναντάται στην έξοδο του Κουρταλιώτικου φαραγγιού το οποίο διασχίζεται από τον Μέγα Ποταμό, 10 χλμ. ανατολικά του τουριστικού θερέτρου του Πλακιά.

Ρέθυμνο , Φορτέτζα, Πρέβελη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Χαρακτηριστικό της περιοχής δεν είναι άλλο από μια συστάδα φοινικόδεντρων του Θεόφραστου, οι οποίοι προσδίδουν στο τοπίο εξωτική νότα. Για να προσεγγίσετε την παραλία αφήνετε το αυτοκίνητό σας στη Μονή Πρέβελης και κατηφορίζετε το μονοπάτι για περίπου 15-20′. Σημειώστε, ότι από το συγκεκριμένο σημείο θα απολαύσετε εκπληκτική θέα στην πανέμορφη ακτή.

Πρέβελη

Εναλλακτικά, οδηγήστε μέχρι το Δρυμισκιανό Αμμούδι και μετά περπατήστε για σχεδόν 5′ από το σημείο που θα παρκάρετε. Η παραλία της Πρέβελης είναι αμμουδερή, ενώ ο βυθός της βοτσαλωτός. Στην ακτή θα βρείτε ενοικιαζόμενα ποδήλατα θαλάσσης για να πραγματοποιήσετε μια βόλτα στον ποταμό, καθώς και κάποιες ταβέρνες και snack bars.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: