Διαδρομές : η παλιά πόλη της Κέρκυρας [ drone video ]

Δεν μπορεί κανείς παρά να παραδεχτεί πως η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, μνημείο που ανήκει στη λίστα της UNESCO από το 2007, είναι ένας από τους ισχυρότερους πόλους έλξης για τους επισκέπτες του νησιού – μαζί βέβαια, με τις σμαραγδένιες θάλασσες και την καταπράσινη φύση. Στενά δρομάκια, τα καντούνια, όπως ονομάζονται, διατηρώντας τη λατινογενή ονομασία, ψηλά, διώροφα κτήρια με κεραμίδια στη σκεπή, παλιές εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά και αγιογραφίες σπουδαίας αξίας, αλλά και αρκετά μουσεία, κερδίζουν το ενδιαφέρον όσων επιλέγουν την Παλιά Πόλη για τις βόλτες τους – μία δεν είναι σίγουρα αρκετή!

Αποτέλεσμα εικόνας για Κέρκυρα πόλη

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, κατά κάποιον τρόπο «οριοθετείται» από τα δύο φρούρια: Το Παλιό Φρούριο, στη βορειοανατολική άκρη και το Νέο Φρούριο, στην νότια. Και τα δυο διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και μεταδίδουν στον επισκέπτη την ατμόσφαιρα της εποχής τους, μέσα από έργα που πλέον χαρακτηρίζονται μνημεία. Αφιερώστε χρόνο και περιηγηθείτε ανάμεσα στις παλιές πολεμίστρες, τους ιερούς ναούς, τους πυργίσκους… Σήμερα, και οι δύο αυτοί χώροι αξιοποιούνται πολιτιστικά, με διάφορες εκδηλώσεις, οπότε έχετε κατά νου, πως δεν πρόκειται για δύο απλώς «μνημειακούς» χώρους, αλλά για απόλυτα ενταγμένους στην σύγχρονη ζωή της πόλης.

palio-fourio-1

Η ενετική και μεσαιωνική αρχιτεκτονική της Παλιάς Πόλης δεν εξαντλείται με την περιγραφή μερικών μόνο κτηρίων που τη στολίζουν. Θα δείτε ακόμα πανέμορφες μικρές πλατείες, όπως την πλατεία της Κρεμαστής με το περίτεχνο πέτρινο πηγάδι, εστιατόρια που θα σας προσφέρουν τις παραδοσιακές νοστιμιές της Κερκυραϊκής Κουζίνας, ενώ μπορείτε ακόμα να απολαύσετε ένα υπέροχο χειροποίητο παγωτό, το επίσης παραδοσιακό κουμ κουάτ, αλλά και τσιτσιμπύρα, που φτιάχνεται ακόμα και σήμερα με τον παραδοσιακό τρόπο.

liston-1

Αμέσως μετά την Σπιανάδα και πριν στρίψετε πιο «μέσα» στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, βρίσκεται το Λιστόν. Είναι ο πιο διάσημος πεζόδρομος της Κέρκυρας και συγκεντρώνει τη ζωή της πόλης εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα παλιά αρχοντικά που σχηματίζουν μεγάλες καμάρες, αψίδες, στο τελευταίο τους πάτωμα, είναι το σήμα κατατεθέν, όπως και τα μεγάλα φανάρια. Στις καμάρες των σπιτιών, που οι Κερκυραίοι τις λένε «βόλτες», στεγάζονται οι πιο «in» καφετέριες και εστιατόρια της Κέρκυρας. Στο Λιστόν γίνεται και η περίφημη περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή, ένα από τα παραδοσιακά έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα.

corfu-city-guided-tour

Όσον αφορά την «περίεργη» ονομασία, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από πού προέρχεται, αν και κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν πως Λιστόν σημαίνει on list, δηλαδή «στη λίστα», στο Libro d’ Oro όπου ήταν γραμμένα τα ονόματα των ευγενών και των αριστοκρατών της Κέρκυρας, και οι οποίοι μόνο είχαν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τη βόλτα τους στον πεζόδρομο αυτό. Στη βενετσιάνικη διάλεκτο όμως, «lista» σημαίνει «φαρδύς και ίσιος δρόμος περιπάτου», ενώ «Λιστόν» συναντάμε και σε άλλες ενετικές πόλεις, όπως για παράδειγμα στην Bενετία.

Μπαίνοντας στα στενά καντούνια της Παλιάς Πόλης, δεν ξέρει κανείς πού να πρωτοκοιτάξει. Τα εντυπωσιακά ψηλά και πολύχρωμα κτήρια, με τα κεραμίδια, τις καμινάδες, τις απλωμένες μπουγάδες πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, οι εκκλησίες…

Διαδρομές . Η πόλη της Κέρκυρας from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: