Τα Ελληνικά όρη – σειρά : 2 ,Ταΰγετος – το μυστηριακό όρος [ drone vid]

Γνωστός και ως Πενταδάκτυλος, ο Ταΰγετος αποτελεί την υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, κρύβοντας ομορφιές, φύση και γραφικά χωριά με ορεινό άρωμα Ελλάδας!

Μονοπάτια, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, χωριά, διαδρομές, έλατα, μαυρόπευκα, ρέματα, μικρά ποτάμια… Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικόνα του Ταϋγέτου, της οροσειράς της Πελοποννήσου που εκτείνεται μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης, Ευρώτα και Μεσσηνίας και μετρά 2.407 μέτρα στην ψηλότερη κορυφή του, τον Αγιολιά.

Η κόρη της Πλειόνης και του Άτλαντα, Ταΰγετη, είναι αυτή που έδωσε το όνομά της στην οροσειρά που στα βυζαντινά χρόνια αναφερόταν με την ονομασία Πενταδάκτυλος, λόγω των 5 κορυφών του και στις πλαγιές του συναντάμε εκτός από μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, με 25 αποκλειστικά ενδημικά είδη, πολλά μικρά χωριουδάκια, το καθένα με τη δική του μοναδική ατμόσφαιρα, κάποια εγκαταλελειμμένα, άλλα όχι, όλα, όμως με κύριο γνώρισμα τους τη φύση, το νερό και το παραδοσιακό τους χρώμα.

πυραμιδα ερτυθκ

 Κατά καιρούς πολλά έχουν γραφτεί για την ψηλότερη κορυφή του Ταΰγετου, που είναι και η ψηλότερη της Πελοποννήσου, τον προφήτη Ηλία, η οποία βρίσκεται στα 2.407 μέτρα. Πολλά είναι και όσα έχουν ειπωθεί για την πυραμίδα στην κορυφή ή που λέγονται σε σχετικές με αυτήν συζητήσεις. Πολλές οι αναφορές αλλά το βασικό ερώτημα, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητο, είναι ένα… πως δημιουργήθηκε; Είναι ένα φαινόμενο της φύσης, ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα ή δημιούργημα κάποιας ανώτερης δύναμης; Ένα ερώτημα που μάλλον δεν μπορεί να απαντηθεί, αλλά και αν ακόμη κάποια στιγμή αυτό συμβεί, ένα είναι σίγουρο… το μυστήριο γύρω από αυτήν θα παραμείνει.

κορυφη ταυγετου

Σχετικά με την κορυφή του Ταϋγέτου υπάρχουν διάφορες θεωρίες, κάποιες λογικές, άλλες πιθανές και άλλες σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι γεγονός, άλλωστε, πως έχει απασχολήσει τόσο αρχαιολόγους και γεωλόγους όσο φιλοσόφους μέχρι και μυστικιστές.

Η επικρατέστερη όλων είναι πως το επίπεδο σχήμα της βάσης της πυραμίδας οφείλεται στο ότι αυτό αποτελεί μία πύλη στο σπήλαιο-βάραθρο, καταγεγραμμένο από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο, βάθους 8 μέτρων με άνοιγμα 2 μέτρα. Είναι γεγονός, επίσης, ότι όσοι την επισκέπτονται παραξενεύονται από την απότομη αλλαγή του τοπίου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται η βάση της. Στο σημείο που αρχίζει η πυραμίδα, το βουνό γίνεται σχετικά λείο και ομαλό, ενώ αυτή η ομαλότητα δεν παρατηρείται προηγουμένως.

elatodasos-taygetos-kserainetai-660

Υποστηρίζεται ότι η κορυφή της πυραμίδας τοποθετείται σε απόλυτη νοητή ευθεία με τον Όλυμπο και αποτελεί σημείο αναφοράς συντεταγμένων για πολλές περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η άποψη η οποία αναφέρει ότι η Ελευσίνα απέχει από την κορυφή του Ταϋγέτου και τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα 160 χιλιόμετρα, σχηματίζοντας έτσι ένα ισοσκελές τρίγωνο, με πυραμίδα και ναό να αποτελούν τη βάση αυτού του τριγώνου.

Υπάρχει, επιπλέον, μια άποψη σύμφωνα με την οποία η κορυφή ήταν κάποτε ένα είδος παρατηρητηρίου ή ένας γιγάντιος πομπός που έστρεφε τη γεωπαθητική αρνητική ενέργεια της περιοχής προς άλλη κατεύθυνση.

ΤΑΥΓΕΤΟΣ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: