Ευρυτανία : Ο Καναδάς της Ελλάδας [cinematic video ]

Αγέρωχα βουνά και ποτάμια που σε προκαλούν για περιπέτεια, πετρόχτιστα χωριά και μοναστήρια με ιστορία: από τη δημοφιλή κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού μέχρι τον Προυσό κι από το Βελούχι μέχρι την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, κάθε εποχή ( και κάθε «φυλή» επισκέπτη ) έχει τις δικές της γωνιές στην Ευρυτανία. Προσθέστε τις οργανωμένες και κατά βάση προσεγμένες υποδομές διαμονής, ακόμα και σε χωριά που δύσκολα βρίσκεις στο χάρτη, και έχετε το πλήρες «πακέτο» για ένα πολλά υποσχόμενο long weekend. Σκιέρ και μη, το χειμώνα η πυξίδα σας θα συντονιστεί στο δίπολο χιονοδρομικό κέντρο ( για παιχνίδι σε αλπικό φόντο ) και Καρπενήσι ( για ξενύχτι στην κεντρική bar street της κωμόπολης ).

Αποτέλεσμα εικόνας για Φθινοπωρινό Καρπενήσι

Το καλοκαίρι οι πεζοπόροι γράφουν διαδρομές στα δροσερά νερά του Κρικελλοπόταμου, με φόντο το γοητευτικό φαράγγι του Πανταβρέχει, στο νότιο τμήμα του νομού. Την άνοιξη και το φθινόπωρο ξεμυαλίζουν τα χρώματα και οι μυρωδιές στην Ποταμιά και τα πετρόχτιστα χωριά της: οι βόλτες στα καλντερίμια του Παλαιού Μικρού Χωριού και του Μεγάλου Χωριού, στο Βουτύρο, στο μοναστήρι-αετοφωλιά του Προυσού, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες.

Σχετική εικόνα

Κι όσο για δράση στη φύση; Η βεντάλια ανοίγει με ράφτινγκ σε Τρικεριώτη και Ταυρωπό, αλλά και πεζοπορίες, ιππασία, canyoning, ποδηλατάδες, διαδρομές με 4×4, paintball ( στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλά και γνωστά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού ). Όσοι θέλετε να βγείτε από την κλασική τουριστική πεπατημένη, ετοιμαστείτε για χιλιόμετρα και στροφές προς το πανέμορφο χωριό Φιδάκια, τη λίμνη Κρεμαστών, το ερειπωμένο ιστορικό χωριό της παλιάς Βίνιανης αλλά και τα Άγραφα.

Σχετική εικόνα

Η Ευρυτανία έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι της πατρίδας μας, ιδιαίτερα σε εποχές δύσκολες.

Κάθε φορά που η ζωή στον κάμπο γινόταν δύσκολη, τα Eυρυτανικά βουνά παρείχαν καταφύγιο και ορμητήριο στους αγέρωχους πολεμιστές, είτε αυτό συνέβαινε στα αρχαία χρόνια (μάχη εναντίον των Γαλατών στην τοποθεσία «Κοκκάλια»,) είτε στα χρόνια του Βυζαντίου, (με την καταστροφή του Βουλγαρικού στρατού) είτε επί Τουρκοκρατίας αλλά ακόμα και πιο κοντά στην εποχή μας, τα χρόνια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής.

elatoxori

Αλλά και στην σύγχρονη ιστορία η Ευρυτανία, υπήρξε για άλλη μια φορά η καρδιά της Εθνικής μας Αντίστασης κατά τη Γερμανική Κατοχή.
Ο εικοστός αιώνας ήταν για την Ευρυτανία μια περίοδος γεμάτη ανακατατάξεις. Στις αρχές του αιώνα ήταν μια ευημερούσα περιοχή. Τη δεκαετία του 30 – 40 υπέφερε από την ανέχεια. Την δεκαετία 40-50 ποτίστηκε σε κάθε γωνιά της με αίμα ελληνικό, πρώτα γράφοντας τις ένδοξες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης στην οποία πρωτοστάτησε και στη συνέχεια με την συμμετοχή της στον τραγικό εμφύλιο σπαραγμό όπου και πάλι αντήχησε στα βουνά και τα λαγκάδια της το ντουφέκι. Την δεκαετία του 50-60 ρημάχτηκε από την μετανάστευση, καθώς οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν τους νέους της στα ξένα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80, φυτοζωούσε, για να αρχίσει σιγά – σιγά μια πορεία ανάπτυξης, παράλληλα με ολόκληρη τη χώρα, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: