Τα Ελληνικά όρη – σειρά ,4 : Γράμμος , το αιματοβαμμένο βουνό [ drone βίντεο ]

Εκεί η φύση υπήρξε γενναιόδωρη χαρίζοντάς μας ένα από τα πιο επιβλητικά και ελκυστικά τοπία της Ελλάδας. Εκεί χτύπησε την πόρτα της πατρίδας μας ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκεί γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού στο έπος του ’40 και κατόπιν στην Εθνική Αντίσταση. Εκεί το χώμα ποτίστηκε με αίμα αδελφικό. Εκεί μάτωσε η Ελλάδα και τα τραύματα εκείνης της εποχής παρέμειναν ανοιχτά και βασάνισαν για δεκαετίες ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Γράμμου

Όρος Γράμμος. Ένα βουνό που κουβαλάει στις πλάτες του ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Ένα βουνό με ομαλό ανάγλυφο, πλούσια δασική βλάστηση και αλπικά λιβάδια, άφθονα νερά που τρέχουν σαν ασημένιες φλέβες στις πλαγιές του, αλπικές λίμνες που αγγίζουν τις ψηλές κορφές και απομονωμένα αλλά πανέμορφα χωριά, σαν αετοφωλιές χτισμένα στις πλαγιές του.

Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Γράμμου

Ο Γράμμος είναι το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του -την Τσούκα Πέτσικ- να φτάνει σε υψόμετρο 2.521 μέτρα. Άλλες υψηλές κορυφές του Γράμμου είναι το Περήφανο (2.444 μ.), η Μαύρη Πέτρα (2.431 μ.), η Κιάφα (2.395 μ.), η Επάνω Αρένα (2.196 μ.), ο Γκέσος (2.163 μ.) κ.α.

main_image

Ο ορεινός του όγκος αποτελεί το βορειότερο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου μέσα στον ελλαδικό χώρο. Σχηματίζεται από δυο κορυφογραμμές που συναντιούνται κάθετα μεταξύ τους. Η μία κορυφογραμμή οριοθετεί τα σύνορα με την Αλβανία και έχει κατεύθυνση με τις κορυφές Μαύρη Πέτρα (2.431 μ.), Γκόλιο (1.934 μ.), Κάμενικ (2.043 μ.). Η άλλη χωρίζει τον νομό Ιωαννίνων με το νομό Καστοριάς, έχει κατεύθυνση ανατολικά με τις κορυφές Περήφανο – Γκέσο – Επάνω Αρένα – Κάτω Αρένα (2.075 μ.), εκεί εδράζουν οι πηγές του Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Ελλάδας, και οι κοιλάδες της Αετομηλίτσας και του Πληκατίου που ανήκουν στο νομό Ιωαννίνων, απ’ τις οποίες πηγάζει ο ποταμός Σαραντάπορος.

Σχετική εικόνα

Στην κορυφογραμμή επάνω στα σύνορα με την Αλβανία στέκει η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα -η Γκιστόβα- με υψόμετρο 2.350 μ. Εδώ ζει ένα υδρόβιο είδος αλπικού τρίτωνα που οι ντόπιοι το αποκαλούν «ψάρι με πόδια»

Το πάρκο εθνικής συμφιλίωσης 

Εδώ χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εδώ γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού στο έπος του ’40 και κατόπιν στην Εθνική Αντίσταση.

Καλωσήλθατε στο Πάρκο του Γράμμου

Εδώ εκτυλίχτηκαν όμως και οι σκληρότερες και πιο αιματηρές μάχες του ελληνικού Εμφυλίου. Εδώ μάτωσε η Ελλάδα, και τα τραύματα εκείνης της εποχής παρέμειναν ανοιχτά και βασάνισαν για δεκαετίες ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Σχετική εικόνα

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, με τους εκθεσιακούς χώρους και τις ερευνητικές υποδομές, έχει στόχο όχι μόνο να αποτυπώσει το παρελθόν και να βοηθήσει στην κατανόησή του, αλλά παράλληλα, να αναδείξει τον περιβαλλοντικό πλούτο του Γράμμου, εστιάζοντας στις δυνατότητες του παρόντος και στη δυναμική του μέλλοντος και θέτοντας στόχους ανάπτυξης με την προσοχή και ευαισθησία που δικαιούται ο πανέμορφος αυτός ορεινός όγκος.

Αυτή η διπλή λειτουργία του Πάρκου, θέλει συμβολικά να γεφυρώσει το χτες με το αύριο και να λειτουργήσει ως ένα πεδίο όπου η οδύνη του παρελθόντος δίνει τη θέση της στην ελπίδα για το μέλλον.

Ελληνικά όρη . ΓΡΑΜΜΟΣ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: