Ανά την Ελλάδα : Στους Ακρίτες – Κόνιτσα , Λίμνη Αώου , Πάπιγκο [ drone vid]

 

Η Κόνιτσα, είναι πόλη της Ηπείρου και ανήκει στο νομό Ιωαννίνων, ενώ σαν ακριτική περιοχή συνορεύει με την Αλβανία. Η ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας συγκροτείται
από 24 χωριά. Το όνομα της το έχει πάρει από την σλαβική λέξη konitza που σημαίνει αλογοπάζαρο.

Σχετική εικόνα

Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Γυμνάδι και η φυσική της ομορφιά είναι αξεπέραστη. Είναι κτισμένη κατά το παραδοσιακό στυλ της Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Κατά την επίσκεψη σας θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα παλιά πετρόκτιστα αρχοντικά τα οποία στέκονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Οι κάτοικοι της εκτός από ιδιαίτερα φιλόξενοι έχουν και βαθιά οικολογική συνείδηση και γνωρίζουν καλά πώς να ζουν αρμονικά με το περιβάλλον κάτι το οποίο είναι σπάνιο στις μέρες μας και θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για όλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΝΙΤΣΑ

Η Κόνιτσα, είναι ευρέως γνωστή για τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής γεφύρια της, όπως η γέφυρα του Αώου, του Βοϊδομάτη και της Μαύρης Πέτρας, και τους νερόμυλους της. Επίσης διαθέτει σημαντικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς χώρους. Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής είναι οι Δρακολίμνες Γκαμήλα – Σμόλικα όπου σύμφωνα με τη παράδοση, ζούσαν δύο δράκοι οι οποίοι ήταν σε διαρκή αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΝΙΤΣΑ

Η Κόνιτσα είναι μια ορεινή περιοχή ιδανική για δραστηριότητες όπως ορειβασία, ποδηλασία βουνού, πεζοπορία και ιππασία ενώ τα ποτάμια της προσφέρονται για κολύμπι, canoe kayak και rafting.

ΛΙΜΝΗ / ΠΗΓΕΣ ΑΩΟΥ 

Μία ορεινή τεχνητή λίμνη που συνδυάζει ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή. Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.

Σχετική εικόνα

Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Στα βόρεια υψώνονται το Μαυροβούνι, η Φλέγκα και η Τσούκα Ρόζα, ενώ προς τα νότια απλώνονται οι λόφοι και τα δάση γύρω από τη Χρυσοβίτσα και το Μέτσοβο.

Σχετική εικόνα

Η ακτογραμμή της λίμνης είναι μεγάλη και δαντελωτή με όμορφα δασωμένα μικρά φιόρδ και πολλα νησάκια να σχηματίζονται στο εσωτερικό της. Το στοιχεία που κάνουν την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για πολλά είδη της πανίδας και της χλωρίδας είναι τα μεγάλα λιβάδια, τα δεκάδες μικρά ρυάκια με τη συνεχή ροή νερού, οι μικρές φυσικές λίμνες και τα πυκνά δάση οξιάς που ξεκινάνε λίγο μετά τις όχθες.

ΠΑΠΙΓΚΟ

pantheon_648x488

Τα δύο διάσημα αδερφάκια του Ζαγορίου συνεχίζουν να κλέβουν την παράσταση: Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο 980 μ. το πρώτο και 1.040 μ. το δεύτερο, με μόλις 4 χλμ. απόσταση μεταξύ τους. Με την επιβλητική Αστράκα να τα αγκαλιάζει σαν φύλακας άγγελος και φυσικές κολυμπήθρες, τις Οβίρες Ρογκοβού, ιδανικές για βουτιές ανάμεσα σε λείες πλάκες από σχιστόλιθο, το σκηνικό είναι ξεχωριστό όλο το χρόνο. Την εικόνα συμπληρώνουν καλοδιατηρημένα λιθόκτιστα κτίρια παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής και καλντερίμια που οδηγούν σε ξωκλήσια και βρύσες.

Σχετική εικόνα

Το Μεγάλο Πάπιγκο, ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, είναι το πιο αναπτυγμένο, με πολλές επιλογές διαμονής, φαγητού, καφέ και ποτού, και προσελκύει πολλούς ταξιδιώτες, από φυσιολάτρες και οικογένειες μέχρι ζευγάρια και παρέες.

Σχετική εικόνα

Στο Μικρό Πάπιγκο το αυτοκίνητο σταματάει στην είσοδο του χωριού και αρχίζουν οι πεζοπορικές διαδρομές που οδηγούν στη Δρακόλιμνη Τύμφης. Όσοι αγαπούν την ηρεμία θα το προτιμήσουν, καθώς διαθέτει και μερικούς όμορφους ξενώνες. Απαραίτητη η επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης του WWF που λειτουργεί στο χωριό.

Ανά την Ελλάδα . Κόνιτσα Πάππιγγο Λίμνη Αώου from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: