Στην Ελλάδα από βορρά στο νότο με ένα drone

Το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων μιας ομάδας ανθρώπων αποτελούν τον πολιτισμό της. Πολιτισμός και τέχνες είναι δύο έννοιες στενά συνυφασμένες, καθώς οι τέχνες αποτελούν χαρακτηριστικές εκφάνσεις του πολιτισμού κάθε περιόδου. Τέχνες όπως η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η αγγειοπλαστική, η υφαντική, η μουσική, η κοσμηματική, η ζωγραφική έχουν μακραίωνη παράδοση στον ελληνικό χώρο, όπου αναπτύχθηκαν πολιτισμοί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.

Υπάρχουν προς το παρόν λίγα στοιχεία για την Παλαιολιθική εποχή στην Ελλάδα, αρκετά όμως για την ακόλουθη Νεολιθική(7η – 4η χιλιετία Π.Χ. περίπου) και τον πολιτισμό της, που εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Μακεδονία.

1424250676-8cda81fc7ad906927144235dda5fdf15

Πολιτισμοί με εντυπωσιακά επιτεύγματα αναπτύχθηκαν κατά την εποχή του Χαλκού (3.000 – 1150 Π.Χ. περίπου) στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες (σήμα κατατεθέν του τα μεγάλου μεγέθους μαρμάρινα ειδώλια), την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι πολιτισμοί που άκμασαν κατά τη 2η χιλιετία στις δύο τελευταίες περιοχές, γνωστοί ως μινωικός και μυκηναϊκός αντίστοιχα, θεωρούνται οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί του ελληνικού χώρου. Εντυπωσιακά και αντιπροσωπευτικά των πολιτισμών αυτών είναι τα κατάλοιπα της αρχιτεκτονικής (π.χ. ανάκτορα) αλλά και τα έργα αγγειοπλαστικήςλιθοτεχνίας (αγγεία, σφραγιδόλιθοι), μεταλλουργίας (αγγεία, όπλα), κοσμηματικής και ζωγραφικής (τοιχογραφίες).

dimitris-anagnostopoulos-xanthi-taxid-stin-ellada-idanikos-proorismos-gia-kathe-mina-2015

Όλα αυτά τα συναντάς στην Ελλάδα , σε ένα ταξίδι που ξεκινά από την Μακεδονία και τερματίζει δια μέσου Κρήτης στην Αθήνα .

Δε λέμε, εντυπωσιακές οι παραλίες της Δομινικανής Δημοκρατίας, πανέμορφα τα νερά στις Μπαχάμες και εκπληκτικά τα τοπία του Αμαζονίου, όμως – χωρίς να κοκορευόμαστε- η Ελλάδα αν και δεν είναι εξωτικός προορισμός έχει… λίγο απ’ όλα τα παραπάνω.

Dimitris-Kilymis-ioannina-lake-taxid-stin-ellada-idanikos-proorismos-gia-kathe-mina-20152

Τιρκουάζ νερά και χρυσαφένια άμμο σε δεκάδες παραλίες στα νησιά και τα ηπειρωτικά, μοναδικά «τροπικά» τοπία σε λίμνες και ένα σωρό ακόμα καρτποσταλικές ομορφιές που θα μπορούσαν να γοητεύσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό . Ταξιδέψτε μαζί μας, μέσα από τις άφθονες εξωτικές εικόνες που έχει να μας προσφέρει η χώρα σε ένα εναέριο βίντεο .

ταξίδι απο βορρά στο νότο from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: