Εις Κρήτη τα φαράγγια . Από την Σαμαριά στο Χα [ drone ]

Οι γεωλογικές ανακατατάξεις στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων αποτυπώνονται έντονα στο ανάγλυφο του νησιού. Κατά την ανύψωση των τεράστιων ορεινών όγκων, το νερό των ποταμών συνέχισε την διαβρωτική του πορεία μέσα στα ασβεστολιθικά εδάφη, δημιουργώντας τη σημερινή «χώρα των φαραγγιών», την Κρήτη. Με περισσότερα από 400 φαράγγια, βαθιά χαραγμένα στο πέτρινο κορμί της, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό, από ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα συνολικά.

Σχετική εικόνα

Η επαρχία των Σφακίων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, φιλοξενεί το διασημότερο περιπατητικό φαράγγι της Ευρώπης, το Φαράγγι της Σαμαριάς. Το μονοπάτι που περπατούν χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι, ξεκινάει από το οροπέδιο του Ομαλού και μέσω μιας μαγευτικής πορείας σε πυκνό δάσος από κυπαρίσσια και πεύκα, περνάει ανάμεσα από πολύ στενά περάσματα με κατακόρυφα τοιχώματα ύψους 500μ., πριν καταλήξει στον παραλιακό οικισμό της Αγίας Ρουμέλης.

1-324

TipΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΦΑΚΙΩΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΞΗ ΣΦΑΞ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΑΣΜΑ ΓΗΣ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΣΦΑΚΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ.

Άλλα γνωστά πεζοπορικά φαράγγια της περιοχής είναι το φαράγγι της Ίμβρου που ξεκινάει κοντά στο Οροπέδιο του Ασκύφου, το άγριο φαράγγι της Αράδαινας, το καταπράσινο Σφακιανό Φαράγγι, το Φαράγγι του Καλλικράτη και ανατολικότερα το δύσβατο φαράγγι της Τρυπητής και το διάσημο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, που καταλήγει στην παραλία της Σούγιας. Μερικά καταπράσινα πεζοπορικά φαράγγια βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ζούρβας και στα Καράνου, ενώ ακόμη εντυπωσιακά είναι τα φαράγγια του Δίκταμου, της Λισού, το Τοπολιανό, του Ασφένδου, του Κάμπου, το Σηρικαριανό, του Σάσσαλου και πολλά άλλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για κουρταλιωτικο φαραγγι ρεθυμνο

Στο Ρέθυμνο υπάρχουν αρκετά προσβάσιμα όμορφα φαράγγια. Το πιο γνωστό είναι το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, μέσα από το οποίο περνάει ο Μεγάλος Ποταμός που καταλήγει στην πανέμορφη λίμνη του Πρέβελη με το ονειρικό φοινικόδασος. Η πορεία μέσα από την κοίτη του φαραγγιού, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού από όλα τα φαράγγια της Κρήτης, ως την έξοδό του είναι μια μοναδική εμπειρία. Άλλα γνωστά φαράγγια που προσφέρονται για πεζοπορία είναι τα Κολλητά στην περιοχή της Αργυρούπολης, του Κοτσυφού που καταλήγει στον Πλακιά, του Αγίου Αντωνίου στην Πατσό και το Πρασανό, των Πλατανιών ενώ κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου βρίσκονται τα καταπράσινα φαράγγια των Μύλων, των Βεδέρων και του Γάλλου.

Danger

Το φαράγγι του Κλάδου θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως το πιο επικίνδυνο φαράγγι της Κρήτης και σίγουρα ένα από τα πλέον απροσπέλαστα. Άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και άλλοι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Πού καταλήγει το φαράγγι του Κλάδου και γιατί είναι το πιο επικίνδυνο φαράγγι της Κρήτης

Klados canyon by George Tsampas

Το φαράγγι του Κλάδου είναι παράλληλα και δυτικά από το φαράγγι της Σαμαριάς.Καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Δώματα και μπορεί να το διασχίσει κάποιος μόνο με τον απαραίτητο ορειβατικό εξοπλισμό καταρίχησης και έχοντας την απαραίτητη εμπειρία. Πολλοί από ορειβάτες που φτάνουν στο παραπάνω σημείο που χρειάζεται ο εξοπλισμός, ακολουθούν μια άλλη πορεία που μοιάζει “εύκολη” αλλά για μερικούς δεν υπήρξε ποτέ επιστροφή.

Παρόλο που σε αυτήν την εναλλακτική πορεία του φαραγγιού υπάρχει σήμανση που αποτρέπει τους ανθρώπους να προχωρήσουν, κάποιοι απλώς την αγνοούν και άλλοι εξιτάρονται από την ιδέα του κινδύνου χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του.

Τέλος αφήνουμε το φαράγγι του Χα , το ενεργό ρήγμα της Κρήτης .

Αποτέλεσμα εικόνας για το επικινδυνο φαραγγι χα

Η ονομασία του προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «χάσκω», που σημαίνει σχηματίζω χάσμα, άνοιγμα και συναντάται κι σε άλλα φαράγγια (Χαυγάς, Χαυγούδι κλπ). Μια ενδιαφέρουσα παράδοση συνδέει την ονομασία του Χα με την ονομασία του χωριού «Γρας», τον σημερινό οικισμό Άγιο Στέφανο. Υπήρχε λένε στον Άγιο Στέφανο ένα κάστρο που οι Σαρακηνοί προσπάθησαν να καταλάβουν. Μια γριά που περιφερόταν έξω από το κάστρο πολέμησε γενναία τους Σαρακηνούς με το σπαθί της, ώσπου εξαντλήθηκε. Την συνέλαβαν και την ρώτησαν που είναι η μυστική είσοδος για να κυριεύσουν το κάστρο. Η γριά τους οδήγησε σε μια υπόγεια σπηλιά και τους έδειξε τη θεοσκότεινη είσοδο. Οι Σαρακηνοί διέταξαν τη γριά να κατέβει πρώτη. Πιάνοντας τις πέτρες με τα δύο τις χέρια, κρεμάστηκε στο κενό και με αργό βήμα άρχισε να κατεβαίνει. Γλιστρούσε μα προσπαθούσε να κατέβει όσο το δυνατόν πιο κάτω. Την ακολούθησαν οι Σαρακηνοί. Όταν κατέβηκαν όλοι η γριά φώναξε, «Ξαναβγείτε εδά»! Ο τελευταίος ακούγοντας το μουγκρητό άφησε τα χέρια του και κατρακύλησε στο κενό παρασέρνοντας και όλους τους άλλους. Παρέσυρε και τη γριά η οποία άρχισε να γελά καθώς έβλεπε τον σκοπό της να εκπληρώνεται. Η τρύπα όμως δεν είχε πάτο και συγκοινωνούσε με μία άλλη που υπάρχει μέσα στη χαράδρα του Χα.

Σχετική εικόνα

Έτσι η άνθρωποι της περιοχής άκουσαν το «Χα, χα, χα» της γριάς να βγαίνει μέσα από το φαράγγι. Από τότε το φαράγγι πήρε το όνομα Χα. Μία άλλη παράδοση ερμηνεύει διαφορετικά την ιστορία της χαράδρας. Ένας βοσκός οδηγούσε ένα ζευγάρι βόδια από την Παχειά Άμμο στο αλώνι του. Την ώρα που περνούσαν τα βόδια μπροστά από το στόμα του φαραγγιού κουράστηκαν κ έκατσαν κατά γης. Ο βοσκός τότε άρχιζε να φωνάζει Χα…. Χα… ώστε να κάνει τα ζώα να σηκωθούν. Η φωνή του αντιλάλησε στο χάος του φαραγγιού, το «χα» ακούστηκε από χιλιάδες στόματα και οι κάτοικοι της περιοχής από τότε ονόμασαν το φαράγγι «Χα».

Εις Κρήτη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: