Τα Ελληνικά όρη , σειρά -5 : Σμόλικας και Τύμφη οι πρίγκηπες της Πίνδου [ drone vid]

Είναι οι άρχοντες της μεγάλης Ελληνικής οροσειράς tτης Πίνδου . Ο Σμόλικας δεύτερος σε ύψος στην χώρα και η Τύμφη 140 μέτρα περίπου χαμηλότερη . Και τα δύο όρη έχουν τις αλπικές τους λίμνες με αυτήν του Σμόλικα να βρίσκεται ψηλότερα αλλά της Τύμφης να είναι μεγαλύτερη και διασημότερη , – η περίφημη και ξακουστή δρακόλιμνη-.

Αποτέλεσμα εικόνας για τύμφη

Ο Σμόλικας το δεύτερο ψηλότερο βουνό ( 2.637 μ) της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, είναι μεγάλο ορεινό συγκρότημα Β.Α της Κόνιτσας. Ανήκει στη Βόρεια Πίνδο και γενικά είναι ομαλό βουνό, αποτελούμενο κυρίως από μεγάλα δάση από οξιές, βελανιδιές και ρόμπολα. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι πολλές κορυφές οι οποίες έχουν υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, καθώς και η πλούσια φύση του που αποτελεί βιότοπο για πολλά και σπάνια είδη πανίδας. Υπάρχουν δε δύο άγριες και παρθένες περιοχές: Της «Βάλια Κίρνα» (στα βλάχικα σημαίνει καταραμένη κοιλάδα) και του «Βαθύλακκου» που καταλήγει στο χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) ενός πολύ όμορφου χωριού στα 960 μέτρα που έχει διατηρήσει τον πληθυσμό του, πράγμα πολύ σπάνιο για τη περιοχή της Πίνδου.

68_big

Η χλωρίδα επίσης του Σμόλικα είναι από τις πιο πλούσιες των Ελληνικών βουνών και περιλαμβάνει σπάνια φυτά των Άλπεων , των βουνών της Βαλκανικής και της Αλβανίας, όπως και πολλά ενδημικά.To Σμόλικα Βόρεια τον χωρίζει από το όρος Γράμμος ο ποταμός Σαραντάπορος (παραπόταμος του Αώου), στα ΒΑ χωρίζεται από το όρος Βοΐο με το «Ζουζουλιώτικο» ρέμα και με το ρέμα Παλιομάγερο. Στα ΝΔ ένας χαμηλός αυχένας χωρίζει το Σμόλικα από το βουνό Τραπεζίτσα, που βρίσκεται πάνω από την Κόνιτσα, ενώ στα Ν χωρίζεται από την Γκαμήλα με τον Αώο ποταμό, και τέλος στα Α τον χωρίζει από τον σχηματισμό της Βασιλίτσας, το ρέμα της Σαμαρίνας. Ο Σμόλικας τροφοδοτεί ακόμη με τα νερά του τους ποταμούς Σαραντάπορο, Αώο, και Αλιάκμονα.

Αποτέλεσμα εικόνας για τυμφη

Απέναντι απο τον Σμόλικα προς τα νότια ορθώνεται  μεγαλόπρεπος ο ορεινός όγκος της Τύμφης με τις αγέρωχες, ψηλές κορφές που είναι για πολλούς, το πιο εντυπωσιακό ορεινό συγκρότημα και ένας από τους πιο πολύτιμους πυρήνες άγριας ζωής της Ελλάδας. Η Τύμφη ονομάζεται και Γκαμήλα, από την ψηλότερη κορφή της, αλλά και «Βουνά του Πάπιγκου». Πρόκειται για ένα σύστημα από πανύψηλες κορφές, κάθετους γκρεμούς, μεγάλα λιβάδια, φαράγγια, βάραθρα, δάση, δρακόλιμνες και ποτάμια που σχηματίζουν ένα τοπίο που θυμίζει έντονα τα βουνά των Άλπεων. Καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση 100.000 στρεμμάτων με μια περίμετρο 60 χλμ. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς είναι η Γκαμήλα (2.497 μ.) και ακολουθούν ο Καρτερός (2.478 μ.), τα Μεγάλα Λιθάρια (2.467 μ.), η Γκούρα (2.466 μ.), η Αστράκα (2.436 μ.), ο Πλόσκος (2.377 μ.), η Τσούκα Ρόσσα (2.376 μ.), το Κρεβάτι (2.375 μ.), ο Λάπατος (2.251 μ.) και πολλές ακόμα

Στο μεγαλύτερο μέρος της η Τύμφη αποτελείται από υποαλπικά λιβάδια και η δασοκάλυψη περιορίζεται περιμετρικά του βουνού. Στα χαμηλά και μέσα στα φαράγγια επικρατούν οι αείφυλλοι θαμνώνες της μακίας με είδη, όπως αριές, πουρνάρια, φιλίκια, κουτσουπιές, σχίνα, κουμαριές και φραξούς (400-750 μ.). Ακολουθεί η ζώνη των φυλλοβόλων με πολλά είδη βελανιδιών (750-1.000 μ.) και λίγο ψηλότερα ξεκινάει ένα υπέροχο μεικτό δάσος με μαυρόπευκα, οξιές, βελανιδιές, μακεδονικά έλατα και ορεινούς άρκευθους (1000-1.600 μ.). Στα ανώτερα υψομετρικά όρια των δασών φυτρώνουν τεράστια ρόμπολα και στο τέλος απλώνονται τα ατέλειωτα υποαλπικά και αλπικά λιβάδια με πολλά σπάνια φυτά.

Τα Εληνικά όρη . Σμόλικας from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: