Κρητών πόλεις & χωριά : Άγιος Νικόλαος ο κοσμοπολίτικος [ εναέριες λήψεις ]

Είναι η τελευταία πόλη που πάμε από ψηλά στη σειρά μας Κρητών πόλεις και χωριά . Και είναι ο κοσμοπολίτικος Άγιος Νικόλαος στο Λασίθι .
Agios Nikolaos City
Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, χτισμένος στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μιραμπέλλου. Η ονομασία του προέρχεται από το βυζαντινό εκκλησάκι στον όρμο του Αγίου Νικολάου, ενώ η παλιότερη ονομασία ήταν Μαντράκι, καθώς υπήρχαν πολλές μάντρες με κατσίκια εκεί. Η ιστορία της πόλης ξεκινά τα αρχαία χρόνια, όταν ο Άγιος Νικόλαος ήταν το λιμάνι της Λατώ, μίας σημαντικής πόλης της Ελληνιστικής Περιόδου, που αρχίζει να υποβαθμίζεται σταδιακά στη Ρωμαϊκή και στην Πρώτη Βυζαντινή εποχή.
P1000933
Στα χρόνια που ακολουθούν δεν υπάρχουν άλλες αναφορές στην πόλη, μέχρι το 1206 όπου κατακτάται από τους Γενοβέζους και χτίζεται το κάστρο του Μιραμπέλλου, απ’ όπου πήρε το όνομα και ο κόλπος. Ένας σεισμός κατέστρεψε το κάστρο και δεν έμεινε ίχνος από τα ερείπια του. Κατά τη διάρκεια τους Τουρκοκρατίας ο Άγιος Νικόλαος ήταν ακατοίκητος και κατοικήθηκε μετά το 1870, κυρίως από διωγμένους Έλληνες από τους Τούρκους. Πλέον είναι ένα γραφικό και δημοφιλές θέρετρο, που παρ’ ότι αποτελεί πρωτεύουσα νομού, δεν θυμίζει καθόλου αστικό κέντρο και θεωρείται η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά πόλη της Κρήτης, έχοντας να προσφέρει στους επισκέπτες της πολλά αξιοθέατα, αλλά και πολύ οργανωμένες τουριστικές υποδομές, διαπνεόμενες από την Κρητική φιλοξενία.
Αποτέλεσμα εικόνας για Αγιος Νικόλαος κρήτη

Όπως είπαμε πιο πάνω εδώ ήταν κτισμένη η μινωική πόλη Λατώ προς Καμάρα, επίνειο της Λατούς. Αργότερα, τη Βυζαντινή εποχή ήταν γνωστή ως Επισκοπή Καμάρας, αλλά ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Λόγω του ότι οι Ενετοί ποτέ δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή, ο Άγιος Νικόλαος δεν οχυρώθηκε με τείχος και παρέμεινε ένα μικρό ψαροχώρι ως την στιγμή που μεταφέρθηκε εδώ η πρωτεύουσα του νομού στις αρχές του 20ου αιώνα. Έκτοτε, η πόλη έχει μεταμορφωθεί σε ένα γραφικό τουριστικό θέρετρο με κύριους πυλώνες ανάπτυξης τις όμορφες παραλίες, τη γαλήνη και την γραφικότητα της.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγιος Νικόλαος κρήτη

Σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου είναι η γραφική Λίμνη Βουλισμένη, μια μικρή λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης, που χρησιμοποιείται για να δένουν οι βάρκες. Δεκάδες θρύλοι συνδέονται με αυτήν λόγω των πολύ βαθειών νερών της, όπως το ότι δεν έχει βάθος. Στο πυθμένα της λίμνης είχαν πετάξει οι Γερμανοί πολεμικό υλικό πριν εγκαταλείψουν την Κρήτη το 1944. Μια βόλτα γύρω από τη λίμνη είναι μια πολύ ωραία εμπειρία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγιος Νικόλαος κρήτη

Άλλα αξιοθέατα του Αγίου Νικολάου είναι η τα νεοκλασικά κτίρια, η μαρίνα (η πρώτη μαρίνα στην Κρήτη), το νησάκι των Αγίων Πάντων με τους προστατευόμενους Κρητικούς αίγαγρους, η Κιτροπλατεία με τις ταβερνούλες της, ο πεζόδρομος με τις καφετέριες. Επίσης εντύπωση προκαλούν οι σκάλες που βρίσκονται σχεδόν παντού, αφού η πόλη είναι κτισμένη σε περιοχή με πολύ έντονες κλίσεις.

Αγιος Νικόλαος from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: