Μετέωρα , βράχοι στον αέρα [ εικόνες – βίντεο ]

Η λέξη μετέωρα προέρχεται απο την λέξη μετεωρίζω, η οποία σημαίνει κρέμομαι απο τον αέρα, και φέρνει στο μυαλό τη λέξη μετεωρίτης. Το όνομα φαίνεται ταιριαστό αν κανείς επισκεφθεί τα Μετέωρα και δει τα μοναστήρια να «αιωρούνται» στον αέρα κατά το πρωινό σούρουπο.

images8

Ένα ταξίδι στα Μετέωρα προσφέρει τη μοναδική εμπειρία του μεγαλείου της φύσης σε συνδυασμό με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία, αρχιτεκτονική καθώς και μια σίγουρη επιθυμία σύνδεσης και επικοινωνίας με τα θεία. Οι κατακόρυφοι γκρεμοί και οι βραχώδεις, άγριες άκρες τους αποτελούν ιδανικό σημείο για απομόνωση και εσωτερική γαλήνη. Τα Μετέωρα είναι κάτι παραπάνω από έναν συγκλονιστικό σχηματισμό βράχων: Οι γιγάντιοι βράχοι με τα μοναστήρια στις κορυφές τους αποτελούν ένα ανθρώπινο θαύμα! Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα Μετέωρα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Meteora Valley

Τα μοναστήρια στα Μετέωρα βρίσκονται στο βόρειο μέρος της Ελλάδας, στη Θεσσαλία, λίγο πάνω απο την πόλη της Καλαμπάκας, με μέγιστο υψόμετρο 400 μέτρων (1200 πόδια). Η ιστορία τους ξεκινά τον 11ο αιώνα, όταν οι πρώτοι μοναχοί και ερημίτες ήρθαν στο μέρος και ξεκίνησαν να κατοικούν στις σπηλιές. Το 1356, ο μοναχός Αθανάσιος ίδρυσε το μοναστήρι Μεταμόρφωσις ή Μεγάλο Μετέωρο. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα μοναστήρια.

Meteora, Greece

Το φαγητό, οι άνθρωποι και τα εφόδια έφταναν στα μοναστήρια με σκάλες και καλάθια. Το γεγονός αυτό κατέστησε τα μοναστήρια στις βουνοκορφές μη προσβάσιμα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η διάσωση του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών παραδόσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα συγκεκριμένα μοναστήρια, τα οποία δεν κατελήφθησαν ποτέ από τους Τούρκους και έγιναν κέντρο φιλοσοφίας, τεχνών και θρησκείας.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί κατέστρεψαν πολλά από τα μοναστήρια με τις βόμβες τους ενώ πολλά κομμάτια τέχνης και θησαυροί εκλάπησαν.

Στις μέρες μας οι ανακατασκευαστικές εργασίες έχουν βελτιώσει την εικόνα εγκατάλειψης που υπήρχε και έχουν διευκολύνει την πρόσβαση.

Σήμερα 6 από τα εκτιμώμενα 24 μοναστήρια είναι επισκέψιμα και κατοικούνται από μοναχούς και καλόγριες.

κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και δείτε ένα υπέροχο virtual tour από την airpano

http://www.airpano.ru/files/Meteora-Monasteries-Greece/2-3-2 Courtesy of http://www.AirPano.com

Μοναστήρια

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ

Meteora monasteries. Beautiful view on the Holy Monastery of St Nikolaos Anapafsas placed on the edge of high rock covered of the morning clouds and mist at sunrise, Kastraki, Greece

Το πρώτο μοναστήρι ερχόμενοι από το Καστράκι είναι πιθανότατα ενα από τα πιο θεαματικά. Αποτελεί ένα από τα ορόσημα των Μετεώρων καθώς το κτίσμα συγχωνεύεται μέσα στο βράχο. Ιδρύθηκε το 14ο αιώνα και ξεκίνησε εκ νέου το 1960 αφότου οι μοναχοί το εγκατέλειψαν το 19ο αιωνα.

Τηλ: +30 24320 2237. Καθημερινά 09:00 – 15:30. Παρασκευές κλειστό. Τιμή εισόδου 3€.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΣΑΝΟΥ

Beautiful scenic view, Orthodox Monastery of Rousanou (St. Barbara), immense monolithic pillar, green foliage at the background of stone wall in Meteora, Pindos Mountains, Thessaly, Greece, Europe

Η προέλευση του ονόματος δεν μπόρεσε ποτέ να εξηγηθεί και η ημερομηνία ίδρυσης δεν μπόρεσε να εκτιμηθεί. Ο ηγούμενος Πολύκαρπος Ραμμίδης αναφέρει στα έργα του ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1388 από τον μοναχό Νικόδημο, ωστόσο δεν υπάρχει απόδειξη για αυτό μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου και της τουρκοκρατίας, πολλοί πρόσφυγες βρήκαν ασφαλές καταφύγιο εκεί, καθώς το μοναστήρι είχε ως μοναδικό τρόπο προσέγγισης μια επικίνδυνη αερόσκαλα μέχρι το 1868. Σήμερα κατοικείται απο καλόγριες.

Τηλ: +30 24320 22649. Καθημερινά 09:00 – 17:00. Χειμερινό ωράριο: 09:00 – 14:00. Τετάρτες κλειστό. Τιμή εισόδου 3€.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ

Greece. Meteora. The Holy Monastery of Great Meteoron (the Transfiguration of Jesus). The Meteora area is on UNESCO World Heritage List since 1988

Είναι το μεγαλύτερο και πιθανότατα το πιο σημαντικό μοναστήρι, και λέγεται μετεωρίτης γιατί μοιάζει σαν να αιωρείται στον αέρα όντας χτισμένο σε ενα μεγάλο βραχώδη σχηματισμό. Ιδρύθηκε το 14ο αιώνα από το μοναχό Αθανάσιο Μετεωρίτη, ο οποίος ήρθε απο τον Άθω. Βρισκόταν σε αναζήτηση της απόλυτης απομόνωσης και εγκαταστάθηκε στον υψηλότερο βράχο το 13ο αιώνα. Η δουλειά ολοκληρώθηκε αργότερα απο τον μοναχό Ιωάσαφ (Ιωάννης Ουρός Παλαιολόγος). Χάρη στην υποστήριξη του Σέρβου αυτοκράτορα Συμεών Ουρός, το μοναστήρι έγινε το πλουσιότερο και το ισχυρότερο με πανέμορφες τοιχογραφίες και μετά Βυζαντινές τοιχογραφίες τέχνης, τις οποίες μπορεί κανείς να θαυμάσει στο μουσείο που βρίσκεται στο μοναστήρι.

Τηλ: +30 24320 22278. Καθημερινά 09:00 – 17:00. Τρίτες κλειστό. Τιμή εισόδου 3€.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ

The Holy Monastery of Varlaam, Greece

Αυτό το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1418 από τον ασκητή Όσιο Βαρλαάμ και συνεχίστηκε αργότερα από τους μοναχούς Θεοφάνη και Νεκτάριο. Μέχρι σήμερα υπάρχει ένα τελεφερίκ για τη μεταφορά προμηθειών στο μοναστήρι, και το παλαιό δίχτυ που χρησιμοποιούσαν για αναρρίχηση και κατάβαση του βράχου συντηρείται και μπορείτε να το δείτε.

Τηλ: +30 24320 22277. Καθημερινά 09:00 – 16:00. Παρασκευές κλειστά. Τιμή εισόδου 3€.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Holy Trinity Monastery in Meteora rocks, meaning

Αυτό το μοναστήρι ανήκει επίσης στα ορόσημα των Μετεώρων. Έγινε διασημο στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «For Your Eyes Only», όπου ο Ρότζερ Μουρ σκαρφαλώνει σε έναν από τους βράχους. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 15ο αιώνα από το μοναχό Δομέτιο. Στην ταράτσα του μοναστηρίου, στην πίσω πλευρά μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα πάνω από την Καλαμπάκα.

Τηλ: +30 24320 22220. Καθημερινά 09:00 – 12:30, 15:00 – 17:30. Πέμπτες κλειστό. Τιμή εισόδου 3€.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Agios Stephanos Monastery in the Meteora Monastery complex in Greece

Μεταξύ όλων των μοναστηρίων, αυτό είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο. Αυτό το καθιστά τέλειο για τους επισκέπτες των Μετεώρων που δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά πάνω απο τους απόκρημνους δρόμους, αλλά επιθυμούν να βιώσουν την πραγματική εμπειρία ενός μοναστηρίου στα Μετέωρα. Πιθανότατα ιδρύθηκε το 1545 από το μοναχό Φιλόθεο. Το 19ο αιώνα ιδρύθηκε ενα σχολείο στο μοναστήρι, όπου οι καλόγριες μεγαλώναν ορφανά κορίτσια μέχρι το 1970. Βομβαρδίστηκε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επισκευάστηκε το 1961, ώστε οι καλόγριες να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν ξανά.

Τηλ: +30 24320 22279. Καθημερινά 09:00 – 14:00, 15:30 – 18:00. Χειμερινό ωράριο: 09:00 – 13:00, 15:00 – 17:00. Δευτέρες κλειστό. Τιμή Εισόδου 3€.

Άλλα Μοναστήρια Και Αξιοθέατα

  • Το μοναστήρι της Υπαπαντής είναι κενό και δεν είναι τακτικά προσβάσιμο.
  • Ο ναός της Παναγίας της Δουπιανής: Ήταν το σημείο συνάντησης των ερημιτών που ζούσαν στις σπηλιές και βρίσκεται στο σημείο του παλαιότεου μοναστηρίου.
  • Υπάρχουν πολλές σπηλιές ερημιτών που μπορεί κανείς να επισκεφθεί μόνο μέσω ορειβασίας. Συνεπώς τα Μετέωρα αποτελούν έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για λάτρεις της ορειβασίας.
  • Σπήλαιο Θεοπέτρα: 4 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα βρίσκεται το σπήλαιο Θεοπέτρα, μια μεγάλη σπηλιά έκτασης 500 τ.μ. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, η σπηλιά ήταν κατοικημένη περίπου 50.000 χρόνια πριν.

Rocks on air from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: