Ταξιδεύοντας απο αέρος στα ομορφότερα χωριά . 1 Βοβούσα Ιωαννίνων [video]

Εβδομήντα χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα, στα διάσημα Ζαγοροχώρια, βρίσκεται το πανέμορφο χωριό της Βοβούσας. Το χωριό διασχίζει ο ποταμός Αώος και από το όνομά του, Βοβούσα, το πήρε από την βουή των τρεχούμενων νερών του.Προέρχεται μάλλον από τη βοή που προκαλούν καθώς τη διασχίζουν, η οποία «ντύνει» ηχητικά όλες τις δραστηριότητες των κατοίκων της, ενώ το βλάχικο όνομά της είναι «Μπαϊεάσα».

Λιγότερο διάσημη αλλά όχι λιγότερο όμορφη από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια, η Βοβούσα Ιωαννίνων ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής χάρη στο εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι που ενώνει τις δυο γειτονιές της, το οποίο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της.

guesthouse12

Ανήκει στο Ανατολικό Ζαγόρι, το οποίο περιλαμβάνει τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλάρι), τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνας και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.

Αποτέλεσμα εικόνας για βοβουσα την νυχτα

Η Βοβούσα κατοικείται κυρίως από Βλάχους και λίγους Σαρακατσάνους .  Η όμορφη φύση που την περιβάλλει και το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής είναι η πραγματική «προίκα» της, καθώς βρίσκεται σε  προνομιακό σημείο, σε μια καταπράσινη κοιλάδα στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαλια καλντα

Χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, στις όχθες του Αώου, που ξεκινά το ταξίδι του στα ελληνικά εδάφη και συγκεκριμένα από τις ρεματιές γύρω από το Μέτσοβο, η Βοβούσα φιλοξενεί την πρώτη γέφυρα πάνω από το ποτάμι.

Σχετική εικόνα

Ιστορία 1.000 ετών

Η Βοβούσα εμφανίζεται πριν από περίπου 1.000 χρόνια, όταν στην περιοχή καταγράφονται πέντε οικισμοί, το Μπαϊτάνι, η Πλάκα, η Αγία Παρασκευή, η Τσιάσκα και ο Αγιος Δημήτριος, που ακολούθως ενώθηκαν και σχημάτισαν το χωριό. Η Ιστορία της ήταν πολυτάραχη και μετά την περίοδο της ανάπτυξης και της ευημερίας κατά την αυτονομία του Ζαγορίου στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακολούθησε μια επταετία που έμεινε ακατοίκητη από το 1824 έως το 1831.

Σχετική εικόνα

Αλλη μια ταραγμένη εποχή ήταν η περίοδος της  Κατοχής, καθώς το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς το 1943. Μόνον ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που έχει χτιστεί το 1814, διασώθηκε από την καταστροφή, τον οποίο αξίζει να επισκεφτείτε. Οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και ασχολούνταν κυρίως με την υλοτομία, η οποία και σήμερα αποτελεί τη βασική πηγή βιοπορισμού τους.

Ταξιδεύοντας , Βωβούσα from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: